Torna

Neix l'Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona

29/03/2023

Aquest nou centre públic integrarà tots els ensenyaments professionals de les disciplines que inclouen les arts escèniques: la il·luminació, el so, l’ús de la maquinària d’escenari, la imatge per a l’escena, la realització, producció, i la regidoria d’escena, així com un cicle mitjà i els batxillerats que puguin crear itineraris dins de l’àmbit. La seva creació respon la necessitat d’un centre específic i especialitzat del sector que concentri tota la formació i tindrà com a partner al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), establint sinèrgies amb referents del sector audiovisual i de l’escena i les empreses.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el tinent d’alcaldia de Cultura i Educació, Jordi Martí, han presentat l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona, què obrirà les seves portes el curs 2023-2024. En l’acte també han participat la directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) Mònica Campos, i el director del centre educatiu, Joan Pedroche.

El nou centre estarà dedicat a un àmbit professional, el de les arts escèniques, que a la ciutat de Barcelona hi és molt present, amb 125 espais -entre teatres i sales polivalents- i també al Barcelonès, on es realitzen una mitjana de 90 concerts anuals. La necessitat de crear un centre específic i especialitzat en arts escèniques que ofereixi formació reglada i concentri tota la formació del sector sorgeix d’un estudi encarregat pel Consorci d’Educació a la Fundació BCN Formació Professional.

L’institut forma part d’una nova tipologia de centres enfocats als ensenyaments professionalitzadors, amb un disseny que aposta per una configuració d’espais flexible i polivalent, adaptats als usos, als perfils i a les edats dels usuaris a qui van dirigits per tal de fer-los atractius i inspiradors. Amb uns equipaments que aposten per espais lluminosos i transparents, amb materials naturals, propers i càlids i on la natura s’integri en ells com a part fonamental del paisatge i que funcionalment estan formats per un espai seu de l’activitat i varis espais complementaris de recolzament on compartir les sinergies amb altres operadors del mateix àmbit professional

El programa funcional de l’institut estarà format per diverses aules: una polivalent, una altra de moviment, una aula d’interpretació, una aula o espai escènic, una aula o laboratori de luminotècnia, una aula d’informàtica, una aula tècnica d’imatge i so i un laboratori de so, una sala de muntatges i estudi de so, un estudi d’animació i de discjòquei, un laboratori d’electrònica, electrotècnia i mecànica, un taller de fotografia i altres espais comuns per a l’administració, la direcció, serveis...

El centre disposarà de 2.900 m2 de superfície i estarà distribuït en diversos espais: la seu principal, situada en els mòduls de l’actual Escola Auditori, amb 1.900 m2 de superfície, els espais cedits pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC), amb 450 m2; i finalment la sala de pràctiques principal estarà ubicada a l’Orfeó Martinenc juntament amb d’altres espais complementaris, de 550 m2.

El disseny i condicionament d’aquests espais anirà a càrrec del Consorci d’educació de Barcelona i tindrà un cost de 400.000 € que està finançat al 50% pel Departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona.

L’aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnat per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l'empresa, una eina que clarifica l’oferta i facilita l'orientació i la visualització aspiracional per a l'alumne del seu horitzó formatiu i professional. A més, es concentra també tota l’oferta d’ensenyaments del sector audiovisual i de les arts escèniques i l’espectacle en viu, seguint la línia de treball d’altres àmbits professionals que ja presenten una singularització dels centres formatius, com són l’Institut Bonanova, al Parc Salut Mar; l'Institut Tecnològic de Barcelona; l'Institut de l'Esport de Barcelona, l’Institut dels Aliments de Barcelona, a Mercabarna, l’Institut de Logística de Barcelona, al Port, o l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació a l’edifici MediaTIC.  

 

Partenariat amb el Teatre Nacional de Catalunya i altres col·laboradors

S’està treballant en un conveni amb el Teatre Nacional de Catalunya que preveu línies de col·laboració relacionades amb la cessió d’espais i el suport de professionals del TNC al personal docent del centre en diferents disciplines com sastreria, maquillatge, perruqueria, il·luminació, so, maquinària, imatge per a l’escena, producció, utilleria i regidoria.

El partenariat amb el TNC generarà la possibilitat d’un intercanvi d’informació entre el teatre i el personal docent del centre perquè es pugui fer una correlació de continguts entre les matèries que s’imparteixen i els projectes artístics que es duguin a terme en cada moment al TNC. A més, l’alumnat podrà utilitzar material tècnic i tecnològic en desús de l’equipament.

També facilitarà l’assistència de l’alumnat i professorat a assajos i trobades pedagògiques amb professionals per poder veure in situ com es desenvolupa l’activitat artística i laboral dels professionals de les arts escèniques. A més, servirà per poder acollir pràctiques d’alumnes que complementin així la formació en algunes assignatures.

Un projecte que es vol posar al servei de referents en el sector audiovisuals i de l’escena de la ciutat per tal d’establir sinèrgies, com són entre d’altres l’Orfeó Martinenc, Sala Razzmatazz, Barcelona Music Lab, el Gran Teatre del Liceu, la Sala Becket, el Teatre Lliure, l’Auditori, el Palau de la Música Catalana, L’Auditori, el Mercat de les Flors, el Primavera Sound, CIATRE (Associació de companyies de teatre professional de Catalunya) i ADETCA (Associació d’empreses de teatre de Catalunya), i amb la resta de 248 empreses del sector.

 

Oferta formativa

L’oferta per al curs 2023-2024 de l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona serà 289 places i un total de 9 grups, que es duplicaran el curs següent.

L’oferta formativa que es proposa combina els cicles que no tenen oferta a Barcelona i d’altres de recent creació, juntament amb ampliació de l’oferta de batxillerat artístic i tecnològic. S’ofereixen com a novetat tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques: Luminotècnia, Sonorització per a arts escèniques i Maquinària escènica. La resta de l’oferta formativa serà:

  • CFGM Vídeo, discjòquei i so
  • CFGS Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles
  • CFGS Producció d’audiovisuals i espectacles
  • ESCS Tècniques d'actuació teatral
  • Batxillerat (modalitat artístic escènic i modalitat tecnològica).

Més endavant s’oferiran certificats de professionalitat.