Preguntes freqüents sobre la tramitació de les beques convocades pel Ministeri d'Educació

Preguntes freqüents comunes

 • 1. M'he equivocat en emplenar el formulari. Com ho corregeixo?

  Si t'has equivocat en emplenar el formulari i vols corregir-lo, has de tenir en compte les tres situacions següents:

  • Si la teva sol·licitud encara està en estat “d’esborrany”, pots entrar a la seu electrònica i corregir l'error.

   Recorda't de presentar la sol·licitud! Si es queda en estat “d’esborrany”, no podrem tramitar la beca.

  • Si la sol·licitud figura com a “presentada” i el termini de presentació de sol·licituds continua obert, has d'emplenar un formulari en línia nou i indicar al camp d'observacions el que ha passat.
  • Si el termini de presentació de sol·licituds ja està tancat, has d'enviar un correu electrònic o carta per explicar el que ha passat a la unitat de beques que et correspongui. Trobaràs l’adreça al resguard que has obtingut en presentar la sol·licitud. Acompanya l'escrit amb la documentació que sigui necessària.
  Tanca
 • 2. Les dades familiars que he introduït al formulari donen error

  Pot passar que en introduir les dades d'identificació dels membres computables de la unitat familiar aparegui el missatge següent:

  “El número de suport no correspon amb la documentació indicada”.

  El número de suport (es diu així al DNI 3.0) pot referir-se al següent:

  • L’IDESP: és el codi que apareix en el primer DNI electrònic.
  • L’IXESP: és el codi que apareix a les targetes del NIE (número d'identitat d'estranger).
  • El certificat de ciutadà o ciutadana de la Unió Europea.

   

  Assegura't que les dades dels familiars que inclous al formulari són les correctes. Si creus que les dades ja són correctes, clica “Acceptar” a la pantalla d'error i continua emplenant el formulari.

  Quan el termini de presentació de la beca hagi acabat, hauràs de lliurar a la teva unitat de beques la plantilla que genera l'aplicació informàtica signada pels familiars per als quals ha aparegut el missatge d'error.

  Tanca
 • 3. No puc continuar emplenant el formulari. M'he equivocat en emplenar l'apartat d'unitat familiar independent.

  Si a l'apartat A del formulari, a “Dades personals del sol·licitant”, vas indicar que formaves una unitat familiar independent, et demanarà informació i dades per acreditar aquesta situació d'acord amb el que indica la convocatòria.

  Per formar una unitat familiar independent els requisits són que l'any anterior (a 31 de desembre de 2020):

  • Havies de disposar dels mitjans econòmics propis suficients i
  • ser titular d'un habitatge comprat o llogat.

  Si no reuneixes aquests requisits:

  • Torna a l'apartat A del formulari.
  • A la pregunta “Constitueix una unitat familiar independent?”, respon NO i agrega les dades dels membres de la unitat familiar de la qual depens;
  • prem “Guardar familiar” per introduir o modificar aquestes dades.

   

  Els membres que formen una unitat independent són els següents:

  • L'estudiant que sol·licita la beca;
  • el seu cònjuge o parella de fet (encara que no estigui inscrita en el registre); fills o filles menors de 25 anys que visquin al mateix domicili.

  Si només inclous les dades de la persona que sol·licita la beca i no indiques que és una unitat familiar independent, apareixerà un missatge d'error en què et demanarà que has de donar d'alta la resta dels membres de la unitat

  Tanca
 • 4. Què passa si no he llegit alguna notificació?

  Rebràs un correu electrònic en què se t’informarà del teu localitzador, necessari per poder accedir a la consulta de l'estat de tramitació de la teva beca, generar la credencial o bé sol·licitar alguna altra informació relativa al teu expedient. L'adreça electrònica que s'utilitzarà per enviar-te informació és la que vas donar a la sol·licitud de beca o ajut. En cas que s’hagi de modificar, has de posar-te en contacte amb el Consorci d’Educació de Barcelona.

  Si has sol·licitat la beca a través de l'identificador d'un tutor o tutora, has d'accedir amb el seu NIF/NIE en cas que sigui una persona física, o amb el CIF en cas que sigui un centre d'acollida.

