Torna

L'Institut Sant Andreu celebra la seva VI Jornada de Robòtica

16/06/2015

El passat divendres, 12 de juny, l’Institut Sant Andreu va celebrar la seva Jornada de Robòtica. Una jornada que, any rere any, li permet mostrar i compartir els projectes de tecnologia de control i de robòtica educativa desenvolupats pel seu l'alumnat d'ESO i batxillerat al llarg del curs. L’ús d’aquestes noves tecnologies, acompanyat d’un important canvi metodològic, s’ha convertit en l’eix vertebrador del seu projecte educatiu.

La jornada va oferir una bona mostra de diverses tecnologies de control aplicades a la robòtica educativa que han utilitzat els alumnes al llarg del curs: Picaxe, LEGO Mindstorms i OLLO Bug. Es va desenvolupar al llarg del matí a l’aula de tecnologia de l’institut, simultàniament, en tres pistes diferents de competició.

La jornada va arrencar amb les curses semifinals de rastrejadors amb xip Picaxe (classificació) i la lluita Sumo amb diferents models de Lego Mindstorn (classificació). Els vehicles rastrejadors de Picaxe estan dotats d'un microprocessador programat amb Picaxe que controla els senyals de dos sensors d'infraroig i acciona els motors de les dues rodes motrius per poder seguir una línia blanca. En el cas dels models de Lego Mindstorms, a sobre del tatami, dos robots dissenyats per l'alumnat de batxillerat es van desafiar. El disseny i la construcció dels robots eren força creatius i la programació desenvolupada per treure tot el potencial dels servomotors i dels diferents sensors (so, ultrasons, contacte, llum) un gran desafiament.

A continuació, es va oferir un repte de programació a tot l’alumnat del centre, en el qual hi van participar a títol individual, amb el seu ordinador portàtil. Hi va haver dos nivells diferents: un per l’alumnat de primer a tercer d’ESO i un altre per alumnat de quart d’ESO a batxillerat. En el primer nivell va guanyar l’alumnat que va superar més microproves en el temps previst (30 minuts) i en el segon nivell es va plantejar un únic objectiu de programació per a dispositius Android a desenvolupar amb AppInventor. Els alumnes van disposar de 30 minuts per fer la prova i un tribunal va decidir qui havia creat la millor aplicació.

A partir de les 12 es van desenvolupar la cursa final de rastrejadors amb xip Picaxe i la Lluita Sumo amb diferents models de Lego Mindstorn, a més d’una cursa de persecució OLLO BUG en un “circuit creuat”. OLLO Bug és un kit de robòtica educativa que permet construir 4 tipus diferents d'insectes robòtics que poden traçar línies, detectar objectes, o ser controlats a través de control remot sense fils. El sistema de construcció modular permet construir robots personalitzats molt ràpidament.

Per finalitzar la jornada, els alumnes de batxillerat van posar a prova la Impressora Rep-Rap BCN. Els assistents van poder descarregar-se les APP que els alumnes del centre han desenvolupat aquest curs portin al seu smartphone.

 

Nou model basat en la robòtica i la programació

La robòtica i la programació són els eixos vertebradors del projecte educatiu de l’Institut Sant Andreu, amb l’objectiu de millorar els resultats formatius i la possibilitat d’aplicar el model de treball per competències, tot fomentant el treball cooperatiu de creativitat e innovació de les noves tecnologies emergents.

Actualment el departament de tecnologia de l’institut participa en dos projectes del Departament d’Ensenyament: Impulsem la robòtica (placa arduino) i mobilitzem la informàtica (Appinventor) juntament amb el disseny e impressió 3D.

Aquest nou model de treball utilitzant un canvi en la metodologia docent, on l’alumnat esdevé en protagonista de l’acció formativa amb l’ús d’aquestes noves tecnologies ens suposa definitivament un canvi en la motivació i treball del seu alumnat molt positiu.

Més informació Institut Sant Andreu