Torna

L’Escola Dovella fa 50 anys

22/05/2023

L’Escola Dovella va celebrar el passat dissabte el seu 50è aniversari amb una festa plena de música, tallers i activitats que ha reunit tota la seva comunitat educativa actual i entitats veïnals més una bona representació dels mestres, alumnes i famílies que n’han format part al llarg de la seva història. Situada al barri del Clot-Camp de l’Arpa (Sant Martí), és un centre familiar d’una sola línia molt vinculat al seu entorn i tradició pedagògica innovadora. 

La jornada de celebració va començar al matí amb unes portes obertes adreçades a l’exprofessorat i exlumnat de l’escola i les seves famílies, que van poder passejar-hi i veure una exposició de de fotografies del centre. A la tarda, la festa va arrencar amb tallers infantils a càrrec de la Colla Gegantera del Clot, la Colla Ball de Bastons del Clot i la Colla de Diables del Clot i va seguir amb una mostra de les entitats del barri. També va hi va participar l’Institut Mare de Déu de la Mercè, amb un equip de maquilladores, i es va presentar la cançó especial que han creat els infants de l’escola pel 50è aniversari, acabant amb una actuació musical i un sopar. A la celebració hi van assistir el delegat d’Educació a Barcelona, Pere Masó, i el conseller d’Educació del districte, Alberto Cordobés.

L’Escola Dovella va ser creada a principis dels anys 70 del segle passat i està ubicada en un antic edifici que inicialment va ser propietat d’una família noble. Estava gestionat per una congregació religiosa de monges i acollia un asil i un centre d’educació d’infants de famílies treballadores del barri del Clot. El 1989 l’edifici va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya i al 1992 va ser reformat.

Al llarg de la seva història, l’escola ha viscut en primera línia, participant activament, el final del Franquisme, amb la recuperació de les institucions catalanes, l’aprovació de l’Estatut i el seu desplegament i la integració de l’escola a la xarxa del centres públics de Catalunya al 1989, que passa de cooperativa a ser un centre d’ensenyament de gestió pública.

Actualment és un centre d’una sola línia que acull 227 alumnes i 15 docents. Amb un projecte educatiu que ha apostat dels seus inicis per un model pedagògic innovador i inclusiu, treballa des la Perspectiva Educativa dels Projectes de Treball, amb la participació i compromís de les famílies com un els seus principals signes d’identitat. També està molt vinculada a les entitats del seu entorn, amb molta implicació en la vida associativa al barri del Clot-Camp de l’Arpa.