  Si no llegeixes la informació que t'enviem en les comunicacions al correu electrònic, corres el risc que se't passin alguns terminis importants per als casos següents:

  • Presentar la documentació que et sol·licitem: tens 10 dies hàbils (sense comptar dissabtes, diumenges i festius) a partir de l'endemà de la data de descàrrega de la notificació. És a dir, si veus la informació passats aquests dies, ja no podràs presentar-la.
  • Presentar al·legacions: si en la notificació et donen l'opció d'al·legar, tens 10 dies hàbils (sense comptar dissabtes, diumenges i festius), que es comptaran a partir de l'endemà al de la data en què te la descarreguis o des que hagi caducat (caduca als 10 dies naturals). És a dir, si veus la informació quan hagi passat el termini, ja no podràs presentar al·legacions.

  Per això, et recomanem que tinguis en compte aquests terminis i consultis l’estat de la beca regularment.

  Tanca
 • 5. La meva beca apareix com a resolta. Què significa i què haig de fer?

  Si la teva beca apareix a la seu electrònica com a resolta, significa que ja ha estat tramitada. Entra a Consulta l’estat de la beca,  i accedeix a la consulta amb les credencials sol·licitades.

  La resolució la rebràs al correu electrònic consignat a la sol·licitud de beca. Alternativament, pots descarregar-te la resolució a Consulta l’estat de la beca:

  • amb el teu NIF,
  • juntament amb el localitzador enviat al correu electrònic de la sol·licitud de beca

  Com puc descarregar la resolució de la beca:

  Un cop dins l’apartat Consulta de l’estat de la beca, heu d’introduir les vostres dades personals i seleccionar "Generar carta notificació".

  Tanca
 • 6. Com i quan sabré quina és la resolució de la meva sol·licitud de beca?

  Una vegada hagi acabat el termini de sol·licitud de beca, durant els mesos següents et comunicarem la resolució: t'enviarem un correu electrònic amb l'avís i la credencial o resolució adjunta per descarregar-la.

  1. En primer lloc, notificarem:
   • La beca de matrícula per a estudiants universitaris.
   • Les quanties fixes:
    • beca bàsica
    • quantia fixa lligada a la renda
    • quantia fixa lligada a la residència i
    • quantia fixa lligada a l'excel·lència en el rendiment acadèmic
   • La quantia variable mínima (60 €), per als casos en els quals la convocatòria així ho estableixi.
  2. Més endavant, i només en el cas que et correspongui, et comunicarem la quantia variable que t'hàgim assignat.
   • Aquesta quantitat serà diferent per a cada estudiant perquè és el resultat de ponderar la nota mitjana del teu expedient i la teva renda familiar per capita. Si vols més detalls sobre aquesta fórmula, consulta la convocatòria.
   • És possible que la concessió i el pagament d'aquesta quantia variable la fem en dues parts. Tingues en compte el següent:
    • Podries rebre diverses notificacions,
    • fins que no hagis rebut el total de la quantia variable, no hauràs de cancel·lar el compte corrent on et farem els ingressos.

  En tot moment pots accedir al servei de Consulta l’estat de la beca, en cas de dubtes sobre si ja es troba resolta o no la beca.

  Tanca
 • 7. Si no estic d'acord amb la proposta i/o resolució de la meva beca, puc reclamar?

  Si no esteu d'acord amb la proposta inicial prèvia a la resolució podeu presentar al·legacions, ja sigui perquè us han denegat la beca o perquè no esteu d’acord amb l’import proposat.

  En tots dos casos podeu presentar al·legacions mitjançant el següent model de sol·licitud. Cal que indiqueu les vostres dades personals, el NIF o NIE i el centre on esteu matriculat, i adjunteu la còpia de la consulta de l’estat de la beca i la documentació que escaigui per justificar les al·legacions.

  Les al·legacions es presentaran als Serveis Territorials corresponents al centre educatiu on està matriculat el sol·licitant. En el cas de Barcelona ciutat, és el Consorci d’Educació de Barcelona: adreça i horaris.

  Si no estàs d'acord amb la resolució de la teva beca o les quanties que t'hem assignat, pots presentar una reclamació, dins els terminis establerts. T’ho expliquem en aquest apartat. Addicionalment, en aquest altre apartat trobaràs els formularis d’al·legacions i recursos.

  Tanca
 • 8. Quines dades acadèmiques es tenen en compte si he canviat d'estudis?

  Es tenen en compte les dades dels últims estudis. En aquest cas, els estudis que hagis deixat de cursar.

  Tanca
 • 9. Si faig dos estudis simultàniament, per exemple, un idioma en una escola oficial d'idiomes i un curs de batxillerat o un estudi universitari, puc sol·licitar beca per als dos cursos?

