Torna

L’Institut Jaume Balmes, el més antic de Barcelona, celebra 175 anys d’història

03/11/2021

L’Institut Jaume Balmes va donar ahir el tret de sortida a la celebració del seu 175è aniversari amb un acte inaugural al paranimf de la Universitat de Barcelona. Al llarg d’aquest curs 2021-2022, i amb un any de retard a causa de la pandèmia de la Covid-19, ha programat diverses activitats més per commemorar aquest aniversari.
Amb una llarga història i tradició educatives, aquest centre va obrir les seves portes en el 1845 i va ser el primer institut de la ciutat de Barcelona.

La història, la música i les emocions van ser protagonistes de l'acte inaugural del 175è aniversari que ahir va reunir una bona representació de la seva comunitat educativa actual i del professorat i alumnat que hi han passat al llarg de la seva història. A l’acte també hi van ser presents el conseller d’Educació i president el Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Pau González: el delegat d’Educació del Consorci d’Educació de Barcelona, Pere Masó i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia.

La directora del centre, Gemma Belluda, va obrir l’acte per donar pas a diverses intervencions sobre l’evolució del centre o sobre la seva història i política en èpoques concretes, com la que va exposar Joan Roca, director del MUHBA i exalumne. També hi van parlar Mireia Martínez, exdirectora del centre i actual inspectora d’Educació, Ramon Sistac, professor de la Universitat de Lleida i exalumne; Montserrat Puig, vicerectora d'lgualtat i Gènere; el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, i l’exalumna Helena Ubach,

Un grup d’alumnes actuals del centre van oferir una actuació musical abans que el regidor d’Educació i el conseller d’Educació i president del Consorci d’Educació tanquessin l’acte en clau institucional.

 

Més actes fins al novembre del 2022

L’Institut Jaume Balmes té previst seguir al febrer amb els actes de commemoració del seu 175è aniversari amb unes jornades esportives que posen èmfasi en un dels valors del centre, l’esport. Més endavant, el 16 de maig, tindrà lloc una trobada d’antics alumnes i professors i el mateix dia es participarà en la Nit dels Museus, obrint les portes del centre a tothom que el vulgui veure per dins amb una visita guiada de l’alumnat. Els actes de celebració 175è aniversari es tancaran el novembre del 2022 amb la celebració també dels 80 anys de la construcció de l’actual edifici del centre.

 

Una llarga història i tradició educativa

L’Institut Jaume Balmes és hereu de l’Institut Provincial de Segon Ensenyament de Barcelona, creat en el 1845. En els seus inicis, i seguint la Llei del 17 de setembre de 1845, es va integrar a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, al que va estar lligat fins el 1857. El centre va tenir un problema d’infraestructures per tal de poder dur a terme l’activitat lectiva i els directors successius van reclamar reiteradament la necessitat d’un edifici propi. Des de la seva creació fins a la inauguració de l’actual edifici el 18 de novembre de 1942, l’Institut Jaume Balmes va passar per diferents ubicacions com l’antic convent del Carme, a l’exconvent de Sant Sebastià, l’Escola Industrial, l’Acadèmia de Ciències i Arts, el Seminari Conciliar, el Palau Ramon Montaner del carrer Mallorca, l’Escola Normal de Magisteri i a la Universitat de Barcelona. En el 1930 un Reial Decret va canviar el nom del centre per Institut Balmes sent l’únic a la ciutat fins el 1932, quan es va crear l’Institut Maragall. Des dels seus inicis, a l’institut es va potenciar l’ensenyament d’idiomes i es podia estudiar llengües com llatí, hebreu, grec, alemany, francès, anglès i italià.

Els seus 175 anys d’història donen per a moltes anècdotes i bona part d’elles estan recollides en un llibre que es va publicar en el 1995 per commemorar el seu 150è aniversari. Des d’aleshores fins ara, l’institut ha viscut molts més canvis, com l’entrada de l’alumnat d’ESO amb la LOGSE, o la implantació dels cicles formatius que van suposar un canvi de paradigma per al centre. A més, s’ha transformat en molts sentits en aquests darrers 25 anys reformulant nous espais (aules, gimnàs i biblioteca); digitalitzant el procés educatiu (projectors, pissarres digitals i càmeres); fent créixer les tasques de l’AMPA i la implicació de les famílies en la vida de l’institut; i potenciant l’esport com a valor d’integració i participació a través de l’Associació Esportiva. 

 

Educació secundària, batxillerat i FP

 L’Institut Jaume Balmes es centra en l’acompanyament i l’orientació per complementar l’educació integral de l’alumnat i el seu èxit escolar. Ofereix un ensenyament en què tothom pot trobar espais i projectes d’acord amb els seus àmbits d’interès: artístic, científic, STEM, esportiu, lingüístic...

Amb un total de 988 alumnes, en el centre s’imparteixen ensenyaments d’educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior. En batxillerat, es poden cursar les modalitats de batxibac, humanitats, ciències socials, ciències i tecnologia. En els cicles formatius de grau mitjà, la titulació de Sistemes informàtics i xarxes; i en grau superior, Administració de sistemes informàtics en xarxa; Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i Desenvolupament d’aplicacions web.

Les llengües estrangeres també són un dels punts forts del centre amb la possibilitat de cursar alemany, anglès, francès i italià com a primera o segona llengua. I a més, ofereixen a l’alumnat la possibilitat de realitzar estades a l’estranger i l’acompanyament per obtenir la titulació oficial en els 4 idiomes.

L’Institut Jaume Balmes participa en programes com Escoles + Sostenibles, En Residència, en la promoció de les vocacions STEM, Erasmus + i Erasmus FP. A més, potencia la participació de tota la comunitat educativa en el dia a dia del centre a través de l’alumnat, l’AMPA i projectes amb d’altres entitats.