Torna

La consellera d’Ensenyament presideix l’acte d'inauguració del projecte d'intercanvi cultural de l’Escola Octavio Paz

16/02/2016

L'Escola Octavio Paz va celebrar ahir a tarda la inauguració del projecte d’intercanvi Catalunya-Mèxic que realitza amb una escola de Xalapa (Veracruz) des del 1994. La consellera d'Educació, Meritxell Ruiz, va ser la convidada d'honor de l'acte, juntament amb el cònsol de Mèxic a Barcelona, Fidel Herrera, i la gerent del Consorci d'Educació, Mercè Massa.

El Projecte d'Intercanvi Social i Cultural Catalunya-Mèxic de l’Escola Octavio Paz es centra en l’estudi i celebració de la cultura mexicana a tots els cursos d’infantil i primària. L’acte que es va celebrar ahir va donar el tret de sortida a l’activitat que culmina el projecte cada dos anys: el 7è viatge bianual que una delegació de l’escola fa a Xalapa (Veracruz) i que enguany faran 14 alumnes de cicle superior i tres mestres.

L’acte va estar presidit per la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz; el cònsol de Mèxic de Barcelona, Fidel Herrera, i la gerent del Consorci d’Educació, Mercè Massa, i va aplegar una bona representació de tota comunitat educativa del centre: mestres, alumnat i famílies. També hi van assistir l’inspector en cap de Barcelona ciutat, Xavier Chavarria; la presidenta de l’AMPA de l’Escola Octavio Paz, Yolanda Benach; el director general de l’àrea d’educació del Grupo Planeta, Pablo Lara; i la inspectora del centre, Empar Garcia,

La inauguració va començar amb una petita visita al centre i la signatura de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, al seu llibre d'honor. A continuació, a la sala d’actes va tenir lloc la representació «Testimonis del projecte: present, passat i futur», que va voler mostrar l'esperit i les emocions que li dóna al centre la implicació en aquest singular projecte d'intercanvi i, alhora, va homenatjar l'obra de l'escriptor i premi Nobel de literatura que li dóna nom. Amb una gran sensibilitat i emotivitat, es van representar a l’escenari textos d'Octavio Paz i es van oferir tastets de les danses de les dues cultures, interpretats per alumnes i exalumnes del centre, una mestra i una mare. També hi va ser present, a través d'un vídeo, el director del centre de Xalapa amb la qual l’Escola Octavio Paz realitza l’intercanvi en el marc del projecte.

 

Una escola que transforma la seva complexitat «en oportunitats educatives»

El director del centre, Xavier López, va obrir l’acte amb unes paraules de benvinguda, recordant com el seu centre, una «escola activa, viva i amb un projecte educatiu actualitzat», dóna resposta a la gran diversitat i mobilitat de l’alumnat i ha transformat aquesta complexitat «en oportunitats educatives a partir de diferents projectes, que son el batec fort i innovador del centre». Projectes que, segons el director, «estan dinamitzats per un equip de mestres que combina experiència i aires nous, amb el suport de tota la comunitat educativa».

Xavier López també va parlar dels aspectes en què es fonamenta el Projecte d'Intercanvi Social i Cultural Catalunya-Mèxic en el qual participa el seu centre: «el respecte, la confiança mútua i l’interès pedagògic i educatiu de les tres escoles que el formem: l’Escuela Annexa a la Normal Veracruzana i el Jardín Experimental de Niños (de Xalapa) i l’Escola Octavio Paz». I va destacar que, malgrat que suposa per a les famílies «un sobreesforç econòmic », els hi aporta una «experiència comú i una vivència amplíssima».

L’acte es va tancar amb els parlaments del cònsol de Mèxic a Barcelona i la consellera d'Ensenyament. En primer lloc, Fidel Herrera, que va explicar que justament és originari de Veracruz -la zona que visitarà el proper març la delegació de l’escola-, va expressar la seva satisfacció per l’acostament que l’alumnat de l’Octavio Paz fa a les costums i la cultura del seu país, i per l'experiència enriquidora que representa tant per la part catalana com per la mexicana.

 

El projecte d’intercanvi, una «gran oportunitat»

Meritxell Ruiz, per la seva banda, va destacar «la gran oportunitat» que representa aquest projecte d’intercanvi per a l’alumnat i li permet «veure altres realitats en un món cada dia més interconnectat». La consellera d’Ensenyament va reconèixer que, d’aquesta manera, els nens i nenes de l’Escola Octavio Paz es converteixen en ambaixadors de Catalunya a Mèxic, i exportadors de la cultura catalana a Mèxic.

La consellera també va fer referència a la vinculació entre Catalunya i Mèxic quan, després de la guerra civil, alguns escriptors catalans es van exiliar al país centreamericà, com ara Joan Sales, Ramon Xirau i Pere Calders. En referència a l’escriptor Octavio Paz, també va parlar de la literatura com a aspecte «essencial» pels alumnes, com la lectura «que et permet conèixer món, per viatjar a través de les pàgines sense moure’t de casa, de l’escola o de la biblioteca».

L'acte inaugural va finalitzar amb la degustació de plats de cuina mexicana i catalana.

 

Apropament a la cultura i societat mexicanes

El projecte singular d'Intercanvi Catalunya - Mèxic és un dels trets d’identitat de l’Escola Octavio Paz i es fonamenta en l’estudi i celebració de la cultura mexicana a tots els cursos d’infantil i primària.

El 15 de juny de 1995 el mateix escriptor Nobel va inaugurar el centre acompanyat del president de la Generalitat, Jordi Pujol, i a partir d’aquell moment es va establir una vinculació especial de l’escola amb Mèxic.

Les característiques més rellevants del projecte són l’intercanvi cultural de l’escola amb la Escuela Anexa Pràctica a la Normal Veracruzana y el Jardín Experimental de Niños de Xalapa per conèixer i difondre les dues cultures i la col·laboració amb el Consolat General de Mèxic a Barcelona en activitats d’interès comú.

El projecte fa possible l’apropament la cultura i societat mexicanes als alumnes de l’escola, que participen en activitats com ara el grito –per conèixer el significat de la bandera mexicana-, el Dia de muertos –que coincideix amb la festivitat de Tots Sants-, o la setmana de Mèxic –on s’aprenen conceptes com la geografia, arqueologia, tradicions o comunitats indígenes de Mèxic.

La programació del projecte culmina amb un viatge bianual d’agermanament amb l’escola de Xalapa per tal que l’alumnat convisqui amb les famílies acollidores mexicanes d’aquesta zona de Veracruz. Enguany aquest viatge, que tindrà lloc del 4 al 15 de març, el realitzarà una delegació de catorze alumnes de cicle superior i tres mestres del centre. Durant la seva visita, l'Ajuntament de Xalapa distingirà a l'Escola Octavio Paz com a visitant d'honor de la ciutat.

 Enllaç amb la notícia a BTV

Més informació Web de l'Escola Octavio paz