Noticies

Torna

Les juntes de direcció d'ensenyaments obligatoris es renoven amb nou reglament en l'elecció, funcionament i acompanyament

04/04/2019

L'Espai Josep Bota del recinte Fabra i Coats ha acollit aquest matí l'acte de renovació de càrrecs de les juntes de direcció d'ensenyaments obligatoris. L’acte ha estat presidit per Josep Gonzàlez-Cambray; president del Consorci d’Educació; Laia Ortiz, vicepresidenta; Mercè Massa, gerent; i la subdirectora de Funció Directiva i Lideratge Pedagògic del Departament d’Educació, Iolanda Arboleas.

Les juntes de direcció d’ensenyaments obligatoris són l’òrgan de participació, consulta i assessorament als òrgans de govern i especialment a la gerència del Consorci d’Educació en relació als temes educatius que incideixin en l’organització, gestió, funcionament, administració i direcció dels centres públics per a cada un dels nivells educatius. Acullen debats i propostes al voltant de les necessitats, prioritats i reptes comuns dels centres educatius, a més d'impulsar la transformació de l'educació.

Les juntes han actualitzat el seu sistema d'elecció, funcionament i acompanyament amb una nova regulació i amb la voluntat de reforçar els espais de governança col·lectiva i estimular un lideratge pedagògic on tothom és cridat a aportar i construir. S'han escollit aquelles direccions que poden aportar idees innovadores, visions, reptes, experiències i compromís, en un treball conjunt amb els professionals vinculats a la xarxa de centres.

A l'acte de renovació de càrrecs de les juntes de direcció que ha tingut lloc avui a l'Espai Josep Bota del recinte Fabra i Coats hi han assistit els 21 membres de la junta de primària i els 10 membres junta de secundària, més algunes persones que n'han format part els darrers anys i ara les han deixat. També hi han estat presents l'equip directiu del Consorci d'Educació, representants de la Inspecció Educativa de Barcelona i les coordinadores territorials dels 10 districtes de la ciutat.

Els grans reptes de la ciutat: la lluita contra la segregació, el pas de primària a secundària i la innovació

Durant l'acte han intervingut Josep Gonzàlez-Cambray; president del Consorci d’Educació; Laia Ortiz, vicepresidenta; Mercè Massa, gerent; la subdirectora de Funció Directiva i Lideratge Pedagògic del Departament d’Educació, Iolanda Arboleas; la directora de l’Escola del Carmel, Xesca Massó, la direcció més votada d’infantil i primària, i M. Antònia Sorde, directora de l’Institut Narcís Monturiol, la direcció més votada de secundària obligatòria. Tots els assistents han coincidit en els grans reptes de l'educació com la lluita contra la segregació, el pas de primària a secundària i la implantació de les xarxes innovadores a tots els centres de la ciutat. 

El president del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha destacat l’impuls i el lideratge pedagògic que des del Departament d'Educació s’ha donat a la Subdirecció de Funcions Directiva i Lideratge Pedagògic i ha remarcat que "les direccions necessiten una nova formació i dedicar temps a allò que aporta valor afegit, primer en el centre i després en el conjunt del sistema. Tot per treballar amb els recursos disponibles per avançar en els reptes que tenim davant en educació".

Perla seva banda, la vicepresidenta del Consorci d'Educació, Laia Ortiz, qui ha obert l'acte, ha destacat que "les Juntes de Direcció són una mostra d'escola democràtica i aquest acte és una contribució més per enfortir la veu de les direccions de centre en l'educació del conjunt de la ciutat. És una visió de sistema i no de centre, i per això és clau aquest espai de les Juntes de Direcció".

La gerent del Consorci d'Educació, Mercè Massa, ha conduit l'acte i també ha remarcat que "les novetats en el sistema d'elecció donen un valor molt especial ja que totes les direccions tenen la mateixa oportunitat de contribuir en la millora del sistema, tothom pot ser escollit com a representant amb el fet que suposa aquest aval democràtic".

La subdirectora de Funció Directiva i Lideratge Pedagògic, Iolanda Arboleas, ha destacat que "les direccions dels centres fa temps que demanen una desburocratització del sistema per poder reforçar el paper de lideratge pedagògic que han d’assumir les direccions en l’educació del segle XXI. A partir d'aquí, ens hem de fixar més que en els recursos disponibles, en la seva gestió. La transformació educativa l'hem de moure entre tots, centres i administració, per tal que tot el sistema educatiu surti beneficiat".

També han participat representants de les direccions dels centres com Xesca Massó, directora de l'Escola del Carmel, direcció més votada d'infantil i primària, qui ha agraït "la confiança que han dipositat en nosaltres i ser mereixedors d'ella. Els directors sempre hem tingut la necessitat de compartir, i aquest és un espai per poder debatre i trobar-nos". Maria Antònia Sorde, directora de l'Institut Narcís Monturiol, direcció més votada de secundària obligatòria, ha fet referència a què "les direccions poden aportar la visió del dia a dia dels centres per ajudar a consolidar el canvi, i des de l'experiència, establir vincles i aliances".

Intervenció de Xesca Massó, directora de l'Escola del Carmel, PDF

Intervenció de Maria Antònia Sorde, directoria de l'Institut Narcís Monturiol, PDF


Novetats en el sistema de votació

El període de votacions es va fer de l'11 al 15 de març, mitjançant un vot informàtic i secret. Cada votant havia fer dues votacions, 1 en clau de districte i 1 altra en clau de ciutat. Ser membre de la junta és una contribució a la comunitat educativa, i per tant, totes les direccions de centre poden ser escollides i no hi ha candidatures. Els càrrecs escollits tenen una vigència de 4 anys i cada 2 anys es renova el 50% de la junta.

Les juntes de direcció estan formades per gerència, directors i directores de serveis, inspecció i els següents representants que s'escullen a través d'un sistema de votació:

• Junta de Direccions (10 direccions de Primària, 10 direccions de Secundària, 2 direccions d'Educació Especial)
• Junta de Direcció de Primària (20 direccions de Primària, 2 direccions d'Educació Especial)
• Junta de Direcció de Secundària (10 direccions de Secundària).

Es fa com a mínim una reunió cada trimestre, tot i que s'organitzen altres reunions plenàries i de les comissions de treball de forma extraordinària. Totes les accions compten amb acompanyament, suport i dinamització.
Podeu consultar els resultats a: www.edubcn.cat/ca/el_consorci/sobre_el_ceb/juntes#D4

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail