Torna

Els Jocs Florals Escolars es reprenen per reconèixer els treballs guanyadors de les 17 categories de la 30a edició

01/06/2021

La 30a edició dels Jocs Florals Escolars ha reconegut aquest matí als autors i autores dels treballs guanyadors d’enguany amb un espectacle poètic protagonitzat per l’alumnat d’arts escèniques de l’Institut Milà i Fontanals que ha estat creat i dirigit per la poeta i dramaturga Joana Dolores. El certamen s’ha reprès després de la pandèmia i s’ha reformulat amb algunes novetats, passant d’11 a 17 categories amb la diferenciació entre poesia i prosa, i s'ha vinculat a un nou programa, “Poètiques barcelonines”, que s’ha realitzat aquest curs de forma pilot a l’Escola Mestre Morera amb la poetessa Lola Casas.

L’acte s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, amb la presència dels nois i noies guanyadors i un nombre reduït d’acompanyants, i ha estat presidit per la comissionada d’Educació, Maria Truñó, i la gerent del Consorci d’Educació, Mercè Massa. Per primera vegada s’ha emès per Betevé per poder arribar a tota la comunitat educativa i, molt especialment, a totes aquelles persones que no han pogut estar-hi presents per les restriccions d'aforament de les actuals mesures anti-covid.

A través de l’espectacle poètic de l’alumnat de l’institut Milà i Fontanals, durant l’acte s’han reconegut els autors i autores dels treballs guardonats i s’ha fet la lectura d’aquests treballs que han estat seleccionats per la seva qualitat literària i creativitat. L’espectacle ha estat creat i dirigit per la dramaturga i poetessa Juana Dolores a partir de poemes de Mireia Calafell, Anna Gual, López Manrique, Dolors Miquel, Albert Roig, Irene Solà i Juana Inés de la Cruz.

Enguany el certamen s’ha reformulat per impulsar el gust per l’escriptura, deixant de banda la competitivitat i l’excel·lència. El propòsit és que l’alumnat s’engresqui en l’escriptura i la lectura, en una Barcelona que té una tradició literària amb autors en diverses llengües.

Com a novetat d’aquesta edició, la prosa i la poesia formen part de categories diferents que premiaran a un total de 17 categories des d’educació infantil a postobligatòria, a més de participar la categoria de conte audiovisual i il·lustrat a primària.  

Una altra novetat ha estat la vinculació dels Jocs Florals Escolars amb un nou programa, “Poètiques barcelonines”, que s’ha desenvolupat com experiència pilot aquest curs a l’Escola Mestre Morera, juntament amb la poetessa Lola Casas. L’alumnat d’aquesta escola, juntament amb la poetessa, ha estat un altre dels protagonistes de l’acte d’avui al Saló de Cent, amb la interpretació d’un dels seus poemes “Descoberta” i una càpsula on ells mateixos han explicat aspectes del programa.

Els Jocs Florals Escolars de Barcelona formen part d’un procés que comença, en una primera fase, amb la participació de l’alumnat als Jocs Florals del seu centre educatiu. Els treballs seleccionats a cada centre participen als Jocs Florals Escolars de districte. En aquesta segona fase, el jurat de cada zona ha seleccionat un treball de cada categoria d’entre tots els presentats, els quals han passat a la fase de Barcelona.

 

Més informació:

Enllaç amb el llibret dels treballs guanyadors d’aquesta edició del certamen

Enllaç amb l’emissió de l’acte a Betevé

 

Actes virtuals dels 10 districtes (enllaços)