Salta a contingut Salta a navegació primer nivell Salta a navegació segón nivell

Noticies

Torna

Sant Martí inaugura un itinerari creat per escoles del districte dins del projecte Geo Geo

11/05/2015

El divendres passat, 7 de maig, es va inaugurar un itinerari a Sant Martí que ha estat creat per alumnes de set escoles del districte aquest curs 2014-2015 en el marc del projecte Geo Geo de geolocalització, impulsat pel Consorci d‘Educacio i el Servei Educatiu de Sant Martí. L’itinerari, obert a la ciutadania, ofereix una quarantena de punts d’interès molt diversos amb un codi QR al darrera que han estat documentats pels centres educatius. Des de places, carrers i edificis històrics, passant per entitats i escoles, a mercats i establiments emblemàtics del districte.

El Geo Geo és un projecte de geolocalització i codis QR de col·laboració entre alumnes de les escoles públiques del Clot-Camp de l’Arpa, Provençals del Poblenou (Districte de Sant Martí) amb l'objectiu de construir un itinerari de diferents punts d’interès dels barris de les escoles que hi participen i és obert a tota la ciutadania.

Els set centres educatius que hi han participat són les escoles Antoni Balmanya, Casas, Dovella, La Farigola del Clot, Miralletes, Provençals i Rambleta del Clot.

El treball d’aquests set centres educatius va començar al setembre a l’aula amb la creació dels grups de treball i l’elecció dels punts d’interès. Va continuar amb la documentació sobre els diferents punts de l’itinerari, per mitjà d’un treball interdisciplinari que ha aprofitat l'entorn per treballar diferents continguts de les àrees curriculars. El conjunt de documents multimèdia (vídeos, fotografies, entrevistes...) han estat elaborats en grup, a través de les eines d’edició i treball compartit.

El resultat final ha estat un mapa google compartit on cada centre hi ha localitzat els seus indrets i hi ha enllaçat els documents que ha estat treballant. Finalment, es van editar els codis QR dels treballs i es van instal·lar a cadascun dels punts d’interès després de ser fabricats en un taller de l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana en el qual hi van participar algunes de les escoles del projecte Geo Geo.

El mapa de l’itinerari està format per una quarantena de punts d’interès molt diversos. Són la plaça Valentí Almirall, la façana Ca La Vila, el Forn de pa Agustí, la Maqueta barri Parc del Clot, l’Escola Casas i la seva història, el mural graffiti Carmen Amaya, l’orxateria El Tio Ché, el mercat del Clot, el Parc del Clot, el Punt Verd, la història de la Dovella, l’Institut Zafra i el seu edifici, les Glòries, el Cau Kipling, el carrer Mallorca-Meridiana, el Mercat del Clot, el Mercat dins de les Glòries, l’Escola dels Encants, el carrer Rogent, la masia Can Miralletes i el parc, Can Jaumandreu, l’edifici Media-tic, Can Framis, Ca l’Aranyó, Varuna Yoga, l’Esbart Sant Martí, els Castellers de Barcelona, Ludoteca El Xalet del Clot, l’Orfeó Martinenc, l’Esplai SVC del Clot, Colla de Diables del Clot, Grup d'Escalada Climbat Magnesi, Centre Obert Sant Marti, Gegants del Clot, Teatre El Partiqui, l’Escola Antoni Balmanya, Espai Alchemika, Forn Elias i l’Antiga fàbrica Costa i Font.

 

Impuls de les TAC a l’aprenentatge i del treball col·laboratiu

Cada escola ha partit dels seus coneixements previs i d’una realitat i maduresa TAC molt diferent per fer una proposta que ha permès avançar tothom en un projecte comú. Entre d’altres objectius, el projecte Geo Geo vol incrementar la incorporació de les TAC a les activitats d’ensenyament i aprenentatge i afavorir una pràctica docent que contribueixi a una nova relació amb la informació i el coneixement i a noves estratègies d’intervenció en l’aula i d’organització del treball escolar.

El projecte també vol impulsar el treball col·laboratiu mitjançant l’ús de les TIC, tant entre els alumnes d’un mateix centre com entre centres, i proporcionar una important adquisició de competències digitals, fent possible l’adquisició d’habilitats i competències a través de la recerca i processament de la informació, l’elaboració de textos, el tractament de la imatge estàtica i dinàmica i la utilització d'eines multimèdia i de comunicació i publicació.

 

Inauguració oficial de l’itinerari

Al llarg del matí de divendres l’alumnat dels set centres que han participat en el projecte va recórrer bona part dels punts d’interès de l’itinerari i va poder visualitzar el resultat del treball col•lectiu que han estat realitzant els darrers mesos.

L‘acte es va cloure amb els parlaments dels representants de les tres institucions que han impulsat aquest projecte: Manel Espanyol (Inspecció d‘Educació), José M. Castel (Consorci d‘Educació) i Eduard Freixedes, regidor del districte de Sant Martí. Tots ells van coincidir en valorar molt positivament l’experiència i en destacar el treball interdisciplinari i en xarxa que hi han realitzat totes les escoles a través dels nous recursos TIC.

Al final de l’acte cadascuna de les escoles participants va rebre un pòster-mapa amb tot l’itinerari i una motxilla del projecte per a cada alumne participant.

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail