L’Institut Miquel Tarradell celebra els 25 anys amb un projecte innovador i compromès amb l’entorn
12/09/2021L’Institut Miquel Tarradell va iniciar la commemoració del seu 25è aniversari el 9 de setembre amb una festa que va reunir una bona representació de la seva comunitat educativa actual i del passat i de les institucions i entitats de l’entorn. El centre, situat al barri del Raval, té un projecte educatiu innovador molt compromès i vinculat amb l’entorn, i actualment imparteix ESO, batxillerat i cicles formatius de la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat. A partir d’aquest curs 2021-2022, l’alumnat de batxillerat podrà seguir els estudis en residència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
L’Institut Miquel Tarradell ha donat el tret de sortida a la commemoració aquest curs 2021-2022 del seu 25è aniversari amb un emotiu acte, el passat dijous 9 de setembre, que va combinar els parlaments de diversos representants de la comunitat educativa actual i del passat amb actuacions musicals. En la trobada, adaptada a les mesures de prevenció de la pandèmia de la COVID-19, hi van ser presents el seu equip directiu i professorat, a més d’antics membres del centre educatiu i representants de les famílies, de l'alumnat i de les institucions i entitats de l’entorn. Alguns d’aquests últims, com l’Escola de Músics del Raval, van intervenir durant l’acte amb l’actuació de la seva Big Band.
Durant aquest curs 2021-2022 el centre ha programat diversos actes i activitats més per celebrar el seu quart de segle de vida amb la resta de la comunitat educativa.
L’institut, que està situat al barri del Raval de Barcelona (Ciutat Vella), va començar a funcionar el curs 1996-1997 amb els estudis d’ESO i batxillerat. Actualment acull més de 700 alumnes i s’hi imparteixen ESO, batxillerat (en les modalitats científica, tecnològica, humanística i social) i cicles de formació professional de la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, en concret CFGM Tècnic en Atenció a Persones en Situació de Dependència, CFGS Tècnic en Integració Social i CFGS Tècnic en Educació Infantil.
El centre està ubicat en un edifici de l’arquitecte Josep Goday que és patrimoni de la ciutat de Barcelona i que va ser fundat l’any 1930 per l’Ajuntament per pal·liar les mancances d’escolarització de l’època. Va ser creat seguint els principis de l’Escola Nova i la primera directora en va ser Rosa Sensat, referent de la pedagogia catalana.
Amb un projecte innovador, el centre es distingeix per l’acompanyament que fa de l’alumnat amb l’objectiu de donar resposta a les seves necessitats, tant personals com acadèmiques. Està compromès i molt vinculat amb les institucions i entitats del seu entorn, amb les quals ha establert aliances i col·laboracions que han generat nombrosos projectes. D’altra banda, és un centre obert tot el dia, de manera que les seves instal·lacions acullen les activitats d’esports i de lleure de les associacions de l’entorn.
Treball per projectes a secundària i treball competencial a batxillerat
El curs 2015-2016 va iniciar el procés de transformació de l’educació secundària, introduint-hi el treball per projectes, i aquest curs ha fet una aposta ferma pel batxillerat competencial. A partir d’aquest curs 2021-2022, l’alumnat de totes les modalitats de batxillerat podrà seguir els estudis en residència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Aquest projecte ha estat fruit de la col·laboració, el curs passat, amb el CCCB en l’experiència «Escola en residència» a 4t d’ESO, en què el centre cultural s’ha convertit en una aula més de l’institut.
En el curs que ara comença, a través de dos grans eixos temàtics, «Ciutat i sostenibilitat» i «Univers internet», l’alumnat de batxillerat treballarà dos dies a la setmana de manera competencial, vivencial i transversal els continguts del currículum al CCCB, gràcies a la xarxa de col·laboradors, pensadors i artistes habituals d’aquest equipament cultural.