Torna

Aquest estiu es fan obres de reforma i millora en més de la meitat dels centres de Barcelona

27/07/2021

Amb l'aturada lectiva de l'estiu es fan obres de millora i adequació en més de 154 centres de la ciutat, amb una inversió total de 32 milions d'euros. Es tracta d'obres per a la transformació educativa, per a l’eficiència i la sostenibilitat i per als vincles amb la comunitat que permeten avançar en l’objectiu que totes les escoles de la xarxa pública de la ciutat siguin de qualitat equivalent.

En total durant aquests mesos d’estiu hi ha 207 actuacions en més de 154 centres educatius de la ciutat. El pressupost total per a la realització d’aquestes obres és de 32.105.943,30 €; dels quals 22.130.793,30 € provenen de l’Ajuntament i 9.975.150,00 € del Departament d’Educació.

Des del Consorci d’Educació es treballa per donar resposta amb les més de 4.000 intervencions que es fan cada any al conjunt d’equipaments educatius (reparacions, reformes i millores, podes, control de plagues, obra nova, mobiliari, ...).

A més d’avançar en equipaments equivalents, de qualitat i sostenibles, aquests han de donar resposta a les necessitats dels projectes educatius cada vegada més centrats en l’alumne. Els espais estan dotats d’una versatilitat que els ha de permetre adaptar-se a les necessitats que plantegen aquests projectes i noves metodologies educatives, tant a l’interior com a l’exterior.

 

El proper curs set centres estrenaran nou edifici 

El proper curs 2021-2022 estrenaran nou edifici set centres educatius públics de la ciutat. A més de l’Institut Angeleta Ferrer, són l’Escola La Maquinista, que deixa la seva ubicació provisional per instal·lar-se en el seu edifici definitiu; l’Escola Entença, que canvia el recinte de l’Escola Industrial pel de l’antiga presó Model; l’Institut La Sagrera, que passa del recinte de Fabra i Coats a l’equipament on fins ara ocupava La Maquinista; l’Institut Vapor del Fil, que també deixa el seu espai del recinte de Fabra i Coats per instal·lar-se al que fins ara ocupa l’Institut de La Sagrera; el nou Institut dels Aliments de Barcelona, que s’ubicarà en alguns dels espais de Mercabarna.

Per altra banda, l’Institut Escola Tres Fonts de Les Corts  (fins ara Institut Escola Plaça Comas) també estrenarà nou edifici de secundària.

 

Una obra de nova construcció: l’Institut Angeleta Ferrer

L’Institut Angeleta Ferrer tindrà un nou equipament al Carrer Marina 193 i està previst que s’hi pugui traslladar – es tracta d’un nou edifici, amb capacitat per a tres línies- el gener de 2022. De forma provisional, el centre començarà el curs 2021-2022 en uns mòduls que deixa lliure l’Escola Entença, situats al recinte de l’Escola Industrial i adequats aquest estiu a l’efecte.

El pressupost per a les actuacions d’aquest any és de 3.530.048 €, que finança el Departament d’Educació. El global per a tot el nou equipament és de 9.044.168 €.

 

Sis obres de grans actuacions en instituts escola i institut d’FP

 També un total de sis centres aprofiten aquestes setmanes per continuar amb les obres d'ampliació i millora, el que es coneix com Grans Actuacions (de reforma, ampliació i millora). El pressupost total és de 4.285.000 € i els centres on tenen lloc aquestes actuacions són l’Escola Prosperitat (Nou Barris) amb el desamiantat; el creixement i transformació de centre en 4 instituts escola, a l’Institut Escola Arts (Sants-Montjuïc), l’Institut Escola Coves d’en Cimany, l’Institut Escola Mirades (Horta-Guinardó) i l’Institut Escola Rec Comtal (Sant Andreu); així com l’adequació d’espais a Mercabarna pel nou Institut del Aliments de Barcelona.

 

147 obres de reforma, ampliació i millora

Durant aquest estiu es posen en marxa un seguit d’actuacions en un total de 147 equipaments de la ciutat, tant per necessitats d'escolarització com per rehabilitació, ampliació i millora d'equipaments ja existents, el que es coneix com obres de reformes, ampliacions i millores (RAM), El pressupost total per aquestes actuacions és de 24.290.895,30 € i es treballa en 99 escoles, 14 instituts, 13 instituts escola, 14 instituts de postobligatoris, 6 centres d’educació especial i 1 centre de formació d’adults.

El proper curs 2021-22 quatre centres concertats de la ciutat s’integren en la xarxa pública. Aquests centres, on ara s’hi estan fent obres de reforma, són l’Institut Escola Elisabets (antiga Escola Labouré), l’Institut Escola Sicilia (antiga Escola Marillac), l’Institut Escola Londres (antiga Escola Safa Urgell) i l’Escola Aldana (antiga Escola Sagrat Cor).

A més de les actuacions vinculades a adequar els equipaments per a les necessitats de noves escolaritzacions als centres, els quatre plans més destacats pel seu abast i inversió són el Pla de Patis, el Pla de transició energètica i confort tèrmic, el Programa de Pintures i el Pla de Cuines i Menjadors.

 

Pla de patis: Transformem els patis en naturalitzats, coeducatius i comunitaris en 12 escoles

Després del projecte europeu d’escoles refugi climàtic en aliança entre els ajuntaments de París i Barcelona que el curs 2019-2021 va transformar 11 patis escolars, s’ha posat en marxa el  programa estable “Transformem els patis en més naturalitzats, coeducatius i comunitaris”  amb el compromís d’actuar en un mínim de 12 patis escolars cada any. L’objectiu és millorar-ne, per una banda, els espais físics plantant arbres i vegetació, guanyant superfície d’ombra i de sòl natural permeable com a refugis climàtics i, alhora, amb elements de joc per a més i millors oportunitats lúdiques.

