Salta a contingut Salta a navegació primer nivell Salta a navegació segón nivell

Noticies

Torna

 L’Escola Anglesola estrena edifici

02/03/2021

L’Escola Anglesola, que va obrir les seves portes el curs 2017-2018, ha inaugurat avui de forma oficial el seu nou edifici: un equipament  que ha estat dissenyat en base al seu projecte educatiu, organitzat en diferents entorns d’aprenentatge, amb molts espais oberts que aprofiten la llum natural. És un centre en transformació que ha incorporat la comunitat educativa de l’Escola Ausiàs Marc després de tres anys de treball conjunt i suposa un cas d’èxit en la lluita contra la segregació escolar.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han inaugurat aquest matí el nou equipament de l’Escola Anglesola (C/Numància, 153), que està en funcionament des de la tornada de les classes després de Nadal.

L’edifici disposa d’una superfície de 4.123,70 m2 ; amb una planta baixa i quatre plantes més, i dos patis i un gimnàs. Les obres, que es van iniciar en el mes d’abril de l’any 2019, les ha dut a terme l’empresa constructora Rehac SA, i la inversió total ha estat de 6.391.503,57 €, un 80% a càrrec de la Generalitat de Catalunya i un 20% de l’Ajuntament de Barcelona.

Es tracta d’un equipament organitzat en diferents entorns d’aprenentatge, amb espais oberts, transparents i versàtils, on es busca l’aprofitament de la llum natural. El conjunt recupera també dues finques patrimonials del centre històric de Les Corts i les integra en el programa funcional del centre, per espais polivalents i zona d’horts.

S’han previst diferents accessos per donar resposta a les necessitats del centre i de la comunitat, i que serveixen també per als nous requeriments derivats de la prevenció de la COVID-19. Els patis tenen accés directe des del carrer per possibilitar l’ús comunitari en a les tardes, els caps de setmana o bé durant les vacances escolars. La proposta arquitectònica és funcional i el nou edifici respon als criteris d’eficiència energètica, amb espais que disposen de gran il·luminació i ventilació tant natural, creuada, com amb sistema de renovació automàtica.

 

El pati s’està dissenyant amb la comunitat educativa

S’està desenvolupant conjuntament amb la comunitat educativa el disseny del pati creant un espai educatiu més i adaptat al projecte pedagògic del centre.

Tot i que l’estrena d’aquest nou equipament estava prevista per a l’inici del curs actual, la pandèmia de la COVID-19 va provocar una aturada de les obres i un conseqüent retard en la construcció del nou edifici de l’Escola Anglesola i en el primer trimestre del curs 2020-2021 l’alumnat s’ha hagut d’ubicar en altres equipaments. Així, durant aquests tres mesos, l’etapa d’educació infantil s’ha desenvolupat en l’espai de l’antiga biblioteca de Can Rosés, i l’educació primària ho ha fet en l’espai de l’antiga Escola Ausiàs March.

Ara, totes dues etapes educatives s’han traslladat al nou equipament, i està previst que l’espai de l’antiga Escola Ausiàs March tingui continuïtat en el seu ús i passi a ser ocupat per l’educació secundària de l’Institut Escola Plaça Comas.

 

Més oferta pública per a Les Corts

Per al Consorci d’Educació i el districte de les Corts, l’obertura de l’Escola Anglesola ha suposat la culminació amb èxit d’una aposta per donar sortida a una problemàtica no resolta durant anys.

L’any 2017 el districte patia un dèficit de places d’escolarització pública, en el qual el darrer centre inaugurat havia estat l’Escola Pau Romeva, l’any 1992, i tenia un centre, l’Escola Ausiàs March, amb una situació d’estigmatització que feia que anés perdent matrícula.

En aquest context va aparèixer l’oportunitat d’un edifici que va quedar buit, el de la Masia de Can Rosés, on es va instal·lar provisionalment el primer grup de la nova Escola Anglesola el curs 2017-2018.  La segona peça clau era un solar buit situat al carrer Numància 153-161 de 1.850 m2 de superfície. El 23 de febrer de 2018, el plenari del Consell Municipal va constituir un dret real de superfície en favor de la Generalitat de Catalunya per a la construcció d’un nou centre d’educació infantil i primària, l’Escola Anglesola, amb dues línies.

En el segon trimestre de l’actual curs 2020-2021, els grups que van començar a estudiar a la masia de Can Rosés de manera provisional s’han traslladat al nou edifici de l’escola, i juntament amb ells ho han fet els alumnes que encara estudiaven a l’Escola Ausiàs March de la plaça Comas. Això constitueix un exemple d’integració i lluita contra la segregació que més que sumar, multiplica, i que ha esdevingut modèlic. La incorporació de la comunitat educativa de l’Escola Ausiàs March ha sigut un procés en el qual els dos centres han treballat de manera conjunta, amb un apropament a la comunitat educativa de l’Escola Ausiàs March. S’ha acompanyat el seu alumnat i les famílies perquè s’incorporessin al nou projecte educatiu i a la metodologia de treball de l’Escola Anglesola.

La nova escola Anglesola es va dissenyar en base al nou projecte educatiu que plantejava el centre, un projecte en què es volien crear espais oberts i flexibles, i que va rebre el premi d’arquitectura pel seu disseny interior en els Continental Architectural Awards en el 2019.

Així doncs, el barri de les Corts ja disposa un nou equipament educatiu de 4.123 m2, i també més places d’educació pública amb la creació d’una nova línia, avançant d’aquesta manera en el repte de revertir el dèficit d’oferta pública existent. Per tant, l’estrena del nou equipament en el Districte de les Corts dona resposta a la necessitat d’escolarització existent amb la creació d’una oferta equivalent i amb un projecte innovador. Suposa un pas més per aconseguir l’equilibri territorial, l’equivalència entre els centres i un cas d’èxit en la lluita contra la segregació escolar a la ciutat.

Facebook Twitter Linkedin Pinterest Mail