L’alimentació sostenible, protagonista del 9è Congrés de Ciència a les escoles
03/06/2022Més de 1.000 infants de 35 centres de la ciutat han presentat durant quatre dies les seves recerques en la 9a edició del Congrès de Ciència que enguany ha tornat a ser telemàtic i té com a lema “Alimentem el futur", amb l'alimentació sostenible com a fil conductor.
La 9a edició del Congrés de Ciència va arrencar aquest dilluns 30 de maig amb una doble sessió i s'ha desenvolupat fins aquest dijous 2 de juny, al llarg de quatre dies i en sessions de 9.30 a 12.30 que s'han pogut seguir a través de Youtube als enllaços que es troben a la pàgina web Barcelona aprèn ciència.
El Congrés de Ciència és una proposta de projecte impulsat pels centres de recursos pedagògics de la ciutat de Barcelona que va iniciar-se el curs 2012-2013 i té com objectiu promoure l’experimentació i la recerca científica en el marc de P5 fins a 6è de primària. Any rere any cada centre participant exposa els resultats de les investigacions que han realitzat al llarg del curs davant la resta de companys que, com ells, també participen del congrés. Les ponències corren a càrrec d’un petit grup d’alumnes representats de cada un dels centres.
Les recerques d’aquest curs 2021-2022 es centren en l’alimentació sostenible, amb el lema “Alimentem el futur”. Són fruit de l’experiència de la ciutat de Barcelona com a capital mundial de l’Alimentació sostenible.
Amb aquest objectiu, durant el curs en el marc del congrès s'han fet formacions amb experts com Claudi Mans, químic i científic gastronòmic; Pere Castells, químic i president de Science and Cooking World Congres Barcelona; Marina Barroso, responsable de política alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, Cèlia Vendrell Prades, d’Espigoladors; Iban Eduardo Muñoz, investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), Nieves Lorenzo-Gotor, doctora en biomedicina d’Eduscopi; i Genina Calafell, investigadora i formadora en Didàctica de les Ciències Experimentals i en Educació Ambiental a la UB i la UAB.
Aquest curs s’ha continuant potenciant el treball en xarxa amb els docents a través de Barcelona aprèn ciència, amb el que el professorat ha pogut orientar de manera més efectiva les seves recerques, i ha comtat amb el suport de la investigadora Genina Calafell. També la comunitat científica, a través de l’Associació de Comunicació Científica, el Barcelona Institut of Science and Technology (BIST), el CRAG i el Sincrotró Alba participarà en la cloenda del Congrés de Ciència donant feedback als alumnes en temps real, aportant valor a la recerca realitzada i oferint modelatge i experiències reals.
Durant les jornades s’han emès vídeos en què els alumnes explicaran les seves recerques i els centres tindran com obsequi una visita gratuïta al Cosmocaixa.