Salta a contingut Salta a navegació primer nivell Salta a navegació segón nivell

Noticies

Torna

L'Institut Pau Claris arriba al quart de segle amb un projecte renovat que aposta per la innovació

22/11/2019

L'Institut Pau Claris va celebrar el dissabte passat el seu 25è aniversari amb un acte ple de música i emocions presidit pel conseller d'Educació, Josep Bargalló, i la presència d'una bona representació de la seva comunitat educativa. El centre ha arribat al seu quart de segle després d'un intens procés de transformació pedagògica que li ha permès renovar el seu projecte i lluitar contra la segregació escolar.

L' Institut Pau Clariss va celebrar aquest dissabte 23 de novembre el seu 25è aniversari amb una gran festa que va tenir lloc en el mateix centre i va estar presidida pel conseller d'Educació, Josep Bargalló, amb la música i el ball com a protagonistes. Al llarg del matí va actuar la coral del projecte musical del centre i l'alumnat de l'Escola Xinesa i es va poder veure part del musical 'Grease'. En el marc de l'acte també hi va haver parlaments del conseller d'Educació, Josep Bargalló; de la directora del centre, Mercè Miralles; i de representants de l’alumnat, professorat i de l'Associació de Famílies d’Alumnes (AFA).

 

Un canvi des de dins per lluitar contra la segregació

En els darrers cursos l'Institut Pau Claris ha viscut un intens procés de transformació pedagògica que li ha permès lluitar contra la segregació escolar i revertir una situació que, des dels seus inicis, havia patit el desplaçament de les famílies autòctones i la presència d'un 80% de població immigrada.

La situació ha aconseguit canviar gràcies a la implicació de tots els agents educatius. Des de la direcció del centre es va impulsar aquest canvi i es va començar amb l'elaboració de materials propis per treballar per competències, amb la posada en marxa en el curs 2009-2010 del programa TIC/TAC. Des d'aleshores, l’atenció personalitzada de l'alumnat, el treball per projectes com a metodologia, la redistribució dels espais i la digitalització de les aules han estat els principals canvis que han impulsat el seu procés de transformació pedagògica que li han permès lluitar contra la segregació escolar. Actualment el seu projecte educatiu aposta per l’aprenentatge significatiu i globalitzat de l’alumnat, impulsant diverses metodologies a l’aula, l’atenció als diferents ritmes d’aprenentatge, l’acompanyament personalitzat i la convivència i els valors.

A més, la música és un dels eixos transversals d’aquest projecte i s’introdueix a tots els nivells i etapes de manera interdisciplinària. En el curs 2014-2015 l’institut va iniciar el seu projecte musical, amb l'acompanyament de l'Escola de Músics i l'Escola de Música Juan Pedro Carrero. Durant el mateix curs, gràcies a l'assessorament de l'Institut Escalae, van dissenyar les pautes de les unitats didàctiques globalitzades, de l'organització socials de l'aula i de l'avaluació reguladora. També passen a formar part de la xarxa del programa d'Escola Nova 21, per consolidar les metodologies competencials i interdisciplinàries, de l'organització d'espais i cap a l'atenció personalitzada.

En el procés de transformació del centre ha estat clau també la implicació de les famílies del barri, amb la creació de l’associació Amics de Pau Claris en el curs 2013-2014, fent una tasca destigmatitzadora per a la resta de famílies autòctones de la zona, apropant-les al centre, amb reunions periòdiques amb el Consorci d'Educació de Barcelona. En aquest sentit va ser clau també l'adscripció de dues escoles de l'Eixample a l'Institut Pau Claris, diversificant així el perfil de l'alumnat i disminuint la matrícula viva, un dels problemes a l'hora de lluitar contra la segregació escolar.

 

Més informació Nota de premsa
Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail