Torna

La 2a edició del programa Enginy arriba a 9 centres de formació de persones adultes

01/02/2024

Aquest curs 2023-24 el programa Enginy per a persones adultes arriba a 180 joves de 10 centres de la ciutat. Inspirat en el programa de llarga trajectòria del Consorci d’Educació, el seu objectiu és aportar eines d’orientació a l’alumnat per a la presa de decisions en l’itinerari professional i formatiu a partir de la descoberta de professions, en un entorn divers i heterogeni adaptat als nous reptes culturals, socials, econòmics, científics i tecnològics.

La segona edició del programa Enginy per a persones adultes ha arrencat aquest gener a nou centres públics de la ciutat: el CFA Canyelles, el CFA Francesc Layret, CFA La Verneda, CFA Manel Sacristan, CFA Montserrat Roig, CFA Pere Calders, CFA Rius i Taulet, CFA El Carmel i CFA Palau de Mar. 

Després de l'edició pilot de programa que va tenir lloc el curs passat, amb la participació de 90 alumnes de cinc centres de la ciutat, el programa ha crescut i arriba a 180 alumnes d'aquests nou centres. En el marc del programa l’alumnat pot conèixer, dins d’un mateix espai físic, diferents professions d’11 àmbits professionals diferents i fer un tastet de tres tallers d’àmbit pràctic que el propi estudiant prioritza en funció del seu interessos.

Cada àmbit professional acull un màxim de 15 alumnes, per garantir la diversificació i l’heterogeneïtat del taller, i el programa té una durada de 22 hores en total repartides en 11 sessions de 2 hores que es porten a terme els dimarts a la tarda durant el 2n trimestre d’aquest curs 2022-2023.

 

Aprenentatge significatiu en un entorn real de treball

El programa es desenvolupa a través de l’aprenentatge significatiu en un entorn real de treball i experiencial mitjançant el desenvolupament de tres projectes triats en funció de les seves prioritats.

Ofereix una vinculació amb 11 àmbits professionals i les seves sortides laborals i de continuïtat acadèmica: activitats empresarials i logístiques, alimentari, digital, esportiu, imatge i benestar, indústria avançada intel·ligent, indústries creatives i art, medi ambient i sostenibilitat, restauració, hoteleria i turisme, salut i biociències i socioeducatiu.

Els tastets es realitzen a la seu de l’entitat IMPULSEM, fet que permet oferir els 11 àmbits en el mateix horari i en el mateix espai, i això implica la interacció amb persones del món professional i amb companys i companyes en la mateixa situació que la seva.

El passat 9 de gener es va celebrar la sessió de presentació del programa i en aquest moment l’alumnat ha finalitzat el seu primer tastet. A partir d’ara l'alumnat repetirà l’experiència en dos nous àmbits durant sis sessions més. El programa finalitzarà el 19 de març, amb una cloenda a l'aire lliure a l'espai Impulsem de Ciutat Vella.

Amb aquests tastets pràctics es proposa afavorir l’apropament de l’alumnat de les escoles de formació de persones adultes (CFA) a la visualització de diferents àmbits educatius i professionalitzadors de futur, impulsar mesures d’atenció i orientació i contribuir a la construcció de l’itinerari formatiu professional.

 

Recurs orientador per a l’atenció educativa, eina de transformació pedagògica i d’igualtat d’oportunitats per tot l’alumnat

El Programa Enginy en el que s’ha inspirat l’Enginy per a persones adultes parteix de l’evolució dels Tallers en Contextos no Escolars, anomenat TECNE del curs 2003-2004 i té una llarga trajectòria al Consorci d’Educació que s’ha anat adaptant als temps en funció de les necessitats de l’alumnat. S’ha convertit en un recurs per a la diversificació curricular i una eina de transformació pedagògica del centre.

En el present és la suma dels elements anteriors i es consolida com un recurs orientador i inclusiu que contribueix a la descoberta de professions per mitjà de diferents contextos educatius que abastant aspectes de la formació professional, les arts, els esports, els idiomes i les experiències socials que permetin el desenvolupament de competències tècniques i transversals per a l’assoliment de projectes de vida més enriquits.