Lliurament de premis de la Mostra de Recerca Jove de Barcelona
15/06/2009A l'acte de lliurament de premis i diplomes hi ha participat l'alumnat i els tutors i tutores dels 28 treballs finalistes.
L'acte ha comptat amb la participació de Montserrat Ballarin, regidora d'educació i vicepresidenta del Consorci d'Educació de Barcelona, de Joan Badia, director general d'innovació educativa del Departament d'Educació, de Carles Martí, primer Tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i de Jordi Martí, delegat de cultura de l'Ajuntament de Barcelona. Dels 28 treballs presentats, s'han fet públics els noms dels 10 treballs guanyadors i s'han lliurat diplomes a l'alumnat i als tutors de la resta de treballs.
Aquesta és la relació de treballs premiats:
- ‘La realitat: la cosa en si i la seva realitat' d'Adrià San José Plana
- ‘Una formiga molt peculiar, Pheidole pallidula' d'Helena Navalpotro Buscail
- ‘Confecció de Mishra's Quest' de David Ruiz i Celada
- ‘El comportament del Homer. Un jove Ximpanzé' d'Andrea Tendero Salietti
- ‘Les High School i els Instituts de secundària' de Jaume Macià i Colomer
- ‘La piràmide de Maslow: És possible fer el cim?' d'Aina Barca i Fontova
- ‘L'habitatge autosostenible. Un nou concepte de vida' d'Ignasi Ferrer Gómez
- ‘Mida i color de les papallones' de Dan Wang
- ‘L'amor i la creació literària' de Diana Díaz Bautista
- ‘Aproximació als topònims monosíl·labs de poblacions dels Països Catalans' d'Andreu Vaqué i Villegas
Durant la tarda del dissabte l'alumnat finalista ha estat present a l'espai de l'exposició i ha pogut explicar, a grans trets, el contingut dels seus treballs i respondre tot allò que el públic assistent ha volgut saber de les seves recerques.
Per altra banda, Jordi de Manuel i Iolanda Insa, han conduit un col·loqui amb els joves autors dels treballs premiats des de l'escenari principal de la Festa. Tots i totes han pogut parlar sobre el que han après durant la recerca, de quins problemes s'han trobat o quines han estat les principals dificultats que han hagut de superar.
Hi ha districtes que, a través dels seus serveis educatius, ja fa anys que organitzen les seves mostres i forums de recerca. Enguany però, és el primer que es convoca a nivell de ciutat. El procés de selecció dels treballs arrenca als centres educatius, posteriorment es passa la fase de selecció als districtes que escullen un màxim de tres treballs per a presentar-los com a finalistes a la mostra de ciutat.
El Consorci d'Educació de Barcelona i l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, han editat una publicació Mostra de recerca Jove de Barcelona / curs 2008-2009 que, a més d'incloure la síntesi dels 28 treballs seleccionats, també compta amb un article d'Oriol Busquets (professor de matemàtiques de l'IES Joan Fuster) sobre la recerca com un element clau a l'educació secundària, a més de tres reportatges més aprofundits de treballs de temàtiques i nivells diferents sobre el procés metodològic que han seguit els nois i noies, junt amb els seus tutors i tutores.