Torna

Acte de final de curs a l’institut Fort Pius

08/07/2010

L’acte ha reunit més de 200 directors i directores dels centres públics, serveis educatius i de la inspecció de la ciutat.

L’institut Fort Pius Ramón Llull ha acollit l'acte de final de curs 2009-2010 a la ciutat de Barcelona amb una conferència de Milagros Pérez-Oliva, periodista vinculada al diari El País des dels seus inicis professionals, als anys vuitanta, que el 2006 va rebre el Premi Nacional de Periodisme de la Generalitat.

L'acte ha estat presidit per M.Dolors Rius, presidenta del Consorci i Secretaria General del Departament d'Educació, i Montserrat Ballarín, vicepresidenta del Consorci i regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb Manel Blasco, gerent del Consorci. Hi han assistit més de 200 persones entre directors i directores dels centres públics, dels serveis educatius i de la inspecció de Barcelona.

L’acte ha engegat amb la benvinguda del director de l’Institut Fort Pius i unes paraules de la presidenta del Consorci d’Educació. M.Dolors Rius ha fet un repàs a les principals actuacions que s’han fet a la ciutat el curs 2009-2010 i ha fet referència a l’actual context de crisi i a l’esforç de contenció de la despesa pública que aquest demana en un moment en el qual també ha continuat creixent l’alumnat a la ciutat de Barcelona. Agraint aquest esforç que s’ha fet des del centres i serveis educatius, ha apuntat les tres línies vermelles que es preservaran malgrat la retallada de recursos i que evitaran que el sistema educatiu entri en crisi. La primera d’elles és seguir garantint el funcionament del servei educatiu de qualitat (garantint el bon funcionament dels centres); la segona és mantenir els ajuts a les famílies, sobretot en l’apartat d’ajuts de menjador; i la tercera, mantenir el desplegament dels programes de modernització (concretament el projecte Educat 1x1, el plurilingüisme i la potenciació de la formació professional com a principal motor d’inserció laboral i de generació d’ocupació). Per acabar, la presidenta del Consorci també ha fet un repàs dels decrets que s'han desenvolupat en el curs 2009-2010 en el marc del desplegament de la LEC i que marcaran les línies per al proper curs 2010-2011, entre ells el d’autonomia de centres, que podria estar aprovat aquest juliol, i la carta de compromís de les famílies.

Montserrat Ballarín ha tancat l’acte amb paraules també d’agraïment per l’esforç fet a tots els membres de la comunitat educativa, que malgrat les circumstàncies han sabut mantenir la il·lusió i la qualitat en la tasca feta.

Contra la crisi, pensament i valors

Sota el títol Contra la crisi, pensament i valors, la conferència de Milagros Pérez-Oliva ha reflexionat sobre les dificultats d’ensenyar en un món de canvis accelerats, complex i hiperconnectat com el d’avui. Un món en crisi, en el qual s’han produït grans canvis en el procés de socialització del coneixement i en la seva transmissió, que afecten al concepte d’autoritat i han impulsat noves formes d’identitat. Enfront d’aquest món, i de la crisi, la periodista proposa el pensament, és a dir, la capacitat de copsar i entendre críticament tots aquests fenomens que afecten l’entorn educatiu, i proposa valors alternatius per fer front a les dinàmiques establertes. Valors com cultivar la confiança en el futur de l’alumnat, combatre el discurs de la por, premiar l’esforç, el mèrit i l’excel·lència, ensenyar als alumnes a ser ciutadans lliures, solidaris i compromesos i a desenvolupar una actitud critica i pensar per ells mateixos.