Torna

"crec en tu" Com fem un centre acollidor i amb altes expectatives per als alumnes?

27/09/2022 Debat

Sabem que les expectatives que els docents es formen dels seus alumnes importen, i molt. Com les podem posar a favor de l’aprenentatge i del benestar dels alumnes? Com es pot construir i sostenir una cultura veritablement acollidora als centres educatius?

Hi ha molta evidència que indica que les aquestes expectatives sobre les capacitats o el potencial de l’alumne, i la manera com aquestes es traslladen en la relació entre el docent i els alumnes, marquen les trajectòries educatives: tenen un impacte en l’adquisició dels aprenentatges, en l’adhesió amb l’escola o amb un tipus d’àrees o matèries, en el tipus d’estudis que s’escullen en la post-obligatòria o en la mateixa continuïtat educativa.

Aquestes expectatives sovint es relacionen amb prejudicis i estereotips presents a la societat. Això vol dir que, malgrat l’exercici de la professió docent implica un coneixement i un acompanyament molt proper de cadascun dels alumnes, aquests estereotips poden acabar entrant en joc. Així, poden acabar traslladant-se a la relació amb l’alumnat i les seves famílies, en les propostes d’aprenentatge i també en la manera com els centres educatius organitzen les seves estratègies d’atenció a la diversitat, i fins i tot en la manera en la qual s’avaluen els aprenentatges dels alumnes.

Quines estratègies hi ha per treballar de manera efectiva les expectatives que es formen els docents sobre els alumnes, per posar-les a favor de l’aprenentatge, del benestar dels alumnes, de la continuïtat dels estudis, i en definitiva, d’unes trajectòries educatives d’èxit? Com es pot construir i sostenir una cultura veritablement acollidora als centres educatius, que atengui l’heterogeneïtat de l’alumnat i projecti unes autèntiques expectatives d’èxit respecte a tot l’alumnat?

A l’acte “‘Crec en tu’. Com fem un centre acollidor i amb altes expectatives envers els alumnes?” es vol respondre aquestes preguntes de la mà d’un conjunt de docents i d’investigadors que han aprofundit en aquesta qüestió. Tots plegats compartiran els seus aprenentatges i ens ajudaran a convertir el seu coneixement en palanques per a l’acció.

En el marc d’aquest acte, es discutiran els resultats i implicacions d’un informe elaborat per Marc Lafuente, que revisa l’efectivitat de centenars de programes que busquen una millora de les expectatives del professorat envers les possibilitats d’aprenentatge del seu alumnat, un ajustament de les expectatives esbiaixades, una millora en la comunicació amb l’alumnat i una adaptació de les estratègies d’ensenyament. Per parlar-ne, comptarem també amb la Patricia Rey, mestra i directora de l'Escola Samuntada de Sabadell, la Rosa Clar, directora de l’Institut Tordària de Tordera i en Jordi Pàmies, doctor en Antropologia Social i Cultural i investigador en educació. 

Treballes en un centre educatiu i vols afavorir una cultura i unes pràctiques veritablement inclusives? Tens responsabilitats en l’àmbit de la formació de futurs docents professionals en actiu i t’interessa l’abordatge de les expectatives del professorat i la gestió de la diversitat? Estàs vinculat al món educatiu i vols saber com generar un vincle amb els infants i joves que vagi a favor del seu èxit educatiu? Et preocupa l’exclusió escolar i vols saber com reduir-la?

Organitza Fundació Bofill
Horari de 17.30 a 19.30 h
Lloc Hub social de la Fundació Bofill
Carrer de Girona, 34 (interior)
Es pot seguir l’acte presencialment des de la Fundació Bofill o per streaming.
Més informació Web de la Funció Bofill