Torna

El Saló de Cent acull la 26a edició del Jocs Florals Escolars de Barcelona

10/06/2016

Aquest matí s’ha celebrat al Saló de cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte de lliurament dels premis dels Jocs Florals Escolars de Barcelona d’aquest curs 2015-2016, que ha estat presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. Un any més, en el marc de la cerimònia s’han donat a conèixer els autors i autores dels treballs guanyadors, vuit en prosa i vuit en poesia. Enguany, com a novetat, s’hi ha incorporat el d’una nova categoria: el conte audiovisual il·lustrat.

La cerimònia ha estat presidida per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, acompanyada per la vicepresidenta del Consorci d'Educació i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz.  Han lliurat els premis als 16 autors i autores dels treballs guanyadors, sis en prosa i sis en poesia, més la nova categoria que s’ha incorporat enguany al certamen: el conte audiovisual il·lustrat.

Els Jocs Florals Escolars de Barcelona són el punt final d’un procés que comença, en una primera fase, amb la participació de l’alumnat en els Jocs Florals del seu centre educatiu. Els treballs seleccionars participen en els Jocs Florals de districte i els escollits, alhora, a la fase final de ciutat que es celebra al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelina.ls textos premiats han estat escollits entre els 118 finalistes de totes les escoles de Barcelona que han participat en aquesta 26a edició: un total de 1.197 alumnes de 349 centres educatius de la ciutat.

Enguany el jurat dels Jocs Florals Escolars de Barcelona 2016 ha estat format per Gemma Fontelles (Escola Pràctiques), Dolors Colomer (Escola Virolai), Sara Escudero (Escola Fàsia-Sarrià), Mercè Canela (món literari) Gemma Lienas (món literari) i Maria Meseguer Domènech (Institut Municipal d’Educació).

Durant l’acte, l'alumnat de l'IEA Oriol Martorell ha ofert dues actuacions. Primer l’alumnat de 5è curs de l’especialitat de dansa de l’IEA Oriol Martorell, amb la coreografia Minuette, de Xesca Casagran i Jordi Pérez-Bravo i música d’Erik Wanderfield. I, com a cloenda, el Trio de corda d’aquest centre educatiu -que està format pels estudiants Ivet D’Anta, Mariona Pardo i Lara Mata- han interpretat dos temes: London trio, de Franz Joseph, i Worried man blues (tradicional).

 

Set treballs, finalistes pels Jocs Florals de Catalunya 2016

Per tercer any consecutiu, el jurat també ha triat set dels 16 treballs guanyadors a Barcelona per participar als Jocs Florals Escolars de Catalunya, que es celebraran demà dissabte 11 de juny a l’Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), a l’avinguda de l’estadi, 12-22.

 

Nova categoria de conte audiovisual il·lustrat

Com a novetat, enguany els Jocs Florals Escolars han incorporat una nova categoria de conte audiovisual il·lustrat, adreçada a l'alumnat de primària i de necessitats educatives especials, que ha obert noves possibilitats creatives als nois i les noies, amb l'aprenentatge de noves tècniques com el guió, la banda sonora i la dimensió visual i plàstica.

Aquesta nova categoria ha estat creada conjuntament amb el responsable del programa de TV3 Una mà de contes i, com a premi, la creació audiovisual guardonada serà emesa al programa, un cop reelaborada conjuntament amb el seu equip per adaptar-lo al format televisiu.

Com la resta de categories dels Jocs Florals, els contes audiovisuals il·lustrats han participat primer en la fase de districtes, en la qual en van ser seleccionats 16 treballs finalistes, dels quals en van ser triats cinc que es van presentar en una gala a la Filmoteca de Catalunya el passat 1 de juny. Entre aquests cinc en va sortir el treball guanyador: En Bao i els seus amics, de primer de primària de l’Escola Pere Vila.

 

 

Relació de treballs guanyadors

NARRATIVA:

Primer cicle de primària: La papallona que no sabia volar, Noa Rasero Saura (Escola Barcelona)

Segon cicle de primària: Memòries de la Nora, de Nora Segura Largo (Escola Santa Anna Eixample)

Tercer cicle de primària: El foli de baix, d'Eulàlia Rambla (Escola Tres Pins)

Primer cicle de secundària obligatòria: La descoberta d'en Pierino, de Laura Hui Pérez Guerrero (Claret)

Segon cicle de secundària obligatòria: Vull anar a Europa, de Laura Minguella Ayuso (Institut Valldemossa)

Secundària postobligatòria: Solitud, de Laia Fernández Villanueva (Institut L'Alzina)

Necessitats educatives especials (NEE) primària: Jem Prenafeta Carrau (IE Costa i Llobera)

Educació especial de secundària obligatòria: El temps, Marius Marian Ionescu (La Ginesta)

 

POESIA:

Primer cicle de primària: La Tardor, Helena Torner Cerdà (IEA Oriol Martorell)

Segon cicle de primària: Bernat, d'Adrià de Batlle (Centre Joan Roca Guipúzcoa)

Tercer cicle de primària: Comiat, de Laia Pérez Morales (Col·legi Pare Manyanet)

Primer cicle de secundària obligatòria: L'illa dels Maians, Joan López López (Escola Sant Joan Baptista)

Segon cicle de secundària obligatòria: El món matemàtic, de Meritxell Vila Miñana (Sadako)

Secundària postobligatòria: Silenci, de Gabriel Lluís Luengo (CC Jesús Maria i Josep)

Necessitats educatives especials (NEE) primària: La metereologia m'encanta, de Gerard Salvó Belmonte (Escola Fort Pienc)

Educació especial de secundària obligatòria: La meva fada, Jesús E. Bautista Herrera (CEE Concha Espina)

 

CONTE AUDIOVISUAL IL.LUSTRAT

En Bao i els seus amics, 1r de primària (Escola Pere Vila)