La Mostra de Recerca Jove dona a conèixer 76 treballs de recerca de l’alumnat de 1r de batxillerat de la ciutat
29/04/2022La cloenda de la 14a edició de la Mostra de Recerca Jove ha recuperat la presencialitat i es va celebrar aquest dimecres, 27 d'abril, a l’Auditori del Campus UPF del Poblenou, tot i que paral·lelament també va ser emesa en directe. A l'acte, que va arrencar amb una conferència sobre els treballs de recerca de Marta Comas, doctora en Sociologia de l’Educació i referent de recerca i anàlisi de dades del Consorci d'Educació, hi van assistir bona part dels autors i autores de les 76 propostes que s'han presentat a la mostra d'enguany.
Per fer les recerques que es presenten en l’edició d’enguany de la mostra els alumnes encara s’han trobat amb dificultats per la situació de pandèmia de la COVID-19. L’actualitat ha marcat la temàtica de moltes de les seves propostes: la sostenibilitat, la intel·ligència artificial, la genètica, l’alimentació, les creacions artístiques i l’astrofísica, entre d’altres. Els 76 treballs que s’han presentat es podran consultar a través d’un poster interactiu que es punlicarà al web del Consorci d’Educació.
Igual que en el curs passat, els treballs presentats a cada districte han participat directament a la Mostra de Recerca Jove de ciutat, sense passar per la selecció del jurat del districte. Per facilitar la seva difusió i donar-los a conèixer, les 76 propostes de recerca dels estudiants de 1r de batxillerat que s’hi ha presentat es publicaran a la web del Consorci d’Educació i a les dels serveis educatius dels districtes en format de pòster interactiu.
Els 10 districtes de la ciutat estan representats en els 76 treballs de recerca. Seguint la mateixa línia del curs passat, cada centre només ha pogut presentar un treball de recerca, tret dels instituts amb batxillerats escènics o artístics que han pogut presentar-ne dos.
Cal destacar la implicació i l’adaptació de l’alumnat a la incertesa de la situació pandèmica a l’hora de poder realitzar les seves recerques. Com cada any les temàtiques s’han agrupat en diferents àrees: humanística, tecnològica, científica, artística i social, i han estat els temes d’actualitat els que han tingut un major protagonisme, com per exemple, la sostenibilitat, la intel·ligència artificial, la genètica, l’alimentació, les creacions artístiques i l’astrofísica.
En general hi ha la preocupació comuna per millorar el món, posant la mirada en el passat, en el present i en el futur, i donant resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta nova edició no hi ha hagut cap treball relacionat amb la COVID-19.
14a edició de la Mostra de Recerca Jove
L’acte de cloenda va ser inaugurat amb la conferència “Interrogar el món des del treball de recerca” de Marta Comas, doctora en Sociologia de l’Educació i referent de recerca i anàlisi de dades del Consorci d’Educació. Després de la conferència, hi va haver un col·loqui en el qual hi vanparticiparan diversos alumnes i tractaran diferents aspectes del procés de recerca, mostrant així els seus treballs.
La Mostra de Recerca Jove d’enguany ha tingut un caràcter més formatiu, tant per a l’alumnat que cursa actualment 1r de batxillerat com per a futurs estudiants, i gira al voltant de tot el procés de recerca. En aquest sentit, durant el curs s’ha treballat per acompanyar millor els tutors i tutores en l’elaboració de la documentació específica a l’hora de fer la recerca i poder assessorar millor els estudiants. Per això s’ha realitzat una formació en la que han participat diversos experts, entre ells Max Turull, professor de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i coautor de la “Guia per fer un bon treball de recerca. Guia per a l’alumnat”.