Torna

L'Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació obrirà les portes el proper curs al 22@ de Poblenou

09/03/2023

L’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona oferirà 642 places i integrarà tots els ensenyaments professionals de l’àmbit digital.També oferirà formació continuada gràcies al conveni que el Consorci d’Educació ha signat amb Barcelona Activa per col·laborar en la formació de la ciutadania, a més de posar l’agència de promoció econòmica municipal a disposició dels estudiants i els seus itineraris cap al món laboral.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la tinenta d'Alcaldia d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, juntament amb la gerenta del Consorci d’Educació, Mercè Massa -acompanyats de representants de les institucions de referència en l'FP i dels centres de la xarxa Be_Pro- han presentat el nou Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona en un acte aquest matí al Cibernàrium de Barcelona Activa.

Amb una trobada prèvia amb mitjans de comunicació i autoritats per fer visita a les instal·lacions on s’ubicarà el nou centre, l’acte ha arrencat amb la benvinguda a l’edifici Media TIC del director general de Barcelona Activa, Fèlix Ortega, i la presentació de la gerenta del Conosorci d’Educació, Mercè Massa.

Al llarg de l’acte el director de l’Institut Tecnològic de Barcelona i coordinador de la Xarxa Be_Pro de l’àmbit digital, Alberto Vila, ha parlat sobre l’oferta i els reptes de la formació en l’àmbit digital. I Gemma Verdés, directora d’Ensenyaments Postobligatoris del Consorci d’Educació, ha presentat el nou institut i ha conversat amb la directora de l’empresa  tecnològica Inetum i amb una docent i una alumna de l’institut Joan d’Àustria que imparteixen i estudien, respectivament, un dels cicles de l’àmbit digital que oferirà el nou institut el proper curs.

El conseller d’Educació Josep Gonzàlez-Cambray i la tinenta d'Alcaldia d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, han tancat l’acte posant emfàsi en la necessitat de creació d’aquest nou centre en un moment en què el món empresarial i de la tecnologia demanden els perfils professionals que en sortiran. Un altre dels aspectes clau que han destacat al llarg del matí totes les persones que hi han intervingut ha estat la necessitat de superar la bretxa del gènere i aconseguir que aquest àmbit atraigui el talent femení també, que és molt minoritari en el sector.

 

Un institut dedicat a un dels sectors amb més demanda en el mercat laboral com el sector digital

El nou institut serà un centre d’àmbit professional centrat en la indústria de tecnologia de la informació i la comunicació, el segon dedicat a l’àmbit tecnològic a la ciutat després de la creació, el curs 2018-2019, de l’Institut Tecnològic de Barcelona, en un dels sectors amb més demanda en el mercat laboral com el sector digital.

El centre obrirà les seves portes el proper curs 2023-2024 a l’edifici MediaTIC (C. de Roc Boronat, 117) i disposarà de 2.980 m2 distribuïts en una planta baixa (de 600 m2), la planta 4ª completa (1.499 m2 + 42 m2 de terrassa) i la planta 5ª (794 m2 + 55 m2 de terrassa).

Estarà format per 9 aules tècniques, 3 aules polivalents, 4 laboratoris, espais de coworking, d’esbarjo, per al professorat, l’administració i la gestió i la direcció del centre, amb una zona d’espais de comunicació, de serveis i magatzems adients.

En el disseny del centre s'apostarà per una configuració d’espais flexible i polivalent, adaptats als usos, als perfils i a les edats dels usuaris a qui van dirigits per tal de fer-los atractius i inspiradors. Amb espais lluminosos i transparents, materials naturals, propers i càlids i en què la natura s’integra en ells com a part fonamental del paisatge.

Lcondicionament dels espais tindrà un cost de 400.000 € amb finançament del Departament d’Educació, igual que el mobiliari i les eines TIC (110.000 €).

L’aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnat per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l'empresa, una eina que clarifica l’oferta i facilita l'orientació i la visualització aspiracional per a l'alumne del seu horitzó formatiu i professional. A més, es concentra també tota l’oferta d’ensenyaments d’àmbit digital, seguint la línia de treball d’altres àmbits professionals que ja presenten una singularització dels centres formatius, com són l’Institut Bonanova, al Parc Salut Mar; l'Institut Tecnològic de Barcelona; l'Institut de l'Esport de Barcelona, l’Institut dels Aliments de Barcelona, a Mercabarna, l’Institut de Logística de Barcelona, al Port, entre d’altres.  

 

Oferta formativa

El curs vinent l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona es posarà en marxa amb 11 línies i un total de 20 grups, comptant primer i segon.

S’ofertaran ensenyaments de formació professional en titulacions que fins el moment s’oferien als instituts Balmes i Joan d’Àustria, que deixaran d’impartir aquests estudis i es centraran en l’ESO i el batxillerat.

A més de l’oferta d’FP, el nou centre també s’oferirà formació ocupacional i cursos d’especialització, responent així al model de centre que integra tots els ensenyaments.

En total, les 642 places el curs 2023-2024 que s’oferten en les següents titulacions:

  • PFI Auxiliar de Muntatge i Manteniment d'Equips Informàtics
  • CFPM Sistemes microinformàtics i xarxes
  • CFPS Administració de sistemes informàtics en xarxa
  • CFPS Desenvolupament d'aplicacions multiplataforma
  • CFPS Desenvolupament d'aplicacions web
  • Cursos d’especialització
  • Formació ocupacional

En el futur es preveu que també s’imparteixin ensenyaments de batxillerat tecnològic relacionats amb el batxillerat professionalitzador. 

 

Oportunitats en el clúster digital de la ciutat

La creació del nou institut millorarà les sinèrgies amb el clúster digital situat en el 22@ de Poblenou; amb empreses, institucions, universitats, centres tecnològics, incubadores de coneixement, residències d’estudiants, i programes de difusió de la tecnologia digital.

El Consorci d’Educació i Barcelona Activa han signat un conveni que servirà per posar en marxa dues accions: la promoció de la formació digital de la ciutadania per completar els itineraris formatius; i la posada a disposició del nou institut dels serveis de l’agència municipal, afavorint la possibilitat de  completar els itineraris formatius i la relació de l’alumnat amb les empreses i el món laboral. Gràcies a la convivència en un mateix espai entre el nou institut i Barcelona Activa es facilitarà la creació d’un ecosistema formatiu favorable per crear itineraris enriquits que estableixin circuits d’anada i tornada entre la formació inicial, ocupacional i contínua, en la línia d’integració de formacions que preveu la nova llei de la FP, així com la relació amb el teixit empresarial del districte 22@ i la ciutat en general.

El nou centre forma part de la Xarxa Be-Pro digital que la integra els 7 centres públics amb oferta de la família professional d’informàtica i comunicacions (més de 3.000 estudiants cada any) i conformen un dels nuclis formatius digitals més importants europeus amb formacions reconegudes a tota Europa.

Tots aquests estudiants trobaran més oportunitats per realitzar pràctiques en el món empresarial d’aquest àmbit, i les empreses podran formar professionals i preparar-los per al món laboral. A més a més, els docents tindran nous camins per ampliar els seus coneixements i formació amb contacte directe amb el hub digital i tecnològic, que alhora, podrà aportar els seus professionals per a la docència.

 

Podeu veure l'acte de presentació que ha tingut lloc al Cibernàrium de Barcelona Activa aquí:

Més informació Nota de premsa