Torna

L’Escola Parc del Guinardó fa 100 anys

04/11/2023

L’Escola Parc del Guinardó celebra 100 anys de vida amb una gran jornada festiva oberta a tota la comunitat educativa. Creada el 1923 pel Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona, va néixer com una escola a l’aire lliure que acollia infants amb malalties respiratòries que eren fills de famílies treballadores. Situada en un entorn privilegiat, està molt lligada al seu entorn i manté l’esperit i els principis pedagògics innovadors del començament.

L’Escola Parc del Guinardó ha celebrat el seu centenari avui amb tota la seva comunitat educativa amb una jornada plena de música i emocions, retrobaments, jocs, una exposició, visites guiades, un dinar, un mapping... Hi han assistit docents, alumnes i famílies que han passat per les seves aules al llarg de la història, representants d'entitats i institucions,... Amb la presència de la consellera d’Educació i presidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, Anna Simó, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a més del regidor d’Educació i del Districte d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, el delegat d’Educació de Barcelona, Pere Masó, i la gerenta del Consorci d’Educació, Mercè Massa.

Amb motiu d’aquesta celebració, durant el matí l’escola ha estat oberta a la comunitat educativa i a la ciutadania, amb rutes guiades pels seus espais i per l’exposició que s’ha preparat per al centenari. Després de les intervencions institucionals i de diversos representants de la comunitat educativa, es cantarà la cançó que el professorat, l'alumnat i les famílies han creat per a aquesta ocasió i es farà una batucada. A la tarda s’han programat dos concerts —amb els grups Punkgrossos i Al·lèrgiques al Pol·len— i un mapatge a la façana d’un dels edificis històrics de l’escola.

Els actes de celebració d’aquest centenari van començar el 17 d’abril passat amb la presentació del llibre Una joia d’escola. L’Escola Parc del Guinardó, escrit pel pedagog Salvador Domènec i l’exalumna i mestra del centre Maria Forteza, que recull el testimoni de diversos alumnes dels primers quaranta anys de la història de l’escola. Al llarg d’aquest curs l’alumnat de l’escola treballarà la història del centre, que té el projecte de crear un fons històric.

 

Un segle d’història a la ciutat de Barcelona

Amb el nom inicial d’Escola de Bosc de Guinardó, l’escola es va posar en marxa el 1923 com un centre a l’aire lliure que acollia infants amb malalties respiratòries, fills i filles de famílies treballadores. Juntament amb l’Escola de Bosc de Montjuïc (1914) i l’Escola del Mar (1922), forma part del pla de creació d’escoles públiques de l’Ajuntament de Barcelona del 1916. Inspirada en la filosofia iniciada a finals del segle XIX de l’Escola Nova, respon a l’arribada d’un corrent pedagògic d’escoles a l’aire lliure que estava preocupat per la manca de salut i higiene dels infants de les ciutats i que s’havia implantat en escoles alemanyes, franceses i nord-americanes.

Dolors Palau, deixebla de Rosa Sensat i mestra de l’Escola de Bosc, en va ser la directora durant quaranta anys. L’Escola Parc del Guinardó va ser la primera escola pública mixta de la ciutat i seguia els principis pedagògics moderns i innovadors dels mètodes Decroly, Montessori i Jacques-Dalcroze, que van fer de l’Escola Parc del Guinardó una escola molt diferent de la resta.

Amb la higiene escolar i l’alimentació sana com a prioritats, des del començament l’educació artística va ser un dels pilars fonamentals de l’escola, juntament amb la formació integral de la persona i l’educació basada en els fets i les experiències. Posava l’alumne com a centre del sistema educatiu, donava molta importància a les activitats a la natura i a l’observació a l’aire lliure, i potenciava la creativitat, la plàstica, la música i la dansa, l’educació física, els treballs manuals, l’esperit crític i els interessos de l’infant, entre altres aspectes.

Juntament amb l’Escola de Bosc i l’Escola del Mar —totes tres escoles experimentals del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona—, es va convertir en un centre de prestigi i de recerca pedagògica que atreia la visita de pedagogs de tot Europa.

Després de la guerra civil, amb l’inici del franquisme, l’Escola Parc del Guinardó va aconseguir ser reconeguda com a escola especial, a ple aire i de formació domèstica, per integrar-se, a partir del 1961, en el Patronat Municipal Escolar i ser absorbida per l’estat. De manera sorprenent, fins al 1966 i en el marc de diferents contextos polítics, va poder continuar funcionant amb la direcció de Dolors Palau i el mateix equip docent, cosa que en va permetre la continuïtat pedagògica i cultural i la va convertir en un oasi de catalanitat i civilitat.

 

Una escola en un entorn privilegiat i esperit innovador

Situada a la falda de la muntanya del Guinardó i dotada d’un ampli espai exterior amb una zona de bosc, l’Escola Parc del Guinardó és una escola petita molt lligada al seu entorn que manté l’esperit i els principis pedagògics innovadors dels seus inicis. Ha format part de programes d’innovació com ara Escola Verda, Xarxes per al Canvi i la Xarxa de Competències Bàsiques del Departament d’Educació, i continua tenint com a pilars del seu projecte educatiu l’educació artística —la música, la dansa, la plàstica i el teatre— i les activitats a la natura i l’aire lliure.

L’escola actualment té una línia d’infantil i primària (3-12 anys) amb 215 alumnes i un equip docent de 20 persones.