Torna

L’Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts acull la 7a Mostra de Recerca Jove

15/06/2015

L'Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts va acollir el passat dissabte, 13 de juny, l’acte final de la 7a Mostra Final de Recerca Jove de Barcelona. En el marc de la jornada s’hi van presentar els 30 treballs finalistes i s’hi van donar a conèixer els 10 guanyadors d’aquesta edició.

L’acte final d’aquesta setena edició de la Mostra de Recerca Jove de Barcelona es va celebrar per primera vegada a l'Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts, fora del que ha estat fins ara el seu marc habitual, la Festa de la Ciència que es celebra cada any al Parc de la Ciutadella.

L’acte va aplegar prop de 200 persones, entre els 35 autors i autores dels treballs finalistes, les seves famílies i tutors/es i els/les representants de les dues institucions que impulsen la Mostra de Recerca Jove de Barcelona: el Consorci d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació (IMEB).

Al llarg de la tarda, el públic va poder visitar l’exposició dels pòsters dels trenta treballs seleccionats, situats dins del mateix recinte de l'Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts. I va poder conèixer de prop els resultats i els interessos de la recerca de cadascun dels autors i autores dels 30 treballs en el marc de debats dinamitzats per professorat. Francesc Arrey, Marta Simon, María del Pilar Menoyo van conduir tres debats temàtics que es van centrar, respectivament, en les ciències socials, l’àmbit científic i l’àmbit artístic.

L’acte, que va estar conduït per Marta Comas, del Consorci d’Educació, va finalitzar amb el lliurament de premis als 10 treballs de recerca guanyadors d’enguany, que van ser guardonats amb una tauleta.

 

Jornada de ciència-convivència a l’Ateneu de fabricació de Les Corts

Com a premi, els 35 alumnes seleccionats d’enguany també van ser convidats a assistir demà, 16 de juny, a una jornada de ciència-convivència a l’Ateneu de fabricació de Les Corts que els hi oferirà un taller interdisciplinari de disseny i fabricació digital demà, dimarts 16 de juny, al llarg de tot el dia. A més, els seus tutors i tutores van ser obsequiats amb un posa mòbils dissenyat i fabricat a l’Ateneu de les Corts per alumnat de quart d'ESO de l’Institut Les Corts.

A l’hora de valorar els treballs de recerca guanyadors el jurat de la mostra ha tingut en compte criteris com l’originalitat i concreció del plantejament i del tema, la correcció metodològica, la correspondència entre el plantejament inicial (hipòtesi i objectius del treball) i les conclusions i el seu rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació de la memòria, l’argumentació i profunditat del contingut i la idoneïtat de les fonts d’informació.

El jurat està integrat per 29 professionals procedents de diferents àmbits: la Universitat, fundacions i institucions, centres i serveis educatius de la ciutat, organismes públics i departaments de diverses administracions.

 

La Mostra de Recerca Jove, un reconeixement a la tasca dels centres i l’alumnat

Organitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (IMEB), conjuntament amb els centres de recursos pedagògics de la ciutat, la Mostra de Recerca Jove de Barcelona vol donar a conèixer els treballs de recerca de segon de batxillerat més reeixits, com un exemple de la tasca que estan fent els centres educatius, i reconèixer l'esforç realitzat per l'alumnat i el professorat que el tutoritza.

Els 30 treballs finalistes que s’hi presenten han sortit de les mostres i fòrums que organitzen els centres de recursos pedagògics (CRP) dels districtes de Barcelona durant el mesos de febrer a abril es celebren. Els jurats escullen tres treballs que es presentaran a la Mostra de Recerca Jove de Barcelona de ciutat.

 

Relació dels treballs de recerca guardonats en la 7ena Mostra de Recerca Jove

 

Prensa e ideología. La connotación en el discurso periodístico, de Natalia García Caldeiro, de l’Institut Príncep de Girona.

Disseny, construcció i llançament d'un globus sonda meteorològic, Ramón García Alarcia i Eric Guillén Gálvez, Escola Pia Sant Antoni.

Creació d’una empresa. MONBIKE, de Sergi Monsó Martín, de l’Institut Joan Coromines.

Proteòmica i Informàtica: Eines informàtiques en la identificació de microorganismes simples a través de la comparació del proteoma, de Iu-Aran Fernàndez i Perucho, de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó.

Programació per al càlcul dels nombres de Fibonacci i altres seqüències recurrents, de Martín Forsberg Conde, de l’Institut Consell de Cent.

Disseny d’una casa bioclimàtica, de Pol Caselles Rico, de l’Institut Icària.

Els panots de Barcelona. Una imatge de la ciutat, de Ares Rosell Fernández, de l’Institut Príncep de Viana.

L’antifouling. Efectes sobre esculls marins artificials, de Mercè Domínguez Colominas, del CC Vedruna-Gràcia.

A través d’un objectiu, de Sara Lumbreras Navarro, de l’Institut Joan Fuster.