Torna

L’Escola La Farigola de Vallcarca celebra el seu centenari

11/03/2023

L'Escola La Farigola de Vallcarca celebra aquest curs 2022-2023 seu centenari sent un referent a Gràcia. Ubicada en un edifici noucentista construït per Josep Goday, és una escola familiar, acollidora, implicada i arrelada al barri, on es formen persones amb esperit crític, valors cívics i autonomia per prendre decisions, i es promou la coeducació, la igualtat, la justícia social i la sostenibilitat. La seva proximitat al Parc Güell i al Bosc Turull han fet de l’educació ambiental un dels seus eixos d'aprenentatge del seu alumnat.

L'Escola La Farigola de Vallcarca ha celebrat avui el seu centenari amb una gran festa al llarg de tot el dia amb moltes activitats diferents –actuacions musicals, jocs, contes, ball de bastons, un correfoc, una aula museitzada, un dinar i un sopar populars- que han aplegat tota la seva comunitat educativa actual i una bona representació del professorat, alumnat i famílies que n’han format part al llarg de la seva història. Entre ells, el cantant Joan Manel Serrat, que està molt vinculat al barri i hi va escolaritzar les dues seves filles, i el músic Jofre Bardagí, exalumne del centre, que han ofert dues de les actuacions que han tingut lloc avui.

L’acte institucional ha comptat, entre d’altres, amb la presència de l’alcadessa de Barcelona, Ada Colau; la secretària general del Departament d’Educació Patricia Gomà; el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, i el delegat d’Educació al Consorci, Pere Masó.

 

Un segle d’història 

La Farigola de Vallcarca es va començar a construir el 1918 en els antics terrenys on abans hi havia hagut l’hostal de la Farigola. El projecte arquitectònic va anar a càrrec de Josep Goday que va dissenyar un edifici noucentista protegit actualment com a bé cultural d’interès local.

L’escola va viure el moviment pedagògic que promovia un canvi en la manera d'ensenyar impulsant l’aprenentatge actiu en contrast amb el de l'escola tradicional. El pas d’un tipus d’escola a una altra es va fer gràcies als nous materials i  a les idees de pedagogs com Montessori, Decroly o Freinet que propugnaven una escola única, pública i laica. 

 

La seva primera directora, Maria Baldó, va combinar la seva activitat didàctica amb un clar posicionament republicà i feminista, per defensar el dret de les dones. De fet, inicialment l’escola era només per a nenes i Baldó va dirigir el primer grup escolar femení del Patronat Escolar de l'Ajuntament de Barcelona i va demanar la creació d'escoles especialitzades per a la formació de les dones. A finals dels anys 30 les aules de l’escola tenien noms de dones importants (Concepción Arenal, Rosalia de Castro o Teresa de Jesús). En la proximitat de l'escola hi ha uns jardins que porten el seu nom i ocupen part dels horts de l'antic convent dels Camils amb una superfície de prop de 2.500 m².

 

La Farigola al segle XXI: una escola familiar

Actualment l’Escola La Farigola de Vallcarca és un centre públic de titularitat municipal, amb una línia d’educació infantil i primària. És una escola familiar, acollidora, implicada i arrelada al barri, on es formen persones amb esperit crític, valors cívics i autonomia per prendre decisions; i es promou la coeducació, la igualtat, la justícia social i la consciència de treballar per preservar el planeta. Gaudeixen de la proximitat del Bosc Turull i la seva aula ambiental on es treballen aspectes de ciència i natura, amb un hort que gestionen els infants de 1r a 4t de primària. També disposen del Park Güell ben a prop i diferents parcs i entorns amb moltes possibilitats per generar situacions d’aprenentatge. 

Aquest centre educatiu acull 216 alumnes i promou la interrelació entre els infants de diferents edats, que s’agrupen en tres grups: petits (I3, I4 i I5), mitjans (1r, 2n i 3r) i grans (4t, 5è i 6è).  Als espais d’aprenentatge es barregen els tres nivells d’una mateixa comunitat i en grups cooperatius treballen conjuntament en la resolució de propostes,  reptes de caire competencial o l’elaboració d’algun producte o projecte comú. L’AFA organitza l’espai migdia i les extraescolars i sovint participen a les aules per fer xerrades i tallers amb els infants i  acompanyen a les sortides al parc amb el grup de petits i petites.

La comunicació és un element important i es promou l’aprenentatge de totes les llengües que es parlen a l’escola i les treballen de manera significativa i sistemàtica. Disposen d’una biblioteca escolar i biblioteques d’aula, per això realitzen moments lectors i l’hora del conte i van a fer activitats de dinamització a la biblioteca més propera. També treballen els apadrinaments lectors de I5 amb 5è i 1r amb 6è.