Torna

4a Mostra de Recerca Jove de Barcelona

18/06/2012

El dissabte 16 de juny, en el marc de la Festa de la Ciència organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona que va tenir lloc al parc de la Ciutadella durant el cap de setmana, es va celebrar la 4a Mostra de Recerca Jove de Barcelona i es van lliurar els premis als 12 treballs de recerca guanyadors. En total han participat uns 153 nois i noies de 2n batxillerat, de 71 centres educatius de la ciutat, que han presentat més de 151 treballs.

Organitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (IMEB) conjuntament amb els Centres de Recursos Pedagògics de la ciutat, aquesta trobada vol donar a conèixer els treballs de recerca més reeixits i reconèixer l’esforç fet per l’alumnat i el professorat i les institucions que el tutoritza. També vol ser una jornada d’intercanvi en què professionals i gent experta en diferents àmbits del coneixement dialoguin amb els i les joves estudiants.

La mostra s’inicia prèviament amb deu mostres dutes a terme als diferents districtes de la ciutat, i culmina en el certamen de ciutat, on l’alumnat de segon de batxillerat participant pot presentar els seus treballs a les seves famílies i al conjunt de persones assistents a la Festa de la Ciència.

Transcurs de la mostra

Els autors i autores dels 30 treballs finalistes van explicar els seus treballs, que van estar exposats en uns grans plafons durant tot el cap de setmana. A la tarda del dissabte els alumnes finalistes van respondre tot allò que els assistents volien saber sobre les seves recerques i va tenir lloc l’acte de lliurament de premis de mans del regidor d’Educació i Universitats i vicepresident del CEB, Gerard Ardanuy, qui estava acompanyat del subdirector general d’Innovació Educativa de la Generalitat de Catalunya, Joan Gumbert, la directora de Promoció Educativa de l’IMEB, Antonia Hernàndez, i en representació del gerent del CEB, Berta Argany.

L’esdeveniment va recollir temes tan interessants i diversos com la física aplicada al rem, l’esclerosi lateral amiotròfica, la química del vi, la creació d’una botiga virtual, la influència dels colors de la terra en el canvi climàtic, el trastorn bipolar, la responsabilitat social i algunes veritats incòmodes, entre d’altres.

Per acabar, els autors i autores dels treballs premiats van mantenir un col·loqui, dinamitzat pel professor Jordi de Manuel i la comunicadora Laura Carrau, amb professionals i experts de diferents àmbits del coneixement per parlar de les seves recerques.


Els treballs guanyadors

En la mostra d’enguany hi ha hagut 30 recerques finalistes i 12 n’han resultat les guanyadores, totes seleccionades per un jurat format per representants de l’administració pública, de la comunitat educativa i del món universitari i científic. En total han participat 153 alumnes que han presentat 151 treballs.

El passat dia 24 de maig de 2012 es va reunir al Consorci d'Educació de Barcelona el jurat qualificador de la 4a edició de la Mostra de Recerca i va deliberar, tot valorant la temàtica relacionada amb la física o la tecnologia, que el treball de Marc Carreres Garriga i el d'Aitana Ferrandiz Alba fossin guardonats amb una estada a les Vacances Científiques que organitza la Communauté des Villes Ariane (CVA) a Lampoldshausen (Alemanya), del 30 de juny al 8 de juliol de 2012.

Els alumnes Qi Liu, Xenia Querol Utgés, Estela Martín Ferreró, Eloísa Ávila Uribe, Marc Ferrer i Betroz, Balbina Virgili i Rocosa, Núria Roca Farré, Beatriz Martín Mur, Arnau Llurba García, Raquel Rodríguez Aller van ser premiats amb una estada cultural i científica a Madrid, del 26 al 29 de juny, organitzada per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i el CosmoCaixa de Madrid.

Els 18 finalistes restants van obtenir com a premi t una jornada de navegació pel litoral de la costa nord de Barcelona, el dia 26 de juny, a bord del Far Barcelona, una goleta de dos pals que va ser construïda l’any 1874 a Noruega.

L’organització també va premiar la tutorització dels treballs de recerca, reconeixent així la tasca dels tutors i les tutores dels treballs seleccionats, amb una jornada de navegació.