El programa Espais C aquest curs arriba a tres centres de la ciutat amb més força i novetats importants
03/12/2021Aquest curs 2021-2022 tres centres públics de la ciutat acullen el taller de creació de tres artistes visuals en el marc d’una nova edició del programa Espai C, que enguany pren força i ha incorporat novetats importats, com la coordinació i mediació artístiques del projecte. Els centres que hi participen són l’Institut Escola Eixample, l’Escola Sagarra i l’Institut Escola Arts amb les artistes Regina Giménez, Rosa Llop i Neus Frigola, respectivament.
Des de principis d’aquest curs aquests tres centres acullen l’espai de treball d’una artista que durant dos anys pot entrar-hi i sortir-ne a voluntat, 24 hores al dia, set dies a la setmana. En paral·lel, els infants tenen la porta oberta del taller per seguir els processos de creació que s’hi porten a terme, amb l’objectiu que l’art s’incorpori d’una manera natural en el dia a dia del centre.
Dos d’aquests tres centres que hi participen enguany, l’Escola Sagarra i l’Institut Escola Arts, ja han format part del programa els darrers cursos i han acollit altres joves artistes en residència.
El programa va néixer el curs 2015-2016 com a prova pilot vinculat al Room 13 Internacional
El programa Espai C va néixer el curs 2015-2016 a les escoles Sagarra i dels Encants com a experiència pilot vinculada a la xarxa Room 13 Internacional que es desenvolupa en diversos països des de fa més de 30 anys. Ha estat impulsat conjuntament pel Consorci d’Educació, l’Institut de Cultura de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona i en les edicions que s’han realitzat posteriorment hi han participat sis centres més de la ciutat: l’Escola Miralletes, l’Escola Fructuós Gelabert, l’Escola Pau Vila, Escola Francesc Macià, l’Escola Ciutat Comtal i l’Institut Escola Arts.
Aquest curs 2021-2022 el projecte ha pres força i ha incorporat novetats importants. Un dels principals canvis és la coordinació i mediació artístiques a càrrec de Fabra i Coats. Centre d’art contemporani i Experimentem amb l’Art, amb la participació d’HANGAR, la Fundació Antoni Tàpies i la Fundació Suñol, com a centres associats a cada espai C. També hi ha hagut canvis en el perfil de l’artista que hi participa, que ha deixat de ser un creador novell que tot just acaba els seus estudis per ser una figura consagrada dins del seu àmbit artístic. I també en la relació de l’artista amb la comunitat educativa, de manera que deixa de relacionar-s’hi en unes hores pactades i ara per a ell o ella tot el centre educatiu és un context d’aprenentatge i d’investigació.
Els centres participants d’aquest curs 2021-2022 -l’Institut Escola Eixample, l’Escola Sagarra i l’Institut Escola Arts- han estat seleccionats per mitjà de la Convocatòria Unificada de Programes (CUP) que el Consorci d’Educació realitza cada any.
Les tres artistes que comparteixen els seus processos creatius en aquests centres són, respectivament, Regina Giménez (en cooperació amb Rafel G. Bianchi) amb la mediació de la Fundació Antoni Tàpies; Rosa Llop (amb la mediació d’HANGAR) i Neus Frigola (amb la mediació de la Fundació Suñol).