Torna

L’EMAV començarà el nou curs 2019-2020 en la nova seu del recinte industrial de Can Batlló

28/08/2019

L’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV) començarà el curs 2019-2020 en el seu nou edifici ubicat en una nau de l'antic recinte industrial de Can Batlló de 5.460m2 que ha estat rehabilitada per a ús educatiu. La nova seu li permetrà ampliar l’oferta i l’alumnat a aquest centre de formació professional públic de referència en l'àmbit audiovisual pel qual han passat més de 12.000 professionals.

L’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona està ultimant el seu trasllat de la Via Laietana a una de les naus de l'antic recinte del recinte de Can Batlló, el Bloc 7, a la Gran Via de les Corts Catalanes. Passa a tenir 5.460m2 de superfície que li permetran créixer en oferta i alumnat, ampliant tant l’espai dedicat a les activitats educatives que duu a terme actualment, com el nombre d’alumnes que podran aprofitar les noves instal·lacions, ja que es podrà arribar a una capacitat de fins a 600 estudiants, entre els cicles formatius i les activitats puntuals que es duguin a terme.

El centre també podrà ampliar el nombre i a tipologia d’activitats que ofereix. Està previst que al llarg del curs 2019-2020, i un cop passats els primers mesos d’adaptació al nou edifici, es comencin a oferir nous espais d’estudi i treball, activitats amb exalumnes i cursos d’especialització o nous itineraris dins el camp audiovisual.

 

Un centre públic de formació professional de referència en l'àmbit audiovisual

Amb 49 anys d’història, l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) és un centre públic de formació professional de referència en l'àmbit audiovisual pel qual han passat més de 12.000 professionals. L’EMAV és un centre de titularitat municipal gestionat pel Consorci d’Educació de Barcelona que ofereix cicles formatius de formació professional específica de grau superior del camp audiovisual. Durant el curs 2018-2019 hi van estudiar 425 alumnes, i des de la seva creació, 12.000 professionals de la indústria han sortit de les seves aules.

Actualment ofereix cursos de formació professional de grau superior d’animació, so, il·luminació i producció i realització; cursos de certificació de l’experiència professional i cursos avançats, entre els quals hi ha un títol propi de realització audiovisual, i una gran diversitat de cursos audiovisuals, monogràfics, seminaris, màsters i postgraus dissenyats per a particulars, per a empreses i per a professionals que vulguin actualitzar, perfeccionar, o aprendre des de la base, els coneixements que ofereixen les seves formacions en el camp de l’audiovisual; el cinema, la televisió, el vídeo, la ràdio, el multimèdia, l’animació 2D i 3D, la fotografia, el so, el disseny i els espectacles.

 

Edifici sostenible que ha conservat els trets de l’arquitectura industrial

La posada en funcionament del nou edifici de l'EMAV ha suposat una inversió municipal del pressupost d’educació de 12.900.000 euros. Format per grans naus, ha estat rehabilitat amb la voluntat de preservar i emfatitzar els trets tipològics de l’arquitectura industrial existent (ordre, repetició i simplicitat estructural) i s’hi han volgut mantenir els seus valors històrics i arquitectònics, potenciant els elements originals de la façana i mantenint el gran espai interior que dota l’estructura de columnes de fosa, voltes i encavallades de fusta.

La façana de l’antiga nau fabril ha recuperat l’estat original, de manera que han estat reparats tots els elements deteriorats i/o trencats per intervencions posteriors a la construcció inicial. La coberta també presenta un treball ornamental amb planxes de zinc per oferir una nova imatge renovada al seu passat industrial.

La incorporació de plaques fotovoltaiques integrades al cos de serveis permet la producció d’energia sostenible. Els sistemes d’instal·lacions plantejades obeeixen a les exigències actuals de sostenibilitat i eco-eficiència, amb equips de tecnologia d’aero-generació pel clima de fred i calor de l’edifici, així com sistemes amb tecnologia led per a la il·luminació.

El centre compta amb un gran espai central amb alçada de dos nivells que permet allotjar la major part d’espais per a aules i administració. Per una banda, la planta baixa, que acull la recepció, les aules de teòrica i d’informàtica, la mediateca, la zona d’edició, el magatzem i un espai de galeries amb la mediateca i espais de treball. Amb un segon nivell amb la secretaria, sales de reunió, despatxos i altres espais polivalents. En el calaix central s’ubiquen tres escales i un munta-persones per donar accés al nivell superior, al qual també s’hi accedeix directament des de l’exterior i permetrà desenvolupar actes externs a l’escola.

En aquesta planta primera s’ubica la sala d’actes –amb capacitat per a 288 persones-, el foyer de la sala d’actes, un estudi de fotografia, un plató de televisió, sales d’edició, una sala de maquillatge i un vestidor, també hi ha els locutoris de ràdio i un estudi de so. La sala d’actes i els altres espais tècnics d’aquesta planta estan pensats de tal manera que es puguin utilitzar per les entitats del barri i pel Districte de Sants-Montjuïc.

 

Salt qualitatiu important del nivell tècnic

L’ampliació i la diversificació dels espais de treball de la nova seu han anat acompanyats també d’un salt qualitatiu important en la millora del nivell tècnic. Han millorat els sistemes de comunicació de dades entre les diferents sales de so i vídeo. Les càmeres del plató de televisió porten el senyal mitjançant fibra òptica. Les sales d'informàtica per edició de vídeo i per a fotografia s'han renovat.  S'han ampliat i millorat els ordinadors per a les classes d'animació 3D i videojocs i s'han incorporat focus de tipus les i taules de control per llums i so que permeten treballar amb els sistemes actuals  dels espectacles o els concerts. La sala d'actes és un espai polivalent amb un escenari amb pantalla i projector de gran format i també amb la possibilitat de fer l’escenari central amb públic a tres i a quatre bandes.