Jornada sobre innovació educativa als ensenyaments postobligatoris de Barcelona
31/10/2019L’Escola de Mitjans Audiovisuals ha acollit aquest matí una Jornada d'Innovació Educativa als ensenyaments postobligatoris amb l'objectiu de crear sinèrgies i compartir bones pràctiques i coneixements entre centres. En el marc de l'acte s'hi han presentat les experiències de cinc centres de la ciutat i el viceconseller de Formació Professional del País Basc, Jorge Arévalo, ha ofert una conferència sobre el lideratge per al canvi com a mètode per crear itineraris per a la formació en les competències professionals.
La jornada ha estat organitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona i hi han participat els centres educatius de la ciutat que imparteixen formació reglada per a alumnat que acaba els ensenyaments postobligatoris: batxillerats, formació professional, ensenyaments artístics, esportius, centres de formació d’adults i escoles oficials d’idiomes.
El Consorci d’Educació es planteja la creació d’una oferta rellevant i innovadora d’ensenyaments postobligatoris amb l'objectiu de la universalització de la continuïtat en els estudis de tot l’alumnat que acaba l’ESO i la maximització del nombre d’alumnes que continuen formant-se després dels 18 anys i al llarg de la vida. Només amb propostes educatives que incorporin la prioritat d'ampliar les competències es podrà fer una oferta de qualitat perquè l’alumnat pugui desenvolupar-se acadèmica i professionalment, sigui quin sigui el seu moment vital, la seva trajectòria educativa i el seu àmbit d'interès.
Justament amb una reflexió sobre la innovació ha obert la jornada la responsable de l’Àrea d’Innovació del Consorci d’Educació de Barcelona, Marta Comas. Plantejant, entre altres csoes, la innovació com un procés que remou a fons les creences, les pràctiques, l'organitzacio i és disruptiu, perquè qüestiona allò establert i tensiona. I que, entre altres coses, cal consolidar amb el treball en xarxa, aprenent entre iguals.
En el marc de la jornada s’han presentat les experiències innovadores de cinc centres educatius de la ciutat dels diferents àmbits dels ensenyaments postobligatoris: l’Institut Bonanova (Simulació a l’aula com a estratègia d’aprenentatge), l’Escola del Treball (FP Dual amb Zurich), l’EOI Barcelona-Sant Gervasi (Aprenentatge competencial d’idiomes), el CFA El Clot (Treball per projectes a GESO) i l’Escola Massana (Tàbat, treball per projectes a Batxillerat).
Un referent del món de la formació professional
A continuació, la jornada ha ofert la conferència d'un convidat molt especial referent de la formació professional: el viceconseller de Formació Professional del País Basc, Jorge Arévalo, que ha parlat sobre el lideratge per al canvi en els projectes educatius dels centres per crear itineraris significatius per a la formació dels nostres joves en les competències acadèmiques i professionals.
El viceconseller de Formació Professional del País Basc té amb una dilatada trajectòria en el món de la formació professional i el seu desenvolupament, així com en la innovació en el camp de l'organització i el lideratge dels centres educatius. Davant la nova revolució industrial que transformarà milions de llocs de treball, Arevalo ha apuntat que cal preparar les persones que seran les protagonistes del futur en la capacitat d’adaptacio i disrupció i innovar en les metodologies a l'aula, transitant cap a metodologies col·laboratives i l’ aprenentatge per reptes. També ha recordat que, juntament amb la part tecnològica, no s’ha d’oblidar mai la dimensió humana.
Per acabar, la directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d'Educació, Mar Camacho, i la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, han tancat l’acte, que ha finalitzat amb una visita a les instal·lacions del nou edifici de l'Escola de Mitjans Audiovisuals que ha acollit l'acte.