I, per altra banda, millorar-ne les dinàmiques, convivència i relacions perquè siguin més igualitàries amb la diversificació del joc en clau coeducativa. I, finalment, afavorir  els usos comunitaris com a equipaments oberts al barri amb activitats socials diverses, en especial els usos esportius en horari extraescolar per afavorir la pràctica esportiva en edat escolar.

Cada projecte compta amb un procés de creació amb les comunitats educatives per adaptar les solucions tècniques a cada escola, amb la participació d’infants, famílies, mestres, monitoratge i entitats que usen l’espai que treballen en grups motors de cada escola, un espai tècnic transversal i una Taula de seguiment de ciutat amb el Consorci d’Educació, les àrees de l’Ajuntament de cultura i educació, i d’ecologia urbana, Institut Barcelona Esports, així com entitats i persones expertes en coeducació, activitat física-esportiva i naturalització de patis. El procés també ha comptat amb sessions obertes de debat i formació organitzades pel Consell Educatiu de Barcelona, junt amb la col·laboració de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Aquest estiu es transformen els patis amb projectes participats en les següents 12 escoles d’infantil i primària: Escola Pau Casals (Gràcia), Escola Milà i Fontanals (Ciutat Vella), Escola Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella), Escola Bogatell (Sant Martí), Escola L’Estel (Sant Andreu), Escola de les Aigües (Horta-Guinardó), Escola Palma de Mallorca (Nou Barris), Escola Ramon Llull (Eixample), Escola Auró (Eixample), Escola Francesc Macià (Sants-Montjuïc), Escola Duran i Bas (Les Corts) i Escola Tàber (Sarrià-Sant Gervasi).

 

Pla de transició energètica i confort tèrmic en 84 centres: 76 amb eficiència energètica, 6 amb fotovoltaiques i cobertes i 2 amb façanes

Durant l’estiu també es realitzen obres per tal d’adequar els centres educatius a les noves disposicions normatives de consum energètic dels edificis. Es proposen escoles eficients energèticament, sensibles amb la lluita contra el canvi climàtic i més verdes.

El Consorci d’Educació té en marxa la implantació d’un “Pla estratègic d'estalvi energètic i gestió remota de les instal·lacions” en la xarxa de les escoles públiques del municipi. L'objectiu és fer-les més eficients i a la vegada confortables, i aquest estiu s’implanta en 68 centres educatius de la ciutat.

Aquest pla s’estructurarà en la gestió de 4 àmbits: els bons hàbits dels usuaris en la gestió diària dels centres; el disseny, execució i gestió posterior eficient dels embolcalls dels edificis; el disseny, execució i gestió posterior d’instal·lacions eficients als edificis i la gestió diària eficient de les instal·lacions i telecontrol.

Per aquest motiu, es realitzen treballs per a l’adequació dels edificis en la modificació de les finestres per a la ventilació creuada dels equipaments; la substitució de fusteries exteriors; la col·locació de tendals; instal·lació de lames de protecció solar; la renovació de la sala de calderes i el sistema de calefacció; la creació d’automatismes d’aigua, gas, il·luminació i accessos a través de sistemes de telecontrol.

 

Programa de pintures en 19 escoles

Continua en marxa el “Programa d’actuació periòdica en pintures i revestiments” en els equipaments, amb una vintena cada any. Amb les actuacions d’aquest estiu, ja s’hauran pintat més de 105 escoles des del 2016, quan es va iniciar el programa.

Aquest programa té dos objectius principals; el primer és renovar i dignificar els edificis escolars a través d’actuacions que millorin sensiblement la qualitat dels espais, i el segon és implantar criteris generals d’actuació en les obres de pintura que es duen a terme a les escoles i establir els paràmetres concrets a respectar a partir d’ara en tots els centres en què es decideix que cal fer-les.

 

Pla de cuines i menjadors en 11 centres

Pel que fa al pla de cuines, menjadors i rebost, enguany, en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, s’ha fet una inversió en 9 escoles i en 3 instituts per construir, reformar o habilitar espais per oferir el servei de menjador.

En relació amb instituts de secundària, s’han valorat 17 centres dels barris amb més població en situació de vulnerabilitat social per estudiar la viabilitat d’oferir servei de menjador, dels quals 4 son idonis sense caldre actuació. De la resta, en 3 s’actua durant aquest 2021, en 3 es va actuar el 2020, 4 estan planificats pel 2022, i en 3 s’estan fent estudis previs per poder planificar l’actuació.

 

Renovació del mobiliari en 161 escoles

Des de finals de març, en un total de 161 escoles, i en concret en 487 aules (248 aules de P3 i 239 aules de P4), s’està duent a terme la renovació del seu mobiliari. L’objectiu és aconseguir unes aules amb ambients agradables, motivadors, cuidats i endreçats, que predisposin l’alumnat al benestar i la tranquil·litat, però també a la descoberta, al treball cooperatiu, la convivència i, en definitiva, a la millora dels aprenentatges.

La inversió prevista en el mobiliari dels centres educatius de la ciutat aquests dos anys, entre nou mobiliari de curs i renovació del mobiliari existent és de 3.000.000 €, finançats el 66% per l’Ajuntament de Barcelona i el 33% per la Generalitat de Catalunya. 

Sota el títol “Ja tenim mobiliari...I ara què?”, del 31 de maig al 28 de juny s’han realitzat tres sessions formatives adreçades als equips de mestres d’educació infantil  per acompanyar el procés de transformació dels espais que implica l’arribada del nou mobiliari als centres.

 

 Més informació:

Dossier Obres estiu 2021 (edubcn.cat), PDF

Nota de premsa, PDF