Salta a contingut Salta a navegació primer nivell Salta a navegació segón nivell

Noticies

Torna

EN RESiDÈNCiA celebra 10 edicions connectant la creació contemporània i els instituts

20/09/2018

El proper 25 de setembre EN RESiDÈNCiA arrenca a 24 instituts públics d'ESO de la ciutat que enguany han estat seleccionats per mitjà de convocatòria. Aquest curs 2018-2019 el programa arriba a la seva desena edició, que serà expandida i estarà orientada a fer visible la seva aportació en la creació de vincles entre cultura i educació i en la lluita contra les desigualtats culturals.

El programa EN RESiDÈNCiA connecta la creació contemporània i els instituts d’educació secundària de Barcelona, desenvolupat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB). L'edició d'aquest any es va presentar ahir a la tarda, amb la presència de de totes les institucions i entitats implicades en aquest projecte al palau de La Virreina.

Aquest any, un total de 24 instituts públics d'ESO a Barcelona seleccionats per mitjà de convocatòria participaran al projecte. En les tres darreres edicions s’ha tingut especial cura per incorporar al programa els centres educatius situats en territoris d’actuació prioritària del Pla de Barris. En aquesta desena edició, sis dels vint-i-quatre instituts participants en formen part.

Els 24 centres que hi participen enguany són els instituts Poeta Maragall, Milà i Fontanals, Doctor Puigvert, Josep Comas i Solà, Lluís Domènech i Montaner, Martí Pous, Maria Espinalt, Príncep de Girona, Joan Fuster, Montjuïc, Quatre Cantons, Moisès Broggi, Joan Boscà, Narcís Monturiol, Jaume Balmes, Vall d’Hebron, La Guineueta, Joan Manuel Zafra, Verdaguer, Menéndez y Pelayo, Barri Besòs i Barri Besòs i els instituts escola Antaviana i Costa i Llobera.

Les residències es treballaran en cooperació amb 13 equips de mediació (comissariat i coordinació) que acompanyen cada procés de creació als instituts participants. A més, també hi participaran, 40 artistes i col·lectius dels àmbits de les arts visuals, les arts en viu, la creació dramatúrgia, la recerca musical i sonora, la creació literària, el circ i el moviment, i 48 docents vinculats a les residències (cada residència compta amb dos professors referents).

Amb 410 alumnes directament vinculats i una comunitat en construcció: cada residència incorpora de forma directa a un grup d’entre 15 i 20 joves estudiants d’ESO, d’entre 12 i 16 anys. Els adolescents participen amb veu pròpia en el desenvolupament de tots els processos relacionats amb la residència, des de la idea inicial fins la seva formalització i presentació pública. Al llarg del curs, les residències fomenten la participació d’altres alumnes i d’altres col·lectius, multiplicant l’impacte d’EN RESiDÈNCiA.

Als ja consolidats vincles amb la Setmana de Poesia, el Museu del Disseny, el Museu Frederic Marès i amb Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, la desena edició comporta la incorporació del Born Centre de Cultura i Memòria i de la Fundació Vila Casas. La vinculació del Born CMM contribuirà a aprofundir i fer més visibles les connexions de la creació contemporània amb el vector de la memòria urbana. I la vinculació d’EN RESiDÈNCiA amb la Fundació Vila Casas eixamplarà l’horitzó de relacions del programa amb el sistema d’art contemporani de la ciutat, especialment a partir del Museu de Pintura Contemporània Can Framis (Poblenou).

 

Una edició expandida

La 10a serà una edició expandida, orientada a fer visible l'aportació d'EN RESiDÈNCiA en la creació de vincles entre cultura i educació i en la lluita contra les desigualtats culturals, a partir de tres propostes:

 • Una exposició que alhora serà l’espai de presentació de les residències de la 10a edició (2018-2019). A realitzar a Fabra i Coats – Centre d’Art del març al juny de 2019.

• Unes jornades dedicades als vincles cultura/educació/creació contemporània (març 2019). A realitzar en el marc de l’exposició.

• Una publicació relativa a les 101 residències. Amb un volum basat en les 77 residències realitzades en les 9 primeres edicions i amb un segon volum basat en les 24 residències vives durant la 10a edició.

 

10 anys EN RESiDÈNCiA

En els seus anys de vida, el programa s’ha consolidat com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació. En aquest context, EN RESiDÈNCiA ha rebut el Premi ACCA d’Educació 2017, atorgat per l’Associació Catalana de Crítics d’Art.

En aquest sentit, el comissionat de Cultura, Joan Subirats, posa de manifest que “aquests deu anys d' EN RESiDÈNCiA ens animen a seguir explorant els vincles entre la cultura i l'educació com a drets fonamentals". I des del Consorci d’Educació de Barcelona, el seu president, Josep Gonzàlez-Cambray, veu en aquest programa "una oportunitat per a donar un impuls a la transformació educativa en els centres de secundària de la ciutat i destaca el seu paper híbrid entre la cultura i l'educació que li dóna autenticitat i potència al projecte'.

En els deu anys de trajectòria s’hauran realitzat 101 residències en 42 instituts de la ciutat, dues terceres parts del total de centres públics d’educació secundària obligatòria de la Barcelona.

Al llarg de les deu primeres edicions s’ha consolidat una comunitat EN RESiDÈNCiA integrada per alumnes, professors, creadors, equips de mediació i seguidors del programa, que agrupa a 3.000 persones.

 

Nota de premsa (enllaç)

Dossier de premsa (enllaç)

 

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail