Torna

Arrenca el programa Èxit Estiu 2021 a 16 centres públics de secundària

01/07/2021

Fins al 15 de juliol un total de 640 alumnes des de 6è fins a 4rt d’ESO de 16 instituts i instituts escola de la ciutat participaran en l'edició d'enguany del programa Èxit Estiu. Durant dues setmanes treballaran les competències bàsiques a través de diverses activitats com tallers de fotografia social, revista digital i coneixement del territori.

Aquest matí 640 alumnes de 16 instituts i instituts escola de la ciutat -centres que es troben en zones amb percentatges de població amb situació de vulnerabilitat més alts- han començat l’Èxit Estiu 2021. Fins al 15 de juliol, i durant dues setmanes, el programa es proposa reforçar les seves competències bàsiques (comprensió lectora, oralitat, càlcul, etc) en una versió més lúdica i estiuenca del programa Èxit que es fa durant el curs escolar, amb l'objectiu que l'alumnat que hi participa assoleixi l’èxit escolar.

L’Èxit Estiu 2021 s’adreça a alumnat de 1r a 4rt de l’ESO en els instituts, i de 6è a 4rt d’ESO als instituts escola, que ha tingut una pèrdua d’aprenentatge significatiu fruït de la situació del COVID-19.

 

El programa ofereix activitats que treballen les competències bàsiques

La diferència del programa de l'estiu amb el que es fa durant el curs la marquen el tipus d’activitats a través de les quals es treballen les competències bàsiques: tallers de fotografia social, revista digital, coneixement del territori. Aquestes activitats ludicocompetencials ajuden a assolir els objectius de cicle de l'ESO tant a nivell de competències bàsiques com transversals, articulant la millora de la llengua escrita i oral en català, castellà i anglès, i la millora de les habilitats relacionals i emocionals. Sempre sota el guiatge dels tutors i tutores dels centres educatius.

El programa prioritza les competències i les 5 habilitats lingüístiques: parlar, llegir, escriure, escoltar i interaccionar per millorar la matèria primera del pensament, les llengües i els diferents tipus de discurs. Alhora desenvolupa sortides culturals motivadores i engrescadores per conèixer i estimar l’entorn amb propòsits i al·licients com una revista, la ràdio, les infografies, booktràilers, etc.

D’altra banda, durant l’estiu també es treballa d’una manera més intensiva tots els dies de la setmana durant dues hores, en dues franges horàries: de 9.00 a 11.00 h i de 11.30 a 13.30 h.

El Programa Èxit Estiu es desenvolupa en bona part dels centres d’educació secundària obligatòria públics que participen en l’Èxit durant el curs escolar. Els grups són d’un màxim de 10 persones. Seguint els criteris que marca la situació de pandèmia, els grups estan formats per alumnes del mateix grup bombolla en el quan han conviscut al llarg del curs. I vetllarà en tot moment pels protocols vigents de la COVID-19 i pel benestar emocional i personal de tots i cadascun dels assistents.

 

Amb el suport educatiu de joves estudiants universitaris

Com ja passa en el programa Èxit que es desenvolupa durant el curs lectiu, la planificació del suport educatiu (els treballs i les activitats que fa l’alumnat) la fan joves estudiants universitaris, amics i amigues grans i great@friends, a partir de les orientacions dels coordinadors i coordinadores de centre i de zona i dels tutors i les tutores de l’alumnat.  En total, treballen 8 equips en aquest projecte durant l’estiu formats cadascun d’ells per 3 amics grans i 1 Great Friend, més 1 coordinador o coordinadora de centre. Per tant, participen en total  32 amics grans i 8 coordinadors i coordinadores de centres.

Al finalitzar el projecte, els referents dels instituts reben un informe d’avaluació de l’alumnat participant, així com els treballs que han fet en l’Èxit Estiu.