Torna

Les escoles Josep Maria de Sagarra i dels Encants acullen un artista durant tot el curs

28/10/2015

En el marc de l’experiència pilot d’un nou projecte, Espais C - Room 13 Barcelona, aquest curs 2015-2016 les escoles Josep Maria de Sagarra i dels Encants acullen un artista que ha convertit una de les seves aules en el seu taller de creació.

El programa Espais C - Room 13 Barcelona està dirigit a les escoles de primària de Barcelona i consisteix en l’acollida de joves artistes en residència. El seu objectiu principal és introduir l’art de forma contínua dins l’escola, mitjançant la creació d’un estudi artístic lliure coordinat pels nens i nenes de l’escola conjuntament amb l’artista resident.

En aquest projecte innovador que segueix l’esperit del projecte Room 13 International, l’artista ubica el seu taller de creació dins l’escola per a treballar-hi amb regularitat.

El projecte, nascut el 2004 a Escòcia, aquest curs 2015-2016 arriba a dos centres educatius de Barcelona com a experiència pilot: l’Escola Josep M. de Sagarra i l’Escola dels Encants. Està impulsat conjuntament pel Consorci d’Educació, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’ESDA Escola Superior de Disseny i d’Art Llotja i l’Institut de Cultura de Barcelona.

En el marc del projecte, els dos centres educatius que hi participen cediran a un artista un taller/espai de creació artística durant tot el curs. L’espai està habilitat amb aigua, llum, calefacció i connexió a Internet, a canvi que l’artista obri les portes del taller als alumnes de l’escola durant 10 hores a la setmana (en un horari pactat) perquè realitzin processos de creació artística de manera lliure em companyia de l’artista.

Els joves artistes que participen en aquesta experiència pilot del programa són Urgell Farran Prat (escultor) i Nora Nebreda Calavia (ceramista artística). Tots dos han estat escollits en un procés de selecció que es va convocar abans de l’estiu entre l’alumnat del darrer curs de l’ESDA Escola Superior de Disseny i d’Art Llotja.

 

Espais d’expressió lliure

Dins l’Espai C, els infants són lliures a l’hora de dur a terme els seus projectes creatius. Poden dibuixar, pintar, fer escultures, fer collages, treballar la fotografia, fer vídeos, fer recerca sobre una temàtica concreta, llegir o treballar a l’ordinador en funció dels projectes que es decideixin encarar.

L’espai és gestionarà per la comissió de l’Espai C, formada per representants de l’alumnat, un representant del professorat i el propi artista. Aquesta comissió s’encarrega de regular l’ocupació, les condicions d’ús, les tasques de neteja, l’ordre, la detecció de necessitats, el pressupost i l’acceptació i gestió de possibles encàrrecs. Respecte els materials, l’artista ha d’aportar el material fungible que necessita per desenvolupar la seva activitat artística, però en canvi, és l’escola la que proveirà el material de treball per a l’alumnat.

 

Temps de treball compartit amb els infants

L’artista comparteix el seu espai de creació amb els alumnes, els quals hi acudeixen unes hores a la setmana (pactades amb l’escola) per a poder desenvolupar els seus propis projectes. També orienta i assessorar els nens i les nenes, així com també al professorat, compartint les estratègies i coneixements que posseeix.

El treball realitzat a l’Espai C, tant el de l’artista resident com el de l’alumnat que hi participa, es farà visible a través d’exposicions en el propi centre i els seus mitjans de comunicació (blog i/o web), com també a través de mostres dels treballs seleccionats en espais expositius.