Torna

El 6è Congrés de Ciència gira al voltant de la química i arriba a 43 centres

21/05/2019

Durant tres dies l'alumnat de 43 centres educatius de la ciutat ha presentat la seva recerca sobre la temàtica “La química a la teva vida” en diferents espais en el marc del 6è Congrés de Ciència. Un congrés que organitzat pels centres de recursos pedagògics que cada any creix més i vol potenciar el treball que es realitza a les escoles en l’àmbit de l’observació, la recerca i l’experimentació.

El Congrés de Ciència va arrencar aquest dimarts 21 de maig amb un acte inaugural a la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona, presidit pel president del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el degà d'aquesta facultat, Miquel Vidal. Enguany la temàtica principal d'aquest congrés que organitzen 9 dels 10 centres de recursos pedagògics del Consorci d’Educació està dedicat a la química, per commemorar que aquest 2019 és l'Any Internacional de la Taula Periòdica.

El congrés s'ha desenvolupat durant tres dies, del 21 al 13 de maig, a la mateixa Facultat de Química, el Parc Tecnològic de Barcelona, l'Espai Josep Bota i l'Espai Endesa. Hi han participat 2.000 alumnes de 43 escoles, que han desenvolupat diferents projectes de recerca centrats en la temàtica “La química a la teva vida” i els han persentat a través de ponències, facilitant l’intercanvi d’experiències amb l’objectiu comú de compartir innovació i fer ciència. En el marc del congrés, que ha estat dinamitzat per la companyia Dara Teatre, els infants han presentat el resultat de les seves investigacions sobre temes en els quals la química està present en la nostra vida quotidiana, com en el cas dels aliments (el pa, la llet, el sucre, l'alvocat, ous, el blat de moro, l'oli) o el sabó i els plàstics, o sobre processos químics que tenen lloc en el nostre propi cos (com el ferro o el calci).

El Congrés de Ciència pretén donar una eina més per potenciar el treball que s’està portant a terme als centres en l’àmbit de l’observació, la recerca i l’experimentació, i va dirigit a les etapes d'educació infantil i primària. En una etapa inicial, els docents dels centres reben formació, eines i recursos didàctics per aplicar posteriorment amb els seus alumnes. El treball que es realitza en el marc del congrés permet potenciar les competències científiques, lingüístiques i de comunicació de l’alumnat i el converteix en el protagonista de l’activitat i del seu aprenentatge.

Aquest congrés no seria possible sense la gran implicació dels professionals dels Centres de Recursos Pedagògics, amb el suport dels tècnics del Consorci i dels districtes, i la complicitat dels equips directius de les escoles i del treball del professorat i l'alumnat de la ciutat. I tampoc sense la col·laboració d'un grup d'institucions que, d'una manera o altra, li donen suport i any rere any també el fan possible: el Cosmocaixa, la Fundació Energy, el Parc Tecnoloògic Barcelona Activa, la Fundació Trilema i Danone.

 

El congrés arriba a la majoria dels districtes de la ciutat

El Congrés de Ciència va sorgir a partir d’una proposta que es va presentar en un intercanvi d’experiències entre diferents centre de recursos pedagògics de de Catalunya. Es va iniciar el curs 2013-2014 a dos districtes de la ciutat, Nou Barris i Sant Andreu, i amb el pas de les edicions ha anat guanyant presència a la resta, arribant enguany a 9 dels 10 districtes de la ciutat: Nous Barris, Sant Andreu, l'Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sants-Montjuic, Sant Martí i Sarrià-Sant Gervasi

Pel que fa a l'històric de temàtiques de les cinc edicions anteriors, han estat les següents: els éssers vius, la llum, l’alimentació, l’aigua, el canvi climàtic i enguany La química a la teva vida (Any internacional de la Taula periòdica).