Consorci d'Educació de Barcelona
Aprenentatge i Servei Comunitari

Projectes

Acompanyament a l’escolarització

Projectes de suport i acompanyament a l'escolarització i la formació. Reforç escolar,  classes de català per a nouvinguts, motivació per a l'estudi, classes d'adults, coneixement de l’entorn.


Amics de la Lectura

Amics de la Lectura

Institut Anna Gironella de Mundet

Es tracta d'una activitat de suport i acompanyament a l’activitat de la lectura, realitzat per alumnat de 2n cicle d'ESO, que va dirigit a alumnat de 5è i 6è de primària de l'Escola Els Pins i alumnat de necessitats educatives especials de l'Escola La Ginesta per ajudar-los a millorar la seva competència lectora i a gaudir llegint.


Apadrinaments lectors

Apadrinaments lectors

Sant Ramon Nonat

Els alumnes de 6è són padrins lectors dels alumnes de P5 i els acompanyen un cop cada setmana a desenvolupar-se en el seu procés com a lectors i escriptors.


Circuits de jocs per a infants

Circuits de jocs per a infants

Escola Tècnico Professional Xavier i Escola Cervantes

Organitzar circuits de jocs, construïts pel propi alumnat de secundària. Un cop elaborats, ensenyar als nens i nenes de l’Escola Cervantes a jugar-hi. Finalment se’ls fa entrega dels mateixos perquè puguin fer-los servir en futures ocasions.


Com viure en català / Conviure en català

Com viure en català / Conviure en català

Institut Joan Salvat i Papasseit

Incentivar la formació i promoure l’ús del català entre l'alumnat de l’Institut. Dins del projecte propi APDICUM (Aplicació Dinàmica del Currículum), treballem aspectes que poden apropar a l’èxit educatiu als nostres alumnes, de forma transversal.


Contes de grans a petits

Contes de grans a petits

Institut Milà i Fontanals i Escola Bressol Municpal Cadí

El projecte afronta tot el procés d’elaboració d’un conte des de trobar el tema fins a explicar-lo al públic al que va dirigit. Es tracta d’inventar, escriure, il•lustrar i explicar contes per part d’alumnes de secundària, dirigits a nens i nenes d’un a tres anys.


El racó de contes

El racó de contes

Escola Laburé

Aprendre a relacionar-nos amb l’alumnat d’Infantil de l’escola, sent un exemple per a ells. Llegim amb ells per gaudir de la lectura. Els alumnes de l’ESO expliquem un conte per a tots els alumnes, fent servir els contes de paper o bé contes interactius. I després, de manera individual, cada alumne gran llegeix un conte a un alumne d’infantil.


Experimenta't

Experimenta't

Institut Galileo Galilei

L’Institut Galileo Galilei i l’Escola Mercè Rodoreda porten a terme un servei comunitari de suport escolar i intercanvi generacional lligat a l’àrea de Ciències de la naturalesa. L’alumnat de 3r d’ESO s’ha convertit per uns dies en professorat dels nois i noies de primària.


Gestió de la bibioteca

Gestió de la bibioteca

Escola Santa Anna

La implantació de les noves tecnologies en l’àmbit escolar ha fet variar el concepte tradicional de biblioteca escolar. La nostra adquireix sentit com a lloc on els alumnes poden fer els deures i avançar feines. Els alumnes de 4t d’ESO han reorganitzat l’espai, escollint quins llibres han de quedar i quins han de marxar i, sobretot, s’han responsabilitzat que hi hagi ordre a les estones que la biblioteca obre.


La caseta de l'escola bressol

La caseta de l'escola bressol

Institut Milà i Fontanals

Un grup d’alumnes de 3r d’ESO hem rebut l’encàrrec de fer una caseta de fusta pels nens i nenes de l’EB Canigó. L’hem dissenyada, hem pres mides, hem tallat les fustes, les hem encolat i pintat. Els nens i nenes estan molt contents i per a nosaltres veure que amb la nostra feina fem un servei als altres ha estat una novetat que ens ha agradat força.


La castanyada

La castanyada

Sant Ramon Nonat-Sagrat Cor

Per la festa de la Castanyada, els alumnes de 5è de Primària preparen una sèrie de jocs tradicionals que després realitzen al pati per la resta d’alumnes d’educació infantil i primària.


La cuina del follet

La cuina del follet

Institut Dr. Puigvert

Un grup d’alumnes de 3r i 4t d’ESO hem rebut l’encàrrec de fer una cuineta i una pica de cuina pels nens i nenes de l’escola La Maquinista, on un dels nostres companys de grup hi fa una estada formativa. L’hem dissenyada, hem pres mides, hem tallat les fustes, les hem encolat i pintat, i ens hem inventat un conte nomenat “La Cuina del Follet”. El dia del lliurament, els vam explicar i representar el conte. Els nens i nenes estan molt contents i per a nosaltres veure que amb la nostra feina fem un servei ens ha fet que ens motivéssim molt i ens impliquéssim en el projecte.


Maleta Pedagògica

Maleta Pedagògica

Escola Tècnico Professional Xavier

Crear materials per estimular el desenvolupament cognitiu per a infants de 2 a 6 anys. El resultat d’aquest treball es dona al Centre de Recursos Pedagògics de Ciutat Vella perquè en faci distribució a les escoles del Districte.


Padrins lectors

Padrins lectors

Escola Labouré

Els alumnes participen activament en la concepció i el desenvolupament del projecte. Els més grans de primària aprenen a ser “tutors” dels més petits, a la vegada que ofereixen un servei educatiu a la comunitat.


Sortida al mercat

Sortida al mercat

Sant Ramón Nonat i Sagrat Cor

Els alumnes de 3r d’ESO acompanyen als alumnes de P3 a la seva primera sortida a l’escola que és al Mercat de Collblanc i es fa a peu. Els alumnes grans preparen tot un seguit d’activitats prèvies a la sortida i després els ajuden a fer una macedònia a l’aula.


Suport al menjador dels petits

Suport al menjador dels petits

Escola Santa Anna

Els alumnes de 4t de primària que ajuden a servir al menjador als nens i nenes d’educació infantil. L’objectiu principal és fer-los veure que la seva col·laboració és important i que, ensenyant als petits com s’ha de menjar i com s’ha d’estar en un menjador, ells també s’apliquin les normes i el saber estar.


Taller de papallones

Taller de papallones

Escola Pia Sarrià Calassanç

Estudiar la influència que té la contaminació ambiental en les poblacions de papallones i comparar-la en dos ambients totalment diferents. Incentivar el respecte per la natura en els nens més petits de l'escola i així, amb el temps, aconseguir una major sensibilització pel nostre entorn.


Toca fusta

Toca fusta

Institut Milà i Fontanals

En el marc dels tallers per la diversificació curricular (Èxit2) que Impulsem desenvolupa amb l’INS Milà i Fontanals, elaboració de joguines artesanes i mobiliari infantil per a escoles bressols. Renovar l´escenografia del conte del Patufet de l´Escola Bressol Portal Nou que s’utilitza a la festa de fi de curs amb les famílies.