Consorci d'Educació de Barcelona
Programa èxit

El taller de Murs tÚ lĺobjectiu ˙ltim que els alumnes de lĺinstitut realitzin un mural en el seu centre. Escollit lĺindret, caldrÓ definir el projecte, esbossar-lo, treballar-lo a la classe per finalment poder realitzar-lo in situ.

L’equip d’especialistes d’Art Mural, format per dos exalumnes de l’ESFA LLOTJA i un tècnic especialitzat de la mateixa escola,  posa tot el necessari per poder dur a terme el mural i perquè coneguin, aprenguin i posin en pràctica diferents materials, tècniques i procediments murals. Tot un procés complet que vol apropar aquests joves alumnes al món de l’art mural mentre treballen plegats per aconseguir un treball comú en un espai comú.

La feina comença donant a conèixer les aficions dels alumnes, gustos, desitjos…esbrinar tot el que es pugui de cadascú i compartir-ho per buscar un fi comú: es fa una recerca acurada de temes, propostes, idees que surten del joc, de l’atzar, de la reflexió que a poc a poc es redreça i organitza per poder -ho plasmar a la paret.

Tenint molt clar que serà un mural escollit, dissenyat i realitzat íntegrament pel alumnes, els especialistes d’Art Mural tenen la funció de facilitar el màxim possible aquesta feina oferint-los suport, materials, tècniques que aprenen en dues sessions del taller a l’ESDA Llotja i on coneixen i posen en pràctica aquelles que Sí podran finalment fer servir en el seu mural: esgrafiat i pintura principalment.

Es troben solucions a preguntes i a pors curiosament freqüents i comunes: és que no sé dibuixar, és que això no ho podem fer, és que això no m’agrada, etc. Sabent a on es vol arribar i quines són les limitacions de vegades circumstancials (temps, estat de les parets, la mateixa disposició dels alumnes) l’activitat no para durant les hores de taller: dibuixos, esbossos, proves de color, tornar a començar, recuperar, aquella primera idea, ...  El mural comença a prendre forma. Els esbossos treballats a la classe es tornen gegants i així es poden traspassar a la paret. Els colors i les textures acaben fent la resta.

El resultat és el reflex viu i sincer d’uns nois i noies molt joves que d’una manera quasi inconscient aconsegueixen aglutinar voluntats per realitzar un treball artístic únic, d’un valor incalculable.

Entitat

ESDA LA LLOTJA

Aquest projecte arrenca a l’octubre del 2013 gràcies a la iniciativa conjunta entre el Consorci d’Educació de Barcelona i ESDA LLOTJA, Escola Superior de Disseny i d'Art Llotja. El primer facilita la coordinació i gestió del taller amb els centres mentre que el segon ofereix la docència a través d’un equip format per dos exalumnes de l'especialitat d’Art Mural i un tècnic especialitzat de la mateixa escola, així com l’ús de les instalacions de Llotja per impartir-hi part del programa del mateix taller

 

ESDA LLOTJA (seu de Sant Andreu)

C Pare Manyanet 40
08027 Barcelona
Correu electrònic de la Llotja