Torna

L’Institut de Logística de Barcelona obrirà les portes el curs 2022-2023 al Port de Barcelona

19/04/2022

L’Institut de Logística serà possible gràcies al partenariat del Consorci d’Educació amb el Port de Barcelona i permetrà crear un hub d’ensenyaments de logística per a la formació i especialització de perfils professionals emergents i que costen de trobar actualment en el mercat laboral. El nou centre oferirà 345 places i obrirà les portes el proper curs en una ubicació provisional al Port de Barcelona, amb la perspectiva d’instal·lar-se de forma definitiva al 2025 en el nou hub de coneixement, innovació i formació del moll de Sant Bertran.

El conseller d’Educació i president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí; el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i la gerent del Consorci d'Educació, Mercè Massa, han presentat aquesta tarda l’Institut de Logística de Barcelona, que obrirà les seves portes el curs 2022-2023.

A l’acte hi han assistit també el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Gonzàlez, el president de l’Agència FPCAT, Fabian Mohedano, i el director general d'FP inicial i ensenyaments de règim especial, Àngel L. Miguel.

El nou centre estarà dedicat a l’àmbit professional de la indústria logística i estarà situat al Port de Barcelona, el principal port marítim de l’Estat dedicat al trànsit internacional de mercaderies, i que serà partenariat de l’institut. El Consorci d’Educació i el Port de Barcelona treballaran plegats en el desplegament del nou institut, que s’ubicarà el 2025 de manera definitiva en el nou hub de coneixement, innovació i formació que el Port de Barcelona desenvoluparà al moll de Sant Bertran.

Aquest equipament disposarà de 3.760 m2 repartits en 12 aules polivalents, 14 aules tècniques, 2 aules específiques, 1 laboratori informàtic i espais comuns de l’equipament. El condicionament dels espais anirà a càrrec del Port de Barcelona, mentre que la dotació del material i la formació serà finançada pel Consorci d’Educació.

Obrirà les portes el curs 2022-2023 en dues ubicacions provisionals: l’Aula dels Estels, un espai de 450 m2 que forma part de la seu de l’Escola Europea - Intermodal Transport, que el Port de Barcelona cedirà i condicionarà; i uns locals del World Trade Center (WTC) de Barcelona, de 950 m2, amb un contracte de lloguer.

 

Un nou centre singularitzat per àmbit professional a Barcelona

La creació de l’Institut de Logística de Barcelona segueix la línia de treball de la singularització dels centres educatius per àmbits professionals, iniciada amb la creació de l’Institut Bonanova, al Parc Salut Mar; l'Institut Tecnològic de Barcelona; l'Institut de l'Esport de Barcelona, i l’Institut dels Aliments de Barcelona, a Mercabarna, entre d’altres.

L’aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnes per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l'empresa, una eina que clarifica l’oferta i facilita l'orientació i la visualització aspiracional per a l'alumnat del seu horitzó formatiu i professional.

Al Port de Barcelona s’integren diferents tipus d'iniciatives vinculades al coneixement, a la formació i a la innovació. L’Institut de Logística de Barcelona completa aquesta proposta formativa que ja s’estava oferint al Port mitjançant centres especialitzats i de referència, com l’Institut de Nàutica de Barcelona, centrat en els esports nàutics i la indústria de reparació de vaixells; la Facultat de Nàutica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la més antiga de l'Estat en la seva especialitat; o l’Escola Europea-Intermodal Transport, que en els seus 15 anys de vida s’ha convertit en un referent per a la formació en transport i logística, sense oblidar la formació especialitzada que porten a terme les associacions sectorials.

 

El nou institut oferirà 345 places

L’oferta de places per al curs vinent de l’Institut de Logística serà d’11 grups amb una ràtio de 30 alumnes (330 places) i un grup de 15 alumnes en el PFI d'Auxiliar de comercialització de productes i logística. De les 345 places, 165 son de nova oferta i 180 son procedents de l'Institut Joan Brossa. Les places s’ofereixen en les següents titulacions:

  • Auxiliar de comercialització de productes i logística (PFI)
  • Tècnic/a de gestió administrativa
  • Tècnic/a superior d’administració i finances
  • Tècnic/a en activitats comercials, perfil professional logística
  • Tècnic/a superior en comerç internacional
  • Tècnic/a superior en gestió de transport i logística (2 grups).
  • Tècnic superior d’administració de sistemes informàtics en xarxa (perfil ciberseguretat)

Per al curs 2023-2024 es completarà l’oferta amb 15 grups.

A més, també es podrà cursar tota aquella formació ocupacional que permeti major especialització en el transport de mercaderies per carretera; activitats auxiliars de magatzem; organització de transport i distribució; gestió comercial i financera de transport per carretera; màrqueting i compravenda comercial; assistència a la investigació de mercats, i estiba.

La creació de l’Institut de Logística de Barcelona permetrà establir sinergies amb el Port de Barcelona, i amb d’altres empreses que operen també en aquest àmbit econòmic. L’alumnat tindrà la possibilitat de fer pràctiques en el món empresarial d’aquest àmbit, i les empreses podran formar professionals i preparar-los per al món laboral. A més a més, el docents de l’Institut de Logística de Barcelona també podran ampliar els seus coneixements i formació amb contacte directe amb el hub logístic, que alhora, podrà aportar els seus professionals per a la docència.

 

Una oportunitat de formació per a perfils professionals emergents en el sector logístic

L’Institut de Logística en el hub del Port de Barcelona suposa una oportunitat de formació per als perfils professionals emergents en el sector logístic a curt termini, segons un estudi realitzat per la Fundació BCN Formació Professional sobre professions portuàries.

Aquests perfils són són:

  • Operari / Gestor / Coordinació tràfic (aeri, terrestre, marítim i carretera)
  • Comercial / Vendes
  • Administratiu especialitzat en l’àmbit portuari, especialitzat en tramitacions d’importació i exportació, permisos, duanes i impostos, amb idiomes
  • Comunicacions / Sistemes informàtics (ciberseguretat) / geolocalització
  • Perfil d’especialistes en comerç internacional
  • Muntatge i manteniment de sistemes d’automatització logístics
  • Especialista logístic vendes comerç electrònic
  • Cap d’operativa logística
  • Desenvolupador d’aplicacions multiplataforma logístiques

 

A més a més, l’àmbit de la logística demanda també professionals en diferents titulacions que ara per ara costen de trobar en el mercat laboral i que es podran formar en altres instituts de la ciutat amb col·laboració amb l’Institut de Logística de Barcelona, que pot exercir la funció d’especialitzar aquests altres tècnics:

  • Mecànics / Manteniment de vehicles industrials, maquinària diversa i embarcacions
  • Manteniment tècnic d'instal·lacions
  • Transportista de mercaderies per carretera