Torna

Es presenten els 30 treballs finalistes i els 9 guanyadors de la 8a Mostra de Recerca Jove

20/06/2016

En el marc de la Festa de la Ciència que es va celebrar al Parc de la Ciutadella el passat dissabte, 18 de juny, es van presentar els 30 treballs de recerca de batxillerat finalistes de la Mostra de Recerca Jove de Barcelona d'aquest curs 2015-2016 i es van fer públics els noms dels 10 autors i autores guanyadors. Com a premi, tots els finalistes d'enguany participaran en una jornada de navegació amb el Consorci El Far el proper 22 de juny.

Els 30 treballs finalistes de la Mostra de la 8a Recerca Jove de Barcelona es van mostrar en una exposició als jardins del Parc de la Ciutadella en el marc de la Festa de la Ciència al llarg de tot el cap de setmana. El dissabte a la tarda, la pluja va traslladar la Mostra a la sala d’actes de l’Institut Verdaguer, que es va convertir en un espai d'intercanvi en el qual l'alumnat va poder dialogar i compartir experiències amb professionals i experts en diversos àmbits del coneixement.

Al llarg de la tarda, els nois i noies finalistes van presentar i aprofundir en els seus treballs a través de tres col·loquis que van estar dinamitzats, en grups, per Marta Simón (ICE) i Lluís Vallvé i Clara Balaguer, del Consorci d’Educació. Aquests col·loquis, que van ser molt rics i van posar en valor la capacitat crítica i el compromís de l’alumnat de segon de batxillerat que hi va participar, van fer visibles les seves experiències de recerca, que enguany han girat sobre temes tan diversos com la cardiologia, la sinologia i les TIC, la toxicologia, les arts escèniques, la robòtica, el VIH o la memòria històrica...

Com cada any, la jornada va finalitzar amb el lliurament dels premis als 10 autors i autores dels 9 treballs de recerca guanyadors d’aquesta edició. L’alumnat va rebre els premis de mans del comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba, i del director d’Acció Educativa del Consorci d’Educació, José Antonio Martín.

 

Tots els finalistes participaran en una jornada de navegació

Com a premi, en aquesta edició tots els autors i autores dels 30 treballs de recerca finalistes participaran en una jornada de navegació-ciència-convivència amb el Consorci el Far que tindrà lloc el proper dimarts 22 de juny. A cadascun dels 10 autors i autores dels 9 treballs guanyadors, a més, se’ls va lliurar una tauleta digital.

Aquests 30 treballs de recerca finalistes han estat seleccionats entre els 128 projectes que s’han presentat a la Mostra de Recerca Jove de Barcelona d’enguany. La mostra està organitzada conjuntament pel Consorci d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació i vol posar en valor la tasca que es desenvolupa als centres educatius pel seu alumnat i el seu professorat i esdevenir un espai de reflexió sobre les metodologies de recerca. És la cloenda de les mostres i fòrums de districte organitzats pels centres de recursos pedagògics de la ciutat i el final d’un procés que s’inicia als centres de secundària.

El jurat està integrat per una bona representació de les diferents entitats, universitats i administracions implicades en l’àmbit de la recerca a batxillerat. En la seva valoració ha tingut en compte, entre altres criteris, l’originalitat i concreció del plantejament i del tema, la correcció metodològica, la correspondència entre el plantejament inicial i les conclusions a les què s’arriba i el seu rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació de la memòria, l’argumentació i profunditat del contingut, d’idoneïtat de les fonts d’informació i capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball, etc.

Aquest curs 2015-2016, a més, ha volgut aprofundir en la importància de citar correctament les fonts tant pel valor ètic com per dotar el treball de recerca del rigor que requereix.

 

Nou cercador de suports de recerca

Com a novetat, aquest curs s’ha engegat el cercador de suport als treballs de recerca amb l’objectiu de facilitar un accés més democràtic a tot l’alumnat i al professorat dels centres educatius de Barcelona. Aquest cercador recull les propostes que fan els entitats del Consell de Coordinació Pedagògica i es pot trobar al seu web.

 

Relació dels 9 treballs guardonats:

Llum, pinces òptiques... acció de Cinta Gomis López de l’Escola Virolai

Cor de 9 amb folre i manilles: Estudi de la freqüència cardíaca del món casteller de Carla Soler i Aramburu del Col·legi Salesià Sant Josep

Anàlisi toxicològic del cabell humà. Transferència de metil mercuri, adquirit pel consum de peix, entre dones embarassades i els seus fetus de Judit Alòs Mairal de l’Institut Icària

L'evolució de l'escriptura xinesa i la seva adaptació a les noves tecnologies d’Emma Beltran Soler de l’Institut Secretari Coloma

Què passa quan un iogurt caduca? Anàlisi microbiològic del iogurt d’Alicia Espiña Bou del Col·legi Salessià Sant Josep

Amb ulls de nen: Un retrat de la 2a República,la Guerra Civil i la postguerra de Joan Aldavert Pallerols i Carlos López González de l’Institut Josep Pla

Música matemàtica: Les matemàtiques aplicades a la composició musical de Laia Peyrí Bonet de l’Institut Joan Fuster

El biodièsel de Luliana Constantin de l’Institut Milà I Fontanals

Transmissió d'energia elèctrica sense fils de Pere Prats Blanes de l’Institut Francisco de Goya