Torna

3a Mostra de Recerca Jove de Barcelona

20/06/2011

El dissabte 19 de juny, en el marc de la Festa de la Ciència organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona que va tenir lloc al parc de la Ciutadella, es va celebrar la 3a Mostra de Recerca Jove de Barcelona i es van lliurar els premis als 9 treballs guanyadors (1 treball en grup).

Oganitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (IMEB) conjuntament amb els Centres de Recursos Pedagògics de la ciutat, aquesta trobada vol donar a conèixer els treballs de recerca més reeixits i reconèixer l’esforç fet per l’alumnat i el professorat que el tutoritza. També vol ser una jornada d’intercanvi en què professionals i gent experta en diferents àmbits del coneixement dialoguin amb els i les joves estudiants.

La mostra s’inicia prèviament amb deu mostres dutes a terme als diferents districtes de la ciutat, i culmina en el certamen de ciutat, on l’alumnat de segon de batxillerat participant pot presentar els seus treballs a les seves famílies i al conjunt de persones assistents a la Festa de la Ciència.

En la mostra d’enguany hi ha hagut 28 recerques finalistes i 9 n’han estat les guanyadores (una d'elles és un treball en grup de 2 persones), totes seleccionades per un jurat format per representants de l’Administració pública, de la comunitat educativa i del món universitari i científic.

 

Transcurs de la mostra

Els autors i autores dels 28 treballs finalistes van explicar els seus treballs, que van estar exposats en uns grans plafons durant tot el cap de setmana. A la tarda del dissabte els alumnes finalistes van respondre tot allò que els assistents volien saber sobre les seves recerques i va tenir lloc l’acte de lliurament de premis de mans de la regidora d’Educació en funcions, Montserrat Ballarín, el gerent del CEB, Manel Blasco, i el gerent de l’IMEB, Toni Martorell.

L’esdeveniment va recollir temes tan interessants i diversos com la detecció de nous planetes fora del sistema solar, la visió de la dona holandesa del segle XVII a través de Vermeer o la importància del sentit de l’olfacte, entre d’altres.

Per acabar, els autors i autores dels treballs premiats van dialogar sobre les seves recerques amb Jordi de Manuel, biòleg, professor i escriptor, i Laia Cendrós, comunicadora científica del CRG (Centre de Regulació Genòmica).

 

Els treballs guanyadors

Els 9 treballs guanyadors de l’edició d’enguany són d’alumnes dels instituts Joan Brossa, Ausiàs March, Jaume Balmes, Milà i Fontanals, Valldemosa, Costa i Llobera, Menéndez y Pelayo, La Sedeta i de l'Escola Pia de Sant Antoni.

 Treballs guanyadors de la 3a Mostra de Recerca Jove de Barcelona:

 


TREBALL

INSTITUT

ALUMNAT

El daltonisme. Una manera diferent de veure les coses

Joan Brossa, Horta- Guinardó

Bru Trabal Marfany

Estudi experimental de la resposta del plàcton marí sotmès a diferents fonts de nitrògen

Ausiàs March, Les Corts

Carles Olasolo Artero

Construcció d'una Estació Meteorològica Automatitzada amb PICAXE

Escola Pia de Sant Antoni, Ciutat Vella

Joan Ginés Ametllé

El color i el cometa de Goldbach

Milà i Fontanals, Ciutat Vella

Oriol Romero Vitó

Els estomes a Barcelona i al Montseny

Jaume Balmes, Eixample

Laia Catasús Raventós

Monzònia, del text narratiu al text teatral

Valldemossa, Nou Barris

Ana Extremera Almagro

Diari d'un soldat d'enginyers de la lleva del 30". La batalla de Terol explicada a través del diari personal de Jaume Picasó, escrit entre 1937 i 1939

IE Costa i Llobera, Sarrià-Sant Gervasi

Malena Sabaté Landman

Diari d'un soldat d'enginyers de la lleva del 30". La batalla de Terol explicada a través del diari personal de Jaume Picasó, escrit entre 1937 i 1939

IE Costa i Llobera, Sarrià-Sant Gervasi

Fabià Plana Celaya

Nikola Tesla, un visionari incomprès

Menéndez y Pelayo, Sarrià-Sant Gervasi

Marina Ciurans Oset

Física vint-i-quatre vegades per segon

La Sedeta, Gràcia

Clàudia Payrató Borràs

 

Els premis

L’alumnat autor dels 9 treballs guanyadors se’ls va atorgar dos premis en funció del perfil del treball. Uns van rebre un viatge a l’ Expo-Sciences Europe 2011 (ESE 2011), que consisteix en una mostra de treballs de recerca internacional organitzada per MILSET Europa i que se celebrarà a Bratislava, Eslovàquia del 18 al 23 de juliol. I uns altres van rebre unes vacances Científiques, que organitza la Comunitat de Ciutats Ariane (CVA) de l’1 al 10 de juliol a Les Mureaux, França.

Els autors i les autores dels treballs finalistes faran una jornada de navegació pel litoral de la costa de Barcelona a bord del Far Barcelona, goleta de dos pals construïda el 1874 a Noruega.

També van ser premiats els tutors i tutores dels treballs guanyadors i dels finalistes, amb entrades per al Grec i activitats culturals nocturnes, respectivament.

 

Nova publicació de la mostra

Els treballs es poden consultar a la publicació que edita cada any l’IMEB: Mostra de Recerca Jove de Barcelona.

 

Impuls a la recerca

El Consorci d’Educació i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona van iniciar el projecte «Impuls a la recerca» amb l’objectiu de potenciar, coordinar i difondre les iniciatives que s’estan duent a terme a la ciutat en el camp de la recerca en l’educació primària, la secundària obligatòria i el batxillerat i, alhora, garantir l’accés als recursos que ofereix la ciutat per a l’elaboració dels treballs de recerca.

La proposta va partir de les diferents iniciatives arrelades a cadascun dels districtes que han organitzat els centres de recursos pedagògics (CRP) des de fa anys, però també vol sumar les d’altres institucions de la ciutat que poden aportar el seu potencial per incentivar la recerca de l’alumnat i donar suport al professorat.

En la mostra participen els treballs de batxillerat que destaquen per l’aplicació de metodologies de recerca i que han estat seleccionats, en una primera fase, als fòrums o les mostres de cada districte de la ciutat, que organitzen els centres de recursos pedagògics (CRP). Aquestes mostres i els fòrums de cada un dels districtes serveixen per donar difusió dels treballs de recerca seleccionats als centres de la zona.