Torna

La Mostra de Recerca Jove dona a conèixer un centenar de treballs de recerca de l’alumnat de 1r de batxillerat de la ciutat   

29/04/2021

La 13a edició de la Mostra de Recerca Jove ha tingut un caràcter formatiu i divulgador i ha canviat el seu format per adaptar-se al context de pandèmia actual. Com a novetat, enguany els treballs presentats a cada districte han passat directament a la mostra de ciutat, sense passar per la selecció del jurat del districte. Una vintena dels autors i autores d'aquests treballs els han compartit en la cloenda virtual que s’ha celebrat durant dos dies, el 27 i 28 d’abril, en directe des de l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV).

A la Mostra de Recerca Jove d’enguany s’hi han presentat 100 propostes de recerca dels estudiants de primer de batxillerat que estan publicades a la pàgina web del Consorci d’Educació i a les dels serveis educatius de cada districte en format de pòster interactiu per poder ser consultades. (enllaç)

Enguany, cada centre només ha pogut presentar un treball de recerca, tret dels instituts amb batxillerats escènics o artístics que han pogut presentar-ne dos. Els 10 districtes de la ciutat estan representats en els 100 treballs de recerca.

Cal destacar la implicació i l’adaptació de l’alumnat de batxillerat a les restriccions del context actual de pandèmia per poder realitzar les seves recerques. Les restriccions han provocat que hagin hagut de desenvolupar sols a casa una gran part de la feina, amb el suport telemàtic dels tutors i tutores. També han tingut limitacions d’accés a recursos, persones i institucions, el que ha provocat, en molts casos, un reajustament de la idea inicial.

La Mostra de Recerca Jove d’enguany té un caràcter més formatiu i divulgador, tant per a l’alumnat que cursa actualment 1r de batxillerat, com per a futurs estudiants. També es treballa per acompanyar millor els tutors/es en l’elaboració de la documentació específica a l’hora de fer la recerca i poder assessorar millor els estudiants.

Com cada any les temàtiques s’han agrupat en diferents àrees: humanística, tecnològica, científica, artística i social, i han estat els temes d’actualitat els que han tingut un major protagonisme, com per exemple: sistemes tecnològics per minimitzar les conseqüències de la COVID-19, aplicació de la intel·ligència artificial, estudis sobre genètica, plans d’emprenedoria molt rigorosos i treballs de creacions artístiques de gran qualitat.

 

Acte virtual de cloenda de la Mostra

L’acte de cloenda de la Mostra de Recerca Jove s'ha celebrat durant dos dies, el 27 i 28 d’abril, en directe des de l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV). Va arrencar dimarts 27 a la tarda amb la conferència “Claus per fer un bon treball de recerca” a càrrec de Max Turull, professor titular d’Història del Dret i de les Institucions a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB).

A continuació, a través de diversos col.loquis, una dotzena dels autors i autores dels 100 treballs de recerca que s'han presentat a l'edició de la Mostra d’enguany van parlar dels seus treballs i de com els han elaborat, tractant els aspectes claus que els van permetre realitzar-lo.

Ahir dimecres, 28 d’abril, l’acte de cloenda va seguir amb un altre col·loqui en el qual 12 alumnes més de batxillerat van compartir els seus treballs, que pertanyen als àmbits científic, tecnològic, social, humanístic i artístic. En una segona part de l’acte, una taula rodona dinamitzada pel professor Max Turull va analitzar les claus d'un bon acompanyament del treball de recerca amb tutors i alumnes.

Aquí podeu recuperar aquesta doble jornada de cloenda de la Mosta de Recerca Jove:

 

Enllaç amb l'espai on s'han publicat els treballs de la Mostra de Recerca Jove al web del  consorci d'Educació