Tret de sortida al projecte d’innovació Xarxes per al Canvi
08/02/2017Una representació dels 149 centres educatius de la ciutat que participen en el programa Xarxes per al Canvi s'han trobat per primer cop aquest matí a les Cotxeres de Sants per constituir les 19 xarxes que en formen part.
Aquest matí s'ha celebrat al centre cívic de Cotxeres de Sants la primera trobada entre els 149 centres de la ciutat que participen en el programa Xarxes per al Canvi. En aquesta primera jornada, en la qual hi han participat més de 300 docents i directors, s’han constituït cadascuna de les 19 xarxes del projecte i els centres educatius que en formen part han iniciat el camí de treball conjunt. D’aquesta manera, l’acte ha servit com a punt de trobada entre tots ells, perquè es coneguin i comencin a construir un projecte comú.
La gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, ha donat la benvinguda a l’acte, marcant un dels reptes més importants d’aquest projecte: “aconseguir centres equivalents i equitatius en qualitat i objectius”. Mercè Massa també ha animat a tots els membres a treballar en equip per aconseguir-ho.
Durant la primera part de la jornada, els representants de les quatre institucions i programes que participen en el programa han explicat els criteris de constitució de les 19 xarxes que en formen part, l’horitzó compartit de canvi i els passos a seguir a partir d’ara. Al llarg de la segona part de la jornada s’han constituït les xarxes del programa i els centres que formen part de cadascuna d’elles han començat a treballar conjuntament a través de diverses activitats de dinamització.
El Consorci d’Educació de Barcelona, Escola Nova 21, l’ICE de la UAB i l’Associació Rosa Sensat acompanyaran als centres educatius de la xarxa per fer-los avançar cap a un propòsit educatiu competencial i unes pràctiques d’aprenentatge actualitzades.
La directora de l’Àrea d’Innovació, Programes i Formació del Consorci, Marta Comas, ha explicat que Xarxes per al Canvi tindrà 3 anys de durada, amb la voluntat que generi un sistema de treball autosostenible que es mantingui i creixi. A les xarxes, formades per entre 6 i 10 centres, es treballaran coneixements i procediments sobre l’horitzó comú de canvi, s’impulsaran processos de capacitació de forma col·laborativa i es compartiran experiències dels centres sobre el seu procés de transformació. Marta Comas ha remarcat que l’objectiu d’aquest pla d’impuls és "que en tres anys aconseguim que tots els centres educatius de la ciutat puguin estar immersos en algun projecte de millora sostenible des del treball en xarxa”.
En el marc de l’acte s’ha donat a conèixer el pla de treball del projecte per aquest curs 2016-2017. També s’han presentat l'equip de les quatre persones, que són expertes en la coordinació i el lideratge de grups de treball, que dinamitzaran les xarxes en el camí del canvi.