Arrenca el 10è Congrés de Ciència al Parc de Recerca Biomèdica amb el lema "El mar és vida"
22/05/2023Avui ha començat al Parc de Recerca Biomèdica el 10è Congrés de Ciència. Sota el lema "El mar és vida" al llarg de tota la setmana hi passaran alumnes de 37 centres educatius de la ciutat per presentar les seves recerques sobre el mar, com la biodiversitat marina, l’estat de la sorra, la contaminació, la relació amb el clima... Durant el curs alumnat i professorat ha treballat amb la comunitat científica, que els ha orientat i acompanyat en la seva recerca.
Aquesta edició el congrés de ciència recupera la seva presidencialitat aquesta edició en un espai únic de la ciutat, el Parc de Recerca Biomèdica, on hi treballen més de 1.700 investigadors i investigadores. El millor escenari per ambientar les recerques relacionades amb la temàtica d’enguany, el mar, que vol establir un vincle més estret entre la comunitat científica i la comunitat educativa.
Hi participen un total de 37 centres de la ciutat, què tindran com obsequi una visita gratuïta al Cosmocaixa. Les sessions es poden seguir a través de Youtube, a la pàgina web Barcelona aprèn ciència.
El mar és vida
En el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) els infants han fet recerques sobre la biodiversitat marina, l’estat de la sorra, la contaminació, la relació amb el clima... I s’han apropat amb uns altres ulls al privilegi de tenir el mar Mediterrani a la nostra ciutat.
En aquest sentit s’han portat a terme formacions i col·laboracions amb persones expertes i entitats relacionades amb aquesta temàtica, com la cap de comunicació de l’Institut de Ciències del Mar, Maria Vicioso; el cap de programes educatius del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, Ismael García, el divulgador científic i director d’Eduscopi, Salva Ferrer, i la investigadora i formadora en Didàctica de les Ciències Experimentals i en Educació Ambiental a la UB i la UAB, Genina Calafell.
Aquest curs s’ha continuant potenciant el treball en xarxa amb els docents a través de la pàgina web Barcelona aprèn ciència, de manera que aquests han pogut orientar de manera més efectiva les seves recerques, i que ha comptat amb el suport de la investigadora Genina Calafell.
Com a novetat, la comunitat científica, a través del Barcelona Biomedical Research Park (PRBB) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM), entre d’altres, ha fet una trobada virtual amb els centres educatius, orientant a l’alumnat i al professorat en la recerca iniciada. En la cloenda del Congrés de Ciència donen feedback als alumnes en temps real, aportant valor a la recerca realitzada i oferint modelatge i experiències reals.
El curs vinent els centres podran continuar les seves recerques sobre el mar, ja que és un tema prou ampli per continuar treballant durant diversos cursos. A més, Barcelona serà la seu de la Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 de l’ONU, un esdeveniment que reunirà la comunitat del Decenni per repassar els èxits assolits i establir prioritats conjuntes per al futur.
10 edicions i 10 temàtiques d’àmbit científic
Ara fa 10 anys alguns centres de recursos pedagògics (CRP) van detectar la necessitat de reforçar la capacitació docent en l’àmbit científic, per impactar directament en l’alumnat a través de la formulació de preguntes investigables i l’observació de l’entorn. Els CRP dels districtes de Sant Andreu i de Nou Barris van instaurar el model del Congrés de Ciència del Garraf al seu territori, iniciant-se una nova línia estratègica, i es va començar a pensar en el disseny del programa, amb les característiques pròpies del territori.
Durant aquesta dècada el número de centres participants ha anat en augment i el model s’ha anat ajustant a les necessitats, possibilitats i recursos del territori, convertint-se en un programa de ciutat. Han gaudit del Congrés de Ciència més de 70 centres, molts dels quals l’han incorporat al seu projecte educatiu, participant any rere any. En total hi han intervingut més de 400 docents i més de 10.000 infants. Barcelona, com a capital científica i cultural, ens ofereix un gran teixit de recerca i ciència que vinculem al Congrés de Ciència per enriquir l’aprenentatge de l’alumnat i donar resposta als reptes actuals.
El programa ha anat creixent posant el focus en la formació i treball en xarxa del professorat i les aliances amb la comunitat científica a través de diferents institucions. L’èxit de participació es produeix també gràcies a la tasca d’acompanyament i assessorament dels tècnics i tècniques dels CRP.
Les temàtiques que s’han treballat durant aquests 10 anys són:
- 2013-2014 – Els éssers vius
- 2014-2015 – La llum
- 2015-2016 – L’alimentació
- 2016-2017 – L’aigua
- 2017-2018 – El canvi climàtic
- 2018-2019 – La química a la nostra vida
- 2019-2020 – Plantem el futur (ODS) - Anul·lat per pandèmia COVID-19
- 2020-2021 – El canvi climàtic (ODS)
- 2021-2022 – Alimentant el futur (ODS)
- 2022-2023 – El mar és vida
Una dècada plena d’iniciatives
Durant aquests deu anys s’han plantejat els aprenentatges de forma globalitzada (STEAM) i s’ha apostat per fomentar les vocacions, en un entorn real i lliure de limitacions i estereotips; a través de programes com el Congrés de Ciència, com Petits Talents Científics, que aquest any també celebra 10 anys de vida; a espais de trobada com la Mostra de Recerca de Batxillerat, que ha arribat a la 15a edició; al programa Escoles + sostenibles, amb més de 20 anys d’experiència estenent la cultura de la sostenibilitat; als projectes de recerca real de ciència ciutadana o als Ateneus de Fabricació. La majoria de propostes es vehiculen a través de la convocatòria unificada de programes, que ha permès arribar als centres d’una forma més equitativa i transparent, en què s’ha passat d’oferir 12 programes, a la convocatòria 18-19, a oferir 25 a la convocatòria actual.
En aquest context destaquen el Pla STEMcat, aprovat per la Generalitat al 2019, i el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, definit per l’Ajuntament. Catalunya, i en concret Barcelona, com a capital científica i cultural, ofereix un gran teixit de recerca i ciència que vincula als centres educatius per enriquir l’aprenentatge de l’alumnat i donar resposta als reptes actuals.