Torna

Es lliuren els premis de la 5a Mostra de Recerca Jove de Barcelona

17/06/2013

El passat dissabte, 15 de juny, en el marc de la Festa de la Ciència i la Tecnologia que es va celebrar al Parc de la Ciutadella, es van fer públics els 10 treballs guanyadors en l’edició d’aquest curs 2012-2013 de la Mostra de Recerca Jove de Barcelona.
L’acte de lliurament dels premis va tenir lloc a la sala d’actes de l’Institut Verdaguer. Prèviament, l’alumnat autor dels 29 treballs finalistes va explicar les seves recerques durant un recorregut per l’exposició de la Mostra, situada als jardins del parc, entre l’institut i el Parlament de Catalunya.

Un any més, la Festa de la de la Ciència i la Tecnologia que organitza l’Institut de Cultura al Parc de la Ciutadella en aquesta època de l’any va tornar a ser el marc de l’acte final de la Mostra de Recerca Jove de Barcelona, que enguany ha arribat a la seva cinquena edició.

Organitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (IMEB), conjuntament amb els centres de recursos pedagògics de la ciutat, la Mostra de Recerca Jove de Barcelona dóna a conèixer les recerques més reeixides i reconeix l’esforç realitzat per l’alumnat i el professorat que el tutoritza. L’alumnat de segon de batxillerat que hi arriba ha participat en un procés de selecció previ en els 10 districtes de la ciutat.

Els 29 treballs finalistes han estat escollits entre els dels 150 nois i noies de segon de batxillerat de 75 centres educatius de Barcelona que han participat en l’edició d’aquest curs 2012-13.

L'alumnat finalista va explicar els seus treballs de recerca
A partir de la 5 de la tarda del dissabte els autors i autores dels 29 treballs finalistes van explicar públicament els seus treballs de recerca, que es van poder veure en l‘exposició de la Mostra, situada  als jardins del parc de la Ciutadella, entre l’institut Verdaguer i el Parlament de Catalunya.

Cap al final de la tarda es va celebrar l’acte de lliurament dels premis de la Mostra a la sala d’actes de l’Institut Verdaguer. L’alumnat autor de les 10 recerques guanyadores va rebre els seus premis de mans del regidor d’Educació i Universitats i vicepresident del Consorci d’Educació, Gerard Ardanuy, que va estar acompanyat del subdirector general d’Innovació Educativa de la Generalitat de Catalunya, Joan Gumbert. L’acte també va comptar amb la presència de la directora de Centres del Consorci, Carme Massa, i Marleny Colmenares, directora de Promoció Educativa de l’IMEB. Després del lliurament de premis, els 10 alumnes premiats va participar en un col.loqui dinamitzat pel professor i escriptor Jordi de Manuel i Laia Cendrós, comunicadora científica del Centre de Regulació Genòmica, que va permetre aprofundir en treballs de recerca.

 

Treballs guanyadors de la 5a Mostra de Recerca Jove de Barcelona:

TREBALL

INSTITUT

ALUMNAT

TweetMap, una eina per a la localització dels moviments socials

Santa Teresa de Lisieux

Gerad Casas Saez

Les col·lectivitzacions d’empreses durant la guerra civil a Catalunya (1936-1939)

Institut Icària

Adrià Menéndez Molis

 Proposta i experimentació d’una façana bioclimàtica per a un edifici corporatiu de vidre a la ciutat de Barcelona Escola Pia de Sarrià-Calassanç  Alfred Subietas Oliveras
 Simbiosi animal: pugons i formigues  Institut Joan Fuster  Alberto Quesada Romero
 Formació o deformació Escola Pare Manyanet-Les Corts  Eloi de la Torre Pau
 Una obra teatral  Institut Fort Pius  Maria Lorente Becerra
 Comportament social dels ximpanzés del zoo  Institut Joan Fuster  Júlia Valera Florensa
 L’activitat solar  Escola Pia Sant Antoni  Ricard Grèbol Jimenez
 L’enfosquiment global  Institut Secretari Coloma  Marta Vallvé Navarro
 Detecció de mentides  Institut Emperador Carles  Max Labay Ruano

 

 

Una estada cultural i científica a Madrid i un dia de navegació pel litral de Barcelona
L’alumnat autor dels 10 treballs guanyadors van ser premiats amb una estada cultural i científica a Madrid, del 26 al 28 de juny, organitzada per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i el CosmoCaixa de Madrid. També els autors i autores de tots els treballs finalistes gaudiran d’un dia de navegació pel litoral de la costa nord de Barcelona com a premi, el dia 18 de juny de 2013, a bord del Far Barcelona, una goleta de dos pals que va ser construïda l’any 1874 a Noruega.

Entre altres criteris, a l‘hora de valorar els treballs de recerca el jurat ha tingut en compte, entre d’altres coses, l’originalitat i concreció del plantejament i del tema, la correcció metodològica, la correspondència entre el plantejament inicial (hipòtesi i objectius del treball) i les conclusions a les què s’arriba i el seu rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació de la memòria, l’argumentació i profunditat del contingut i la idoneïtat de les fonts d’informació i capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball

La Mostra de Recerca Jove de Barcelona té com a objectiu donar conèixer públicament i premiar les recerques més reeixides i reconèixer d’aquesta manera l’esforç realitzat per l’alumnat participant i també pel professorat que han tutoritzat els treballs. A més, durant la jornada, els finalistes tindran l’oportunitat de conversar amb experts en recerca de diferents disciplines i, l’acte final serà un espai d’intercanvi en què professionals i experts en diferents àmbits del coneixement poden dialogar amb els joves estudiants i alhora compartir experiències amb les seves famílies.