Salta a contingut Salta a navegació primer nivell Salta a navegació segón nivell

Noticies

Torna

Un alumne de l’Escola Art La Industrial, autor del cartell dels Jocs Florals Escolars 2021

11/03/2021

El cartell de Martí Boukelmoune ha estat escollit entre els 22 treballs de l’alumnat de batxillerat artístic de l’Escola Art La Industrial que ha participat en la convocatòria del concurs de cartells d’enguany dels Jocs Florals Escolars de la ciutat.

Martí Boukelmoune és estudiant de segon de batxillerat artístic de l’Escola Art La Industrial i el seu treball ha estat un dels tres cartells finalistes d’enguany al concurs de cartells de -juntament amb els dels seus companys Laia Cáceres i Carla Murillo- que millor responen als criteris d’excel·lència del disseny i a l’objectiu d’engrescar, de forma descriptiva, expressiva i lúdica, l’alumnat de primària i secundària a participar en els Jocs Florals Escolars.

Els tres alumnes finalistes han estat treballant des de principis d’any amb 19 companys més en la creació dels cartells que finalment han estat presentats al concurs, amb l’acompanyament i la supervisió de Gala Duran  i Josep Maria Florensa, professors del centre.

Finalment, el passat 10 de febrer la comissió de selecció del concurs va triar el treball de Martí Boukelmoune com a imatge del cartell dels Jocs Florals Escolars 2021 entre aquests tres cartells seleccionats prèviament pel professorat del centre. Com en altres ocasions, la comissió va estar formada per un representant dels centres de recursos pedagògics (CRP),  representants de l’Àrea d’Innovació del Consorci d’Educació i de professorat de l’Escola Art La Industrial.

Des del curs 2011-2012 el disseny de la imatge del cartell dels Jocs Florals Escolars de Barcelona -que el Consorci d’Educació organitza cada any amb la col·laboració dels centres de recursos pedagògics i els districtes- s’encarrega a un centre de disseny de la ciutat a través d’un concurs en el qual hi participa alumnat d’ensenyaments artístics.

 

Els tres alumnes finalistes presenten els seus treballs

Així és com els autors dels tres cartells finalistes van presentar els seus projectes:

 

Martí Boukelmoune

Aquest cartell representa la llibertat d’expressió en un moment de repressió, on la mascareta dificulta la nostra comunicació. Promou la expressió sense por, amb valentia, a través de paraules i no de la violència.

És un cartell senzill que connecta amb el públic al que va destinat.

Les lletres estan estampades manualment. Tenen un gran protagonisme dins del cartell: a part de formar el títol a la part superior, formen part del “foc” que escup el drac. A la part inferior, he escrit el llistat dels deu districtes.

He treballat amb el color negre sobre fons gris per transmetre neutralitat, melancolía, tristor i perquè penso que acompanya el context actual de la pandèmia. Els dos colors contrasten entre ells i milloren la llegibilitat.

La il·lustració de la part central representa part de la silueta d’un drac, el seu cap. El foc que escup l’he representat a través de lletres superposades aleatòriament.

 

Laia Cáceres

Avui en dia

quan la lectura i l'escriptura

estan perdent el valor

cal retornar al passat.

 

Deixar el mòbil

i tornar a la intimitat

d’estar al teu racó

escrivint amb curiositat.

 

I amb el puny sobre el paper

deixar-te portar

cap a llocs remots

on ningú et podrà trobar.

 

Escriure amb imaginació

o potser amb melancolia

recordant els temps

que vivim avui en dia.

 

Perquè potser no sents l’atac,

però quan escrius

venen les roses

i se'n va el drac.

 

Carla Murillo

El meu cartell des d'un principi volia que estigués relacionat amb la llegenda de Sant Jordi perquè quan anava a l'escola i celebràvem els Jocs Florals, et donaven una rosa com a premi. És per aquesta raó que sempre que penso en el concurs ho relaciono amb la rosa de la llegenda de Sant Jordi.

La meva primera idea va ser dibuixar una rosa i que la seva tija acabés en una ploma d'escriure, però em semblava una idea molt bàsica i a més no sabia on integrar els noms dels districtes. Aleshores vaig decidir que el millor seria integrar les dues coses juntes: el que seria el dibuix de la flor amb els noms dels districtes en ella. Per fer això vaig seguir amb la idea de la rosa, i perquè no fos tan senzill vaig fer que en cada pètal estigués representat el nom de cada districte.

Pel que fa a les tipografies que van dins la rosa, vaig jugar amb la deformació seguint la forma de cada pètal. Pel que fa a la que diu "Jocs Florals", etc., vaig escollir una que fos senzilla i fàcil de llegir. Per la col·locació d'aquestes últimes lletres vaig mirar que quedés similar a la de la rosa, una mica seguint la forma rodona d'aquesta.

 Els colors que he utilitzat volia que partissin de la idea que la rosa és de color vermell. Per tant, veia convenient que tota la resta del cartell tingués aquesta paleta de vermells i roses.

Més informació
Facebook Twitter Linkedin Pinterest Mail