Torna

El Tricentenari, protagonista de la XX Trobada de Corals de Secundària

24/04/2014

Més de 600 alumnes de 14 centres de la ciutat han participat aquest matí en la XX Trobada de Corals de Secundària que s’ha celebrat a la sala Oriol Martorell de l’Auditori. En aquesta edició, com a novetat, amb motiu de la commemoració del Tricentenari s’ha estrenat la cançó 1714, amb lletra de Maria Ojuel i música d’Òscar Peñarroya.

La XX Trobada de Corals d’Educació Secundària ha començat avui amb un doble concert a la sala Oriol Martorell de l’Auditori, que ha acollit l’actuació dels 599 alumnes de les corals de 13 centres de la ciutat de Barcelona, acompanyades de l'alumnat de l’orquestra Eduard Tolrà de l’Institut Artístic Escola Oriol Martorell.

L’actuació d’aquest matí a Barcelona, que també ha comptat amb la participació de cinc centres de Badalona i de Vilassar de Dalt, ha estat el primer dels vuit concerts que tindran lloc els mesos d’abril i maig a tot el territori català (a Lleida, Terrassa, Manresa, Vila-seca, Vilanova i la Geltrú, Tortosa i Figueres). En l'edició d'enguany a tot Catalunya està previst que hi participin 5.135 alumnes de 127 centres de secundària, acompanyats per 344 professors. Els alumnes instrumentistes que tocaran a les orquestres que acompanyaran aquests concerts són 336 alumnes dels ensenyaments professionals de música.

 

S'estrena la cançó 1714, dedicada al Tricentenari

Aquest any la XX Trobada de Corals d’Educació Secundària se suma als actes de commemoració del Tricentenari en el marc de les actuacions de l'eix d’Ensenyament i ha estrenat la cançó 1714, amb lletra de Maria Ojuel i música d’Òscar Peñarroya. Aquesta cançó ha estat la peça central del repertori de la trobada, que és comú per a totes les corals, i enguany està formada pels temes Das Kiinget so Herrich (W.A. Mozart), Llença't (Lax'n'Busto), Els Segadors, El cant de la Trobada (amb música de Constantí Sotelo i lletra de Joan Prats) i L'hora dels adéus.

L'acte ha comptat amb la presència del gerent del Consorci d'Educació, Manel Blasco, del comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calzada, de Maria Ojuel, professora de secundària i autora de la lletra de la cançó 1714 i d'altres representants del Departament d'Ensenyament. Manel Blasco i Miquel Calçada han adreçat unes paraules als nois i noies que omplien l’auditori. El gerent del Consorci, en nom de la coseellera d'Ensenyament, ha expressat l'agraïment a totes les persones presents per la seva participació en aquesta celebració i Calçada ha volgut recordar la importància del moviment coral a Catalunya i explicar que ell, de ben jove, també havia cantat en corals a la seva ciutat, Sabadell.

Un any més, la trobada també ha comptat amb la presència i la col•laboració de Constantí Sotelo exprofessor de música, pedagog i director de vàries corals, que ha tornat a ser l'ànima del concert d'enguany a Barcelona. Sotelo també s’ha adreçat a l’auditori amb un to reivindicatiu, demanant "que no ens toquin la música dels plans d’estudi ni de primària ni de secundària”.

El concert conjunt de la Trobada és un espai on fer música junts amb altres centres, tot visualitzant el treball dut a terme. També es facilita que l’alumnat conegui molts altres nois i noies d’altres centres que com a ells els hi agrada cantar.

La Trobada de Corals d’Educació Secundària és una activitat organitzada pel Servei d’Ordenació dels Ensenyaments de Règim Especial, el Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat, i els Serveis Territorials/ Consorci d’Educació de Barcelona, amb la col•laboració d’una comissió de professorat de música de secundària, encapçalada pel Sr. Constantí Sotelo, fundador de la Trobada, i el Sr. Tomeu Janer.