El projecte europeu ECASS contra la segregació escolar arriba a la recta final
21/09/2022Els propers tres mesos el projecte European Cities Against School Segregation (ECASS) arriba a l’etapa final amb un seminari a Brussel·les l’11 d’octubre i un congrés de clausura a Barcelona els dies 15 i 16 de desembre. En el marc d’aquest projecte, finançat per la Unió Europea, els darrers tres anys investigadors i responsables polítics de Barcelona, Milà i Oslo han treballat junts en el disseny de nous instruments polítics per millorar la inclusió educativa a les tres ciutats. L’equip del projecte ha creat un web que recull els materials formatius que s’han elaborat i una selecció de les millors polítiques educatives en aquest àmbit i fa una crida a la presentació de comunicacions i articles de recerca en l’àmbit de la segregació educativa.
Aquest projecte col·laboratiu i interdisciplinari, que se centra en el treball conjunt de responsables polítics i investigadors, vol estudiar i posar fre a l’increment de la segregació amb el desplegament de polítiques educatives efectives a escala local. La comparativa que es comparteix entre les tres ciutats participants i amb altres exemples internacionals ha de servir per situar la lluita contra la segregació escolar a l’agenda europea.
A les tres ciutats que hi participen el projecte té un grup de recerca i un de política educativa. En el cas de Barcelona, el grup de recerca és el GEPS-UAB, liderat per Xavier Bonal, i el de política educativa és el Consorci d’Educació de Barcelona. Pel que fa a Milà hi participen la Universitat Politècnica de Milà i l’Ajuntament de Milà; i a la capital noruega, la Universitat de Noruega de Ciències de Vida i l’Ajuntament d’Oslo.
El mes de març passat va tenir lloc a Barcelona una trobada dels representants de les tres ciutats que participen en el projecte per analitzar la seva evolució i compartir l’efectivitat de les propostes de lluita contra la segregació. També s’hi va presentar l’avaluació del Pla de xoc contra la segregació escolar a Barcelona.
Ara el projecte ECASS arriba a la recta final. L’11 d’octubre se celebrarà un seminari sobre les millors polítiques per afrontar la segregació escolar a les ciutats europees en el marc de l’European Week of Regions and Cities, on es presentaran els resultats del projecte i les principals estratègies innovadores que s’han treballat els darrers tres anys.
L’equip del projecte convida els representants dels governs locals a participar en aquest seminari per compartir la seva situació i fer conèixer les polítiques urbanes, socials i educatives que estan en marxa o que es poden dissenyar per reduir la segregació escolar.
El congrés final del projecte tindrà lloc a Barcelona
Com a cloenda, els dies 15 i 16 de desembre se celebrarà a Barcelona el Congrés Internacional a Barcelona de Polítiques de Lluita contra la Segregació, una conferència final que reunirà investigadors, responsables polítics i activistes per compartir i debatre coneixements i experiències sobre accions que s’estan desenvolupant a diferents escales de governança a les ciutats europees. S’hi presentaran els resultats del projecte juntament amb altres resultats de recerca, polítiques i iniciatives de la societat civil previstes per reduir la segregació escolar a Europa.
El congrés inclourà tres ponències a càrrec de tres persones referents en aquest àmbit:
Vincent Dupriez, professor a la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica), que ha fet estudis comparats d’anàlisi de les polítiques educatives i els seus efectes i de les organitzacions educatives amb una atenció particular a les nocions d’igualtat, equitat i inclusió. Es pregunta fins on es pot transformar l’escola.
Agnès van Zanten, sociòloga i directora d’Investigació al Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) de l’Institut d’Estudis Polítics de París (Sciences Po). És doctora honoris causa de diverses universitats que han reconegut la seva llarga trajectòria de recerca sobre l’elecció escolar, les estratègies parentals de mobilitat social, la producció de segregació i les desigualtats educatives.
Paulo Santiago, cap de la divisió d’Assessorament i Implementació de Polítiques a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Assumeix un paper destacat en la prestació d’assessorament basat en evidències sobre polítiques educatives als països membres de l’OCDE. En la seva ponència es planteja respondre a la pregunta: On ens trobem en equitat i inclusió els diferents països de l’OCDE?
En el marc del congrés, i amb la presència de Stephane Vigneault, que ha liderat el Pla contra la segregació escolar al Quebec, també s’han programat taules rodones específiques sobre reformes educatives i la relació publicoprivada en els sistemes educatius.
El projecte ha fet una crida a la presentació de comunicacions i articles de recerca en l’àmbit de la segregació educativa que encara és oberta. Per saber quines són les condicions per poder-los presentar i per seguir la concreció del programa provisional del congrés, podeu consultar el web ecass.eu.
Web amb materials formatius i una selecció de polítiques
El web ecass.eu recull els materials formatius que s’han elaborat en el marc del projecte durant aquests tres anys sobre segregació escolar i que permet estudiar-ne en profunditat les característiques, les causes i les conseqüències. També ofereix una selecció de les millors polítiques en àmbits com la planificació educativa, l’admissió escolar, les polítiques d’informació o les estratègies compensatòries, i la resposta que van donar les tres ciutats participants en el projecte a la crisi de la COVID-19 per garantir la igualtat d’oportunitats educatives.
Entre el material que publica el web hi ha un vídeo il·lustrat que explica gràficament com es genera la segregació escolar, quines conseqüències té en els itineraris educatius i quines polítiques poden fer els ajuntaments per combatre-la: