Torna

L’Escola Brasil arriba al mig segle d’història

05/06/2024

L’Escola Brasil aquest curs 2023-2024 ha fet 50 anys i el cap de setmana passat ho va celebrar amb un acte festiu obert a tota la comunitat educativa, ple d'emocions i retrobaments. Durant l'acte hi va haver, entre altres coses, actuacions, una exposició, l'estrena de l'himne de l'escola i la descoberta d'una placa commemorativa.

Durant l'acte es va poder visitar una exposició sobre la història del centre amb fotografies i un recull de premsa amb notícies i va actuar la Colla de Trabucaires Sant Martí de Provençals acompanyats per la Colla Gegantera Besòs- Maresme . També es va inaugurar una placa commemorativa del seu 50è aniversari en una façana de l’escola i es va estrenar l’himne “Sóc Brasil”, amb paraules de la presidenta de l’AFA, Mireia Conde, la directora, Alícia Sánchez, i d'una l’exalumna del centre, Yolanda Molina.

“Totes les persones que han passat per l’Escola Brasil se’n van amb la idea que aquesta és la seva escola”. Així defineix la directora el centre en el qual va començar fent-hi pràctiques, als anys 90, i on ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional. “Almenys això és el que hem constatat”, afegeix, “arran de la resposta de les persones a qui hem convidat a la festa: han confirmat assistència més de 600”.

L’Escola Brasil, inaugurada el 19 de juny de 1974, va començar a funcionar omplint diversos cursos simultàniament, ja que bona part del seu alumnat provenia de l’Escola Atlàntida, que va tancar el mateix 1974. L’Escola Brasil ha passat de ser un centre amb aules massificades i classes magistrals a una escola d’una línia que posa l’alumnat al centre del seu projecte educatiu. Actualment, l’equip docent emfatitza el tractament de les emocions de l’alumnat i l’enfocament restauratiu: “Hem notat un gran canvi pel que fa a la resolució dels conflictes des que fem servir aquestes tècniques”, assegura la directora.

Entre els altres pilars de l’Escola s’hi troba el treball cooperatiu, un aspecte sobre el qual bona part del claustre s’ha format per poder dur-lo a terme sistemàticament. D’altra banda, un dels objectius del centre és la participació de totes les famílies en les dinàmiques escolars per tal d’involucrar-les en el projecte educatiu.

A l’Escola Brasil entenen la diversitat com un valor. “I això”, diu la directora, “és un fet que contribueix moltíssim a l’aprenentatge de l’alumnat”.