El IX Fòrum EOICAT reflexiona a Barcelona sobre el futur de les EOI
23/10/2023El 20 i 21 d’octubre s’ha celebrat a Barcelona el IX Fòrum EOICAT, que ha estat el punt de trobada de 250 professors d’escoles oficials d’idiomes (EOI) de tot Catalunya. Organitzat per l’EOI Vall d’Hebron, i amb el lema «Un pont cap al futur», les aules d’aquest centre i l’Hotel Alimara han acollit durant dos dies ponències i tallers molt diversos per reflexionar sobre el paper de les EOI en l’actual món canviant.
El Fòrum EOICAT és una trobada que organitza cada dos anys l’associació de professorat d’EOI de Catalunya i que en aquesta edició ha recuperat la normalitat després de dos anys marcats per la pandèmia. L’EOI Vall d’Hebron, una de les EOI amb més història dins la ciutat de Barcelona, ha estat seu i organitzadora del fòrum d’enguany, que, amb el lema «Un pont cap al futur», durant dos dies ha volgut reflexionar sobre el paper de les EOI en el canviant món d’avui des de la perspectiva d’àmbits molt diferents: periodístic, filosòfic, pedagògic, sociològic…
El fòrum, en què han participat 250 professors i professores de tot Catalunya, va arrencar a l’Hotel Alimara aquest divendres, 20 d’octubre, amb una conferència inaugural de l’escriptor i filòleg Màrius Serra, que va reflexionar sobre la qualitat i la diversitat lingüística que ens esperen en el futur immediat. A continuació, Encarnación Carrasco, professora i investigadora, va parlar sobre la instauració de la perspectiva plurilingüe a la classe de llengües, i Francesc Sedó, sobre les competències emocionals a l’aula.
Després de la pausa del dinar, al llarg de la tarda les aules de l’EOI Vall d’Hebron van acollir tallers molt diversos relacionats amb el lema del congrés, com ara les eines d’intel·ligència artificial en l’aprenentatge de la llengua anglesa, la dinamització de la lectura, els jocs i la ludoficació a l’aula, el pla d’acció tutorial, els nous reptes de les necessitats educatives especials, el sistema de certificació, com convertir en digital una aula, les diverses formes d’art en idiomes diferents, l’ús transformador de les tecnologies educatives…
La intel·ligència artificial en l’aprenentatge, protagonista del fòrum de dissabte
Dissabte el fòrum es va dur a terme a l’Hotel Alimara i es va centrar en la intel·ligència artificial i l’aprenentatge, primer des de la pedagogia crítica, amb una conferència d’Esperanza Román-Mendoza, i després des de l’ètica, amb les reflexions de la filòsofa Begoña Román.
La jornada va seguir amb la taula rodona «Què hi haurà després del pont», amb la participació, entre d’altres, del subdirector general de recerca i cultura digital, Jordi Serarols, i el toc d’humor de Maite Domingo, que posteriorment va parlar del «camí cap a l’obsolescència». A mig matí, Daniel Cassany va parlar també dels reptes i les oportunitats dels vídeos com a recurs en l’aprenentatge.