Torna

L’Escola La Mar Bella inaugura les noves instal·lacions que li han permès créixer a dues línies i obrir-se al barri

17/05/2021

L'Escola La Mar Bella ha estrenat aquest curs noves instal·lacions, després que hagin finalitzat les obres d’ampliació i millora que li han permès l’ampliació a dues línies i obrir-se al barri del Poblenou per a activitats fora de l’horari lectiu. Amb aquestes obres, finançades amb 7,4 M € per l’Ajuntament de Barcelona, s'ha pogut donar resposta a la demanda d’escola pública al Poblenou, que es situa en el 78%.

L’alcaldessa, Ada Colau, i el president del Consorci d’Educació i director de centres públics del Departament d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han fet una visita a l’Escola La Mar Bella aquest matí per inaugurar les instal·lacions que l'Escola La Mar Bella ha estrenat aquest any.

El centre va passar d’una a dues línies tan bon punt es va concretar el seu projecte d'ampliació i millora el curs 2016-2017, quan es van habilitar dos mòduls provisionals a tocar del centre per poder iniciar el procés d’ampliació. Prèviament, el curs 2014-2015 va tenir un grup addicional.

En aquests moments hi estudien 359 alumnes però quan estiguin totes dues línies funcionant a tots els cursos tindrà una capacitat de 450 alumnes. Per tant, l’escola passarà dels 225 alumnes que hi estudiaven quan era només d’una línia i abans de l’ampliació, a aquests 450 que es preveuen quan estigui a ple rendiment.

 

Dos edificis nous i la vella escola reformada íntegrament

Des del passat setembre ja s’han començat a utilitzar els edificis de nova construcció i també els edificis originals totalment renovats.  El Consorci d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona van començar el projecte d’ampliació i millora entre els anys 2016 i 2017.

Per una banda, es plantejava la necessitat de remodelar l’edifici de l’escola, construïda als anys 50, i ampliar l’oferta escolar del barri consolidant el centre amb dues línies. Per altra banda, l’Ajuntament de Barcelona resolia una reivindicació veïnal adquirint l’església i el solar adjacent de la plaça de Sant Bernat Calvó, que en aquells moments amenaçava ruïna, i que immediatament va enderrocar per alliberar l’espai. Va cedir el solar resultant al Consorci d’Educació de Barcelona per tal que es pogués construir un nou edifici per a l’escola i unir-lo a l’original, i així configurar un nou equipament totalment renovat i ampliat.

El resultat d’aquesta operació, que ha suposat una inversió de 7.481.620,95 € finançada per l’Ajuntament de Barcelona, és un centre educatiu que distribueix la seva activitat en tres edificis que estan interconnectats i que constitueixen un conjunt únic.

El primer edifici és l’escola original dels anys 50, reformada íntegrament. El segon edifici, d’obra nova, és la prolongació de l’edifici original configurant tots dos una “ele”. Té planta baixa més dos pisos i disposa de pati-terrassa superior. Finalment, el tercer edifici, també nou i que ocupa el buit que va deixar l’antiga església, connecta amb els dos anteriors a través d’un pont situat a la planta segona, per no malmetre la visual de l’edifici patrimonial situat al carrer Ferran Aguiló. Aquest tercer edifici disposa de planta baixa amb pista esportiva, planta primera destinada a vestidors, i biblioteca i aula de ciències en la planta segona. I també disposa d’un pati-terrassa superior. En total, el centre suma ara una superfície de 5.400 m2.

Les aules són molt transparents envers el pati i envers els passadissos, cosa que les fa molt lluminoses i molt ventilades de forma natural. Els espais han estat dissenyats per afavorir la polivalència d’usos i la flexibilitat de cara a la incorporació de nous projectes pedagògics. A més a més, els passadissos tenen grans dimensions perquè s’han concebut com extensions de les aules a on poder desenvolupar també activitats amb grups reduïts.

Pel que fa al tercer edifici, el que es troba situat ben bé a la plaça, i que té un accés des del carrer, és el bloc on es troben les instal·lacions esportives (una pista amb vestidors i sala polivalent) i la biblioteca i l’aula de ciències. Aquestes instal·lacions sumen uns 900 m2, i combinaran l’ús docent amb l’ús comunitari.

 

Una instal·lació oberta al barri

Una part de les noves instal·lacions del centre, a les quals s’hi accedeix directament des del carrer, es compartiran amb el veïnat a través d’un acord que està ultimant el Districte de Sant Martí amb la comunitat educativa.

Aquest acord permetrà que, fora de l’horari de classes, les puguin utilitzar les entitats del barri. Inicialment es vol començar amb activitats esportives, ja que els espais que es comparteixen estan habilitats com a pistes per practicar exercici físic, tot i que admeten altres funcionalitats.

 

Entorn pacificat

Tot aquest projecte, a més a més, ha anat acompanyat d’una millora en tot l’entorn de l’escola, que ha quedat més ordenat, pacificat i reservat per als vianants. 

El Districte de Sant Martí, a través del Consorci d’Educació i aprofitant la finalització de les obres i l’alliberament de l’espai públic, ha fet una intervenció de millora del paviment i de reordenació del mobiliari de la plaça de Sant Bernat Calvó i dels carrers de l’entorn.

Aquesta intervenció ha estat realitzada amb la participació i el consens veïnal, ja que en el moment de l’enderroc de l’església es va obrir un procés de participació ciutadana per definir aquest espai, que va culminar el maig de 2018.