Torna

L’Edifici Escar del Port de Barcelona serà una de les seus de l’Institut de Nàutica a partir del curs vinent

16/12/2022

L’Institut de Nàutica de Barcelona (INB) reorganitza les seves seus i a partir del curs 2023-2024 s’ubicarà també en l’edifici Escar, situat al recinte del Port de Barcelona, just davant de la seva actual seu d’El Far. Durant els pròxims tres cursos es realitzaran obres d’ampliació en aquest equipament que acollirà part de l’activitat de l'institut que actualment es realitza a la Nau de la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FNOB) i que el curs 2023-2024 deixarà de formar-ne part per convertir-se en la base de l’equip Luna Rossa Prada Pirelli Team de la Copa Amèrica.

D'aquesta manera, l’Institut de Nàutica de Barcelona s’ubicarà i concentrarà l’activitat de manera definitiva a partir del curs 2026-2027 en dos edificis situats l’un davant de l’altre cedits pel Port de Barcelona. Un serà la seva ubicació actual de l’edifici El Far, amb l’aulari i l’administració, i l’altre en el nou edifici Escar, on s’ubicaran els tallers, que el curs vinent ja formarà part del centre i progressivament serà ampliat per assolir la capacitat necessària. Igualment, els vaixells que s’usaran per a la formació d’estudiants estaran varats a la zona del moll de Pescadors,  gràcies a la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Barcelona.

El projecte comprèn la reorganització de les seus de l’Institut de Nàutica durant els propers tres cursos (2023-2024, 2024-2025 i 2025-2026) en què es realitzaran obres d’adequació a l’edifici Escar per ampliar els espais. Un cop acabades les obres, la superfície total de l’institut, serà de 4.734 m2.

El finançament total del projecte és de 4,5 milions d’euros a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament d’Educació, el Port de Barcelona i Marina Barcelona 92.  Durant el procés d’ampliació i trasllat, es garantirà la tasca educativa del centre i els espais necessaris per dur-la a terme.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, i el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, han visitat avui el centre per conèixer com es reorganitzarà el centre educatiu a partir del curs 2023-2024.

 

Fases del projecte de reorganització de l’Institut de Nàutica de Barcelona

Actualment, l’Institut de Nàutica està format per tres equipaments: l’edifici El Far, l’edifici Taller Drassanes, i l’edifici de la Nau de la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB). El Port de Barcelona va fer una concessió de la Nau de la FNOB a l’Ajuntament, què va cedir de manera provisional a l’Institut de Nàutica per dur a terme les activitats de tallers de pintura, fibres, veles; treballant així en projectes conjuntament amb la FNOB aprofitant les sinèrgies que les dues institucions generaven i els feien créixer. En el curs 2023-2024 ja no formarà part del centre educatiu i l’activitat es traslladarà a un altre espai, facilitant així la instal·lació en aquest equipament de l’equip italià de la Copa Amèrica 2024, Luna Rossa Prada Pirelli Team. La cessió anirà a càrrec del Port de Barcelona, propietari de l’espai, després de la renúncia de l’Ajuntament a la concessió.

Per aquest motiu, ja en el curs 2023-2024 i els ens dos següents, 2024-2025 i 2025-2026, l’Institut de Nàutica de Barcelona no disposarà d’aquesta seu, però incorporarà un altre espai amb el nou edifici Escar. Així, durant aquests tres cursos, les tres seus de l’institut seran: l’edifici El Far, l’edifici Taller Drassanes i l’edifici Escar, el qual s’anirà ampliant dels 630 m2 de superfície inicial, als 2.619,5 m2 un cop acabades les obres i per a l’inici del curs 2026-2027.

 

Espais de l’Institut de Nàutica de Barcelona el curs 2026-2027

El resultat final de la reorganització de les seus de l’Institut de Nàutica de Barcelona el curs 2026-2027 seran dos equipaments, molt propers físicament a diferència de la situació actual: l’edifici El Far amb tres plantes, amb un petit espai de recepció a la planta baixa, una planta segona, d’administració i aulari, i una tercera, també d’aulari, per un total de 2.114,5 m2; i l’edifici Escar amb una planta baixa, una planta primera, una nau amb altell i un total de 2.619,5 m2 , dedicat als tallers de manteniment de vaixells. A partir del curs 2026-2027, l’edifici Taller Drassanes, cedit també pel Port de Barcelona, deixarà també de formar part de l’institut.

L’Institut de Nàutica de Barcelona és un centre de formació professional integrada, especialitzat exclusivament en el sector de la nàutica esportiva i d’esbarjo, que el curs 2015-2016 es va posar en funcionament a les instal·lacions del Port de Barcelona. Va ser creat gràcies a un conveni de col·laboració entre el Consorci d’Educació de Barcelona, el Departament d’Ensenyament i el Consorci El Far.

Ofereix formació professional inicial en manteniment de vaixells esportius i d’esbarjo (modalitat dual) i ensenyaments esportius (de salvament i socorrisme, activitats de platja, vela i busseig). Imparteix cicles formatius de Grau Mitjà (CFGM), de Grau Superior (CFGS) i Programes de Formació i Inserció (PFI), batxillerat esportiu i ensenyaments de Tècnic grau mitjà d’esport (TEGM) i grau superior (TEGS) per a un total de 434 alumnes matriculats.