  En aquests casos, només pots tenir beca per a un d'aquests. Et recomanem que valoris prèviament l'opció que t'interessa més, tenint en compte les quanties de beca que corresponen a cadascun d'aquests estudis, així com els requisits acadèmics que necessites.

  No obstant això, si finalment presentes dues sol·licituds, només te’n concedirem una i si aquesta no fos la que més t'interessa, hi hauràs de renunciar i retornar-ne l’import. Els tràmits perquè et tramitem l'altra opció s'allargaran.

  Tanca
 • 10. I si encara no sé quina serà l’adreça de residència durant el curs acadèmic?

  Si no saps l’adreça on residiràs durant el curs acadèmic, deixa aquest apartat sense emplenar. Quan ho sàpigues, hauràs de comunicar-ho a la Unitat de Beques.

  Tanca
 • 11. Tindran en compte els ingressos dels meus pares per concedir-me la beca? Puc considerar-me independent d'ells per demanar la beca?

  T’expliquem tot el necessari sobre les unitats familiars en aquest apartat del web del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

  Tanca
 • 12. Si ja m’he independitzat, els ingressos dels meus pares també es tenen en compte?

  Si l'any passat disposaves de mitjans econòmics propis i eres titular d'un habitatge comprat o llogat, formes una unitat familiar independent. T’expliquem què has de tenir en compte

  Tanca
 • 13. M'han denegat la beca o ajuda pel fet de superar llindars de patrimoni. No entenc a què es refereixen

  • A més dels llindars de renda, la convocatòria estableix una altra sèrie de llindars que es consideren indicatius que la família posseeix algun element patrimonial (immobles, rendiments de capital, etcètera). Consulta la convocatòria.
  • Pot ser que tinguis algun immoble rústic o urbà, a més de l’habitatge habitual, amb un valor cadastral per sobre del llindar permès. També pot ser que en la teva declaració de la renda aparegui algun ingrés que figuri com a increment patrimonial (vendes, liquidacions, etcètera) o com a rendiment de capital i que superin el llindar permès a la convocatòria.
  • A més, la beca o ajuda podria ser denegada si el percentatge del teu increment patrimonial està per sobre el seu límit (1.700 euros), sumat al percentatge del valor dels teus immobles urbans sobre el seu límit (42.900 euros) i al dels rústics sobre el seu (13.130 euros multiplicat pel nombre de membres de la unitat familiar) supera el 100%. Consulta l'article 20.2. de la convocatòria.

  Si creus que la informació que ens ha donat l'Administració tributària no és correcta, abans de presentar reclamació contra la denegació de la teva beca, és necessari que sol·licitis a la mateixa Administració tributària una rectificació. Només d'aquesta manera quedarà ben fonamentada la teva reclamació.

  Tanca
 • 14. M'han denegat la beca pel fet de superar els llindars de renda, i crec que no és correcte

  Recorda que la informació sobre les dades econòmiques de la teva unitat familiar ens la proporciona l'Administració tributària corresponent i que pots consultar-la al teu expedient de beca.

  Si creus que la informació que ens ha donat l'Administració tributària no és correcta, abans de presentar reclamació contra la denegació de la teva beca, és necessari que sol·licitis a la mateixa Administració tributària una rectificació. Només d'aquesta manera quedarà ben fonamentada la teva reclamació.

  Tanca
 • 15. Des que tinc la credencial que m'han concedit la beca o ajuda, quant temps trigaré a cobrar?

  El temps habitual és de quatre o cinc setmanes, des que t'avisem amb un correu que tens disponible la credencial de concessió de la beca a la seu electrònica.

  Tanca
 • 16. He canviat el compte corrent que vaig posar a la sol·licitud. Què haig de fer?

  La teva unitat de beques et demanarà el nou compte. Segueix les instruccions que et donin, però normalment et demanaran una fotocòpia del nou compte o cartilla, en què ha de figurar com a titular o cotitular l'estudiant que va sol·licitar la beca o ajuda.

  És molt important que la documentació justificativa de la titularitat del nou compte corrent contingui el següent, tot en una mateixa pàgina:

  • Nom complet de la persona sol·licitant o l’estudiant
  • DNI/NIE de la persona sol·licitant
  • Número IBAN
  Tanca
 • 17. Vull renunciar a la beca

  La renúncia s’ha de fer per escrit i presentar-la, en el cas dels centres de Barcelona ciutat, al Consorci d’Educació de Barcelona: adreça i horaris.

  Tanca

Estudis postobligatoris no universitaris