Torna

Es publiquen dues obres sobre el centre d’educació especial Vil·la Joana

10/05/2012

Ahir a la tarda es van presentar les publicacions "Vil·la Joana, 90 anys d'educació especial" i "Jornades 90è aniversari, Vil·la Joana, Escola d'Educació Especial Municipal" davant d’un gran públic a la seu de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) de Ajuntament de Barcelona.

Enric Font, director del centre d'educació especial Vil·la Joana, va ser l’encarregar d’obrir l’acte que va comptar amb la presència de l'ex director del centre, Josep Rota, de l'autora del llibre, Cristina Masanés, i del director de centres educatius de l’Institut d’Educació de Barcelona, Casimir Macià, de l'administració editora del llibre.

"Vil·la Joana 90 anys d'educació especial" fa un recorregut per la història d'aquest centre, repassa l'evolució de l'educació especial des del 1800 i descriu també les característiques i singularitats d'aquest centre adreçat a infants i adolescents amb necessitats educatives i psicològiques especials.“El llibre ens diu d’on venim i per què som com som”, va afirmar el director. També va tenir unes paraules per l’escriptora “La Cristina ha aconseguit fer un llibre tendre i amable amb un llenguatge planer”.

Cristina Masanés va confessar sentir una gran responsabilitat davant l’encàrrec que va descriure com una experiència molt enriquidora “Perplexitat i admiració davant de l’enginy per tractar situacions educatives tan complexes...solucions que semblen senzilles però que són realment complicades”.

El llibre compta amb petites històries de vida que ajuden a veure la feina que es fa a Vil·la Joana. L’escriptora va destacar la col·laboració rebuda per part de tots els professionals del centre i l’extraordinari arxiu que tenen. Des del 1920 fins el 1970 el treball ha estat sobre tot d’arxiu. Des del 70 fins l’actualitat sobre tot a través d’entrevistes. A més l'autora a comptat amb dos treballs previs, un treball d’història de l’escola de Mariona Ribalta i una tesi inèdita. Per últim va dir “la Vil·la Joana d’avui és el resultat d’un treball centenari” tot realçant el compromís de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta tasca.

D'altra banda, Josep Rota va presentar als assistents la publicació "Jornades 90è aniversari, Vil·la Joana, Escola d'Educació Especial Municipal". Una publicació que resumeix les jornades de treball i reflexió que van tenir lloc amb motiu de la commemoració del 90è aniversari de l’escola inaugurada el 1921. Va manifestar el desig de definir la identitat del centre i va descriure la publicació com un producte d’un llarg camí de gestió que surt de la necessitat de concretar i definir el projecte.
Segons la pròpia presentació de la publicació Vil·la Joana és singular per la interrelació, la interdependència dels abordatges clínic i pedagògic en el procés educatiu i de creixement dels alumnes amb discapacitats i amb greus psicopatologies que s’atenen.

Casimir Macià en representació de l’IMEB va destacar la importància del treball de memòria històrica realitzat des de l’Institut i va reconeix el paper de Roser Colomer com a actual responsable del projecte i de Marina Subirats com la regidora que va voler mantenir viva la memòria històrica dels centres municipals.

L’acte va ser molt emotiu i esperat per tots els assistents que al finalitzar la presentació van gaudir d’un piscolabis elaborat i servit per quatre alumnes del centre.