Torna

La Nit Europea de la Recerca

Del 27/09/2023 al 02/10/2023

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. Així doncs, tindreu l’oportunitat de conèixer els avenços científics que s’hi desenvolupen al territori de la mà dels propis investigadors.

A més de tota la programació presencial, que inclou des de xerrades, tallers i fires fins a activitats en instituts i escoles en el marc del “Matí de la recerca”, també s’oferirà una programació online al canal youtube de la Nit de la Recerca,

Activitats a Barcelona

Les diverses activitats presencials del node de Barcelona, tindran lloc entre el 26 i el 29 de setembre a més de cinc seus diferents: els centres cívics Casa Golferichs i Vil·la Urània; la biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí i la Montbau-Albert Pérez Baró; la Pedrera; i l’auditori Barradas de l’Hospitalet del Llobregat.

Entre les activitats que oferten totes aquestes seus, trobem un divertit Science Slam en què el públic podrà votar la seva microxerrada preferida i guanyar un premi; nombroses xerrades en que descobrirem per què pensem com pensem, si jugar a videojocs és bo per al cervell, què va fer Einstein quan va visitar Catalunya, com funciona la física quàntica o com es cuina amb bacteris verds, entre moltes altres. També comptarem amb tallers en que aprendrem com fer una nanopartícula, probarem com controlar una màquina amb el cervell o com entrenar una intel·ligència artificial amb fotos fetes pels participants.

D’altra banda, la Universitat de Barcelona, a través de la seva Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I), amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), oferirà enguany un NeuroConcert, activitat que combina la música en directe, les neurociències i les explicacions de persones expertes en música, per tal de donar a coneixer els efectes que pot tenir la música en els oients. Per exemple, es parlarà de les cançons de bressol i com es processen els estímuls des de la gestació, tot acompanyat d'interpretacions en directe. Aquesta activitat del 29 de setembre, està impulsada pel Vicerectorat de Recerca i el de Patrimoni i Activitats Culturals i comptarà amb la col·laboració de l’ESMUC. El responsable científic és el Dr. Carles Escera, catedràtic de psicologia i responsable del grup de recerca BrainLab. El responsable científic és el Dr. Carles Escera, catedràtic de psicologia i responsable del grup de recerca BrainLab.

El NeuroConcert serà el tret de sortida dels habituals Cafès Científics de la UB. Una proposta adreçada a públic general, on experts de la UB debatran amb els assistents temes globals com el desenvolupament de fàrmacs, la intel·ligència artificial, els canvis socials associats al canvi climàtic, la relació dels autors amb les seves obres d’art i la globalització. Aquests debats es programaran a partir del mes d’octubre i faran que la Nit de la Recerca sigui present a Barcelona durant tota la tardor.

A més, a CosmoCaixa Barcelona es realitzaran diferents activitats en el marc de “La Noche de la Investigación”, projecte fruit de la col·laboració de Fundació "la Caixa" i ESCIÈNCIA. El 29 de setembre, en horari de 17 ha 22 h, el públic podrà conèixer de primera mà la tasca de múltiples investigadors a través de tallers, microxerrades, demostracions en directe, laboratoris experimentals i el nou format de speed dating.

 

Lloc Diverses seus (consulteu el programa)
Més informació Web de la nit de la